Τρομοκρατικό χτύπημα στη Στοκχόλμη

Τρομοκρατικό χτύπημα στη Στοκχόλμη

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ. Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 15 τραυματίσθηκαν χθες το μεσημέρι στο κέντρο της Στοκχόλμης, όταν κλεμμένο φορτηγό εισήλθε με μεγάλη ταχύτητα σε πεζόδρομο και προσέκρουσε σε πολυκατάστημα. «Η Σουηδία δέχθηκε επίθεση», δήλωσε ο Σουηδός πρωθυπουργός Στέφεν Λεβέν, «όλα δείχνουν ότι πρόκειται για τρομοκρατικό πλήγμα». 

Ως χθες το βράδυ δεν υπήρχαν πληροφορίες για τον οδηγό, ο οποίος θεωρείται ότι διέφυγε μέσα στο χάος που προκλήθηκε, ενώ οι αρχικές πληροφορίες για συλλήψεις διαψεύσθηκαν. Το γεγονός αυτό οδήγησε σε μεγάλη κινητοποίηση των Αρχών, οι οποίες έκλεισαν το δίκτυο του μετρό και ζήτησαν από τους κατοίκους να αποφεύγουν το κέντρο της Στοκχόλμης. Παράλληλα, πολυκαταστήματα εκκενώθηκαν και κινηματογράφοι στην πόλη έκλεισαν, ενώ συναυλίες που είχαν προγραμματισθεί για χθες το βράδυ ακυρώθηκαν.

Το περιστατικό συνέβη λίγο πριν από τις 3 το μεσημέρι, στον πυρήνα της εμπορικής κίνησης, στον κεντρικό πεζόδρομο Ντρότνιγκαταν (οδός Βασιλίσσης) και έληξε όταν το φορτηγό προσέκρουσε σε κολόνα του πολυκαταστήματος Ολενς Σίτι. «Ηταν φρικτό», είπε αυτόπτης μάρτυρας. Αγνωστος είχε κλέψει το φορτηγό που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση το πρωί, την ώρα που ο οδηγός του παρέδιδε μπίρες σε εστιατόριο.

«Εγώ και η βασιλική οικογένεια ενημερωθήκαμε με θλίψη για την επίθεση στην Στοκχόλμη. Δεν γνωρίζουμε το υπόβαθρο και την έκταση του περιστατικού», ανακοίνωσε ο βασιλιάς Γουσταύος της Σουηδίας, εκφράζοντας συμπαράσταση στους τραυματίες και τις οικογένειες των θυμάτων. «Μία από τις πιο ζωντανές πόλεις της Ευρώπης φαίνεται ότι επλήγη από αυτούς που θέλουν να βλάψουν τον τρόπο ζωής μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ουσιαστικά προχωρώντας σε συμπεράσματα για τα κίνητρα του δράστη προτού υπάρξει ανάληψη ευθύνης. «Η επίθεση σε κάποιο κράτος-μέλος είναι μια επίθεση σε όλους μας», προσέθεσε. 

Τον τελευταίο καιρό, έχει υπάρξει σειρά επιθέσεων εναντίον πολιτών σε ευρωπαϊκές χώρες με χρήση οχημάτων από τζιχαντιστές. Αντί της συνήθους στη Μέση Ανατολή μεθόδου του παγιδευμένου οχήματος, οι δράστες χρησιμοποιούν την ίδια τη μάζα των οχημάτων για να σπείρουν τον πανικό. Την οδηγία αυτή είχε δώσει το 2010 η Αλ Κάιντα, ενώ σε ανάλογες παραινέσεις έχει προχωρήσει και το ΙSIS, που ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις με φορτηγά στη Νίκαια και στο Βερολίνο, από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 86 και 12 άνθρωποι αντίστοιχα.

Από όλες τις πρόσφατες επιθέσεις με τη μέθοδο αυτή, μόνο μία, το 2009 στο Απελντορν της Ολλανδίας, δεν είχε ως δράστες τζιχαντιστές. Ολλανδός είχε πέσει με φορτηγό στο πλήθος που παρακολουθούσε την πομπή του βασιλικού οχήματος, πιθανώς με στόχο να πλήξει την ίδια τη βασίλισσα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά άνθρωποι και ο ίδιος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή