Προβληματίζει το Βερολίνο πιθανή εκλογή της Λεπέν

Προβληματίζει το Βερολίνο πιθανή εκλογή της Λεπέν

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Την ανησυχία της Γερμανίας προκαλούν οι πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία και η πιθανότητα η ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν να αναδειχθεί πρώτη στην κάλπη, περνώντας στον δεύτερο γύρο της 7ης Μαΐου, σύμφωνα με άρθρο των Financial Times. Ακόμη δε και εάν ο φιλελεύθερος υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν εξασφαλίσει την προεδρία, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, το Βερολίνο δεν είναι καθόλου σίγουρο για την ικανότητα του πρώην υπουργού Οικονομίας να βγάλει τη χώρα του από το οικονομικό αδιέξοδο.

Η ανάγκη του Βερολίνου για ένα ισχυρότερο Παρίσι είναι προφανής, καθώς μόνο η Γαλλία θα μπορεί να εγγυηθεί την προώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ιδιαίτερα μετά το Brexit. Η Γερμανία της Αγκελα Μέρκελ, όμως, εκτιμά ότι μόνο με πολιτική ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό και την αγορά εργασίας, όπως επέβαλε η χώρα της πριν από μία δεκαετία, θα μπορούσε η Γαλλία να ανακάμψει.

Το Παρίσι, από τη μεριά του, αντιτείνει ότι κάθε σκληρό μέτρο λιτότητας θα πρέπει να συνοδεύεται από δημοσιονομική χαλάρωση, πιέζοντας τη Γερμανία να αποδεχθεί εξαιρέσεις στους κανόνες της Ε.Ε. για τον εθνικό της προϋπολογισμό. Η Γαλλία θέλει επίσης η Γερμανία να ευνοήσει την πραγματοποίηση μεγαλύτερων ευρωπαϊκών επενδυτικών προγραμμάτων, που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη γαλλική οικονομία.

Μία νίκη του Μακρόν στις προεδρικές εκλογές θα αποτελούσε σχετικά καλή είδηση για τη Γερμανία. Ο πρώην τραπεζίτης, που επισκέφθηκε τη γερμανική πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, έχει εκφρασθεί με τέτοιο ενθουσιασμό για τη Γερμανία, που οι επικριτές του τον αποκαλούν ειρωνικά «αντικαγκελάριο» της κ. Μέρκελ.

Αίσθηση προκαλεί στο μεταξύ η ενίσχυση της δημοτικότητας του Αριστερού υποψήφιου Ζαν-Λικ Μελανσόν, μετά το ντιμπέιτ της Τρίτης μεταξύ των 11 διεκδικητών της ψήφου των Γάλλων στις προεδρικές εκλογές.

Σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση της εταιρείας Harris Interactive, ο Μελανσόν εμφανίζεται να αναρριχάται στην τέταρτη θέση της πρόθεσης ψήφου με 17%, από 13,5% πριν από δύο εβδομάδες, πίσω από τη Μαρίν Λεπέν, τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Κεντροδεξιό Φρανσουά Φιγιόν, που παραμένει στάσιμος με 18%.

Την ίδια ώρα, η υποχώρηση των ποσοστών δημοτικότητας του Σοσιαλιστή υποψηφίου Μπενουά Αμόν αναμένεται να ευνοήσει την εκστρατεία του Μελανσόν, αναδεικνύοντάς τον σε σοβαρό διεκδικητή. Οι δεινές ρητορικές ικανότητες του Μελανσόν, τις οποίες επέδειξε στο σχεδόν τετράωρο ντιμπέιτ της Τρίτης, του χάρισαν τον τίτλο του «πλέον πειστικού» υποψηφίου της τηλεοπτικής αναμέτρησης. Ο Μελανσόν υπήρξε, επίσης, ο μόνος ο οποίος επετέθη στη Μαρίν Λεπέν για τις ακραίες αντιμεταναστευτικές της θέσεις, παρουσιάζοντας την ίδια στιγμή σαφές προεκλογικό πρόγραμμα, με κεντρικούς άξονες την αποχώρηση της Γαλλίας από το ΝΑΤΟ και την ελάφρυνση του χρέους των υπερχρεωμένων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου.

Ο Μελανσόν, που ονόμασε το κόμμα του «Ανυπότακτη Γαλλία», εμφανίζεται να στερεί ψηφοφόρους από τον Σοσιαλιστή Αμόν, ο οποίος αγωνίζεται να παραμείνει πάνω από το 10% της πρόθεσης ψήφου. Τη στήριξή του στον υποψήφιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Αμόν, εξέφρασε χθες ο ισχυρός υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν. Αλλα «πρωτοκλασάτα» στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, όμως, όπως ο υπουργός Αμυνας και στενός συνεργάτης του προέδρου Φρανσουά Ολάντ, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, προσέφεραν τη στήριξή τους στο κίνημα «Εμπρός!» του Εμανουέλ Μακρόν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή