Απειλή για ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία από Τραμπ

Απειλή για ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία από Τραμπ

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διαφαινόμενη στροφή της Ουάσιγκτον στο Συριακό κλιμακώνει τις διεθνείς πιέσεις στον πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ, στον απόηχο της προχθεσινής σφαγής στο Χαν Σεϊχούν, όπου τουλάχιστον 70 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 20 παιδιά, έχασαν τη ζωή τους από χημικά αέρια. Σύμφωνα με το CNN, ο Τραμπ φέρεται να αποκάλυψε σε μέλη του Κογκρέσου ότι εξετάζει την «ανάληψη στρατιωτικής δράσης» κατά της Συρίας σε συσκέψεις που έχει με τον υπουργό Αμυνας, Τζέιμς Μάτις. Λίγο αργότερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε έτοιμος να στηρίξει μια στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ.

Τη δραματική αλλαγή της ατμόσφαιρας σηματοδότησε σαφώς και ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ, στη διάρκεια κοινής συνέντευξής του με τον Ιορδανό βασιλιά Αμπντάλα, ο οποίος επισκεπτόταν τον Λευκό Οίκο. Ο Αμερικανός πρόεδρος επέρριψε την ευθύνη για την προχθεσινή τραγωδία στη συριακή κυβέρνηση και τόνισε ότι, στα δικά του μάτια, ο Μπασάρ Ασαντ «έχει παραβιάσει όχι μία, αλλά πολλές “κόκκινες γραμμές”». Λίγες ώρες αργότερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωνε ότι η ρωσική υποστήριξη στον Σύρο πρόεδρο Ασαντ «δεν είναι αδιαπραγμάτευτη».

Από την πλευρά της, η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ και άλλα κράτη μπορεί να υποχρεωθούν να δράσουν μονομερώς στη Συρία αν το Συμβούλιο Ασφαλείας αποτύχει να αναλάβει τις ευθύνες του. Την περασμένη εβδομάδα, τόσο η κ. Χέιλι όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον είχαν διαμηνύσει ότι προτεραιότητα για τις ΗΠΑ δεν είναι η απομάκρυνση του Ασαντ, αλλά η αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους.

Παρά τη δήλωση του Κρεμλίνου, που υπονοεί ότι η στήριξη της Ρωσίας προς τον Ασαντ μπορεί ακόμη και να αρθεί, η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το μακελειό στο Χαν Σεϊχούν δεν κατέστη δυνατό να καταλήξει σε απόφαση, καθώς η Ρωσία απέρριψε το σχέδιο των τριών μεγάλων δυτικών δυνάμεων (ΗΠΑ – Γαλλία – Βρετανία) που ενοχοποιούσαν ευθέως το καθεστώς Ασαντ. Ο εκπρόσωπος της Ρωσίας καταδίκασε το φρικτό περιστατικό, αλλά θεώρησε ότι δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ενοχής του καθεστώτος Ασαντ και ζήτησε τη διεξαγωγή αξιόπιστης έρευνας. Προηγουμένως, η Ρωσία είχε υποστηρίξει ότι τα φονικά αέρια απελευθερώθηκαν από αποθήκη πυρομαχικών όπλων των αντικαθεστωτικών ανταρτών, η οποία επλήγη από τη συριακή αεροπορία.

Την ικανοποίησή του για την τοποθέτηση Τραμπ εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σημειώνοντας ότι πολλοί Ευρωπαίοι είχαν θορυβηθεί από την προηγούμενη θέση του, που άφηνε ανοικτό παράθυρο συνεργασίας με τον Ασαντ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Πάντως, ο Γερμανός αξιωματούχος τόνισε ότι πρέπει να αποφευχθεί μια στρατιωτική κλιμάκωση στη Συρία και ότι οι ΗΠΑ οφείλουν να στηρίξουν τις διαβουλεύσεις στο πλαίσιο του ΟΗΕ για την πολιτική επίλυση της κρίσης. Ταυτόσημη ήταν η θέση του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, Ζαν-Μαρκ Ερό, ο οποίος εξέφρασε την ετοιμότητα της κυβέρνησής του να συζητήσει με τα άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, για την πολιτική επίλυση του Συριακού.

Τέλος, ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Ουαλίντ αλ Μουάλεμ, ζήτησε «να μην πολιτικοποιηθεί» η όποια έρευνα για την εκατόμβη του Χαν Σεϊχούν, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει, τελικά, συμφωνία με τους Κούρδους για μια ορισμένη αυτονομία των περιοχών τους, στο πλαίσιο της υπάρχουσας κρατικής δομής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή