Επίθεση με φορτηγό στην καρδιά της Στοκχόλμης – τουλάχιστον 4 νεκροί

Επίθεση με φορτηγό στην καρδιά της Στοκχόλμης – τουλάχιστον 4 νεκροί

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φορτηγό έπεσε το απόγευμα της Παρασκευής σε εμπορικό κατάστημα στον κεντρικό δρόμο Ντροτνινγκάταν της Στοκχόλμης, με τις αρχές να κάνουν λόγο για τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς και 15 τραυματίες, εννέα εκ των οποίων σε σοβαρή κατάσταση.

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν έκανε λόγο για «τρομοκρατική ενέργεια».

"Ο τρόμος έπληξε την καρδιά της πόλης", είναι ο τίτλος σήμερα Σάββατο της εφημερίδας Dagens Nyheter, η οποία δημοσιεύει τη φωτογραφία του φορτηγού που κατέληξε πάνω στη βιτρίνα μεγάλου καταστήματος, μετά τη φονική του πορεία. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η αστυνομία απομάκρυνε το φορτηγό από το σημείο της τραγωδίας.

Από πλευράς έρευνας, η αστυνομία δίνει ελάχιστες πληροφορίες, αλλά η εισαγγελία ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι ένας άνδρας ύποπτος για "τρομοκρατική ενέργεια" τέθηκε υπό κράτηση στη Στοκχόλμη.

Είναι ο άνδρας που συνελήφθη χθες βράδυ στη Μάρστα, περιοχή βορείως της Στοκχόλμης και φέρεται να είναι ένας 39χρονος Ουζμπέκος, υποστηρικτής της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με την εφημερίδα Aftonbladet.

Η εκπρόσωπος της εισαγγελίας Κάριν Ρόζαντερ δεν διευκρίνισε αν πρόκειται ή όχι για τον οδηγό του φορτηγού. Η εισαγγελία δεν έδωσε άλλα στοιχεία για την ταυτότητά του αλλά η περιγραφή του ταιριάζει με αυτή ενός άνδρα που διακρίνεται στο βίντεο από το σημείο της επίθεσης και για τον οποίο είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης.

Ένας ακόμη άνδρας συνελήφθη αργότερα το βράδυ σε προάστιο της πρωτεύουσας. Αστυνομικές πηγές τις οποίες επικαλείται το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο SVT έκαναν λόγο για πιθανή "σχέση" μεταξύ των δύο ανδρών.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων και κάλεσε τους συμπατριώτες του να μην ενδώσουν στον φόβο. "Οι τρομοκράτες θέλουν να μας φοβίσουν, να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας, να μας εμποδίσουν να ζούμε κανονικά, όμως εμείς δεν θα το κάνουμε. Οι τρομοκράτες δεν θα μπορέσουν ποτέ να νικήσουν τη Σουηδία".

Για τον Μάγνους Ράνστορπ, διευθυντή έρευνας στο Κέντρο Μελετών ασύμμετρων απειλών του Κολεγίου της Σουηδικής Εθνικής Άμυνας (CATS), η επίθεση δεν αποτελεί έκπληξη. "Ήταν αναμενόμενο, η αστυνομία και οι υπηρεσίες πληροφοριών επαναλάμβαναν ένα τέτοιο σενάριο εδώ και μήνες. Απλά δεν ξέραμε πότε θα συμβεί".

Επίθεση με φορτηγό στην καρδιά της Στοκχόλμης – τουλάχιστον 4 νεκροί-1

Ο επικεφαλής της αστυνομίας έδωσε στη δημοσιότητα μία φωτογραφία ενός ατόμου και πραγματοποίησε έκκληση προς όσους γνωρίζουν κάτι γι΄αυτό, να επικοινωνήσουν με τις αρχές.

Επίθεση με φορτηγό στην καρδιά της Στοκχόλμης – τουλάχιστον 4 νεκροί-2

Οι εικόνες που μέτεδωσαν από τα πρώτα λεπτά οι σουηδικοί τηλεοπτικοί σταθμοί έδειχναν ένα φορτηγό να έχει εισέλθει στο πλαϊνό μέρος του πολυκαταστήματος Ahlens. Ανθρώπινες σοροί βρίσκονταν πιο δίπλα, καλυμμένες με κουβέρτες.

Τα κυβερνητικά γραφεία στη Στοκχόλμη έχουν κλείσει, σύμφωνα με δηλώσεις πηγών στο πρακτορείο Reuters, ενώ οι αστυνομικοί που περιπολούν στις μεγάλες πόλεις της γειτονικής Νορβηγίας αλλά και στο αεροδρόμιο του Όσλο θα φέρουν όπλα μέχρι νεωτέρας, ανακοίνωσαν οι νορβηγικές αστυνομικές αρχές μέσω Twitter.

Συλλυπητήρια Τσίπρα – Μητσοτάκη

Γερμανία: Είμαστε ενωμένοι κατά της τρομοκρατίας

Ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ τόνισε ότι η Γερμανία βρίσκεται στο πλευρό της Σουηδίας στον αγώνα «εναντίον της τρομοκρατίας».

«Είμαστε ενωμένοι εναντίον της τρομοκρατίας», έγραψε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο Στέφεν Ζάιμπερτ, προσθέτοντας ότι «οι σκέψεις μας βρίσκονται στους ανθρώπους στη Στοκχόλμη, στους τραυματίες, στους οικείους (των θυμάτων), στα μέλη των σωστικών συνεργείων, στους αστυνομικούς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή