Ενοχλημένοι οι Ρώσοι από την απουσία αλληλεγγύης

Ενοχλημένοι οι Ρώσοι από την απουσία αλληλεγγύης

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την τρομοκρατική επίθεση της Δευτέρας στον υπόγειο της Αγίας Πετρούπολης, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 14 άνθρωποι και τραυματίσθηκαν 50, κάποια ρωσικά μέσα ενημέρωσης παρατήρησαν ότι τα συλλυπητήρια καθώς και η έκφραση αλληλεγγύης από τη Δύση ήταν μικρότερης έκτασης απ’ ό,τι ύστερα από επιθέσεις σε δυτικές χώρες.

Δεν υπήρξαν ούτε «Je suis Charlie» ούτε και φωτισμοί της Πύλης του Βρανδεμβούργου στα χρώματα της ρωσικής σημαίας, παρότι στο παρελθόν η πύλη-σύμβολο του Βερολίνου είχε βαφτεί στα χρώματα της Βρετανίας, του Ισραήλ, της Τουρκίας και της Γαλλίας. Τα φώτα του Πύργου του Αϊφελ έσβησαν, αλλά η χειρονομία αυτή έγινε μόνο αφότου οι Αρχές του Παρισιού δέχθηκαν επικρίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι προφανές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Δυτική Ευρώπη δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στις επιθέσεις στο έδαφός τους ή σε αυτές που έχουν θύματα πολίτες τους απ’ ό,τι σε επιθέσεις που γίνονται αλλού. Οι επιθέσεις αυτοκτονίας που συμβαίνουν συχνά σε μουσουλμανικές περιοχές σπανίως πυροδοτούν κύματα συμπάθειας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – στη Δύση αλλά και στη Ρωσία.

Αυτό που φάνηκε όμως να ενοχλεί τους Ρώσους, ή τουλάχιστον αυτό που ενόχλησε τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, ήταν ότι τα δύο μέτρα και δύο σταθμά θεωρήθηκαν μία ακόμη απόδειξη της ρητορικής του Κρεμλίνου, σύμφωνα με την οποία η Δύση θέλει με κάθε τρόπο να στριμώξει τη Ρωσία.

Η Δύση έχει πράγματι σε πολύ χαμηλή εκτίμηση τη Ρωσία του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ η υπεράσπιση του Μπασάρ αλ Ασαντ μετά τη φρικτή επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία έπληξε την εκτίμηση αυτή ακόμη περισσότερο. Ομως, η στοιχειώδης ανθρώπινη αλληλεγγύη δεν πρέπει να συγχέεται με τη γεωπολιτική. Με μεγάλους μουσουλμανικούς πληθυσμούς τόσο στο εσωτερικό της όσο και γύρω από τα σύνορά της, η Ρωσία είναι τόσο ευάλωτη στην κατάρα της ισλαμικής τρομοκρατίας όσο κάθε δυτική χώρα.

Μετά τον θάνατο 130 ανθρώπων από τρομοκράτες στο Παρίσι το 2015, οι Ρώσοι απέθεσαν λουλούδια, κεριά και σημειώματα υποστήριξης στη γαλλική πρεσβεία στη Μόσχα, σε μια αυθόρμητη έκφραση συλλυπητηρίων. Οι 14 που πέθαναν στην Αγία Πετρούπολη ήταν κι αυτοί άνθρωποι που κοίταζαν την καθημερινή ζωή τους – ένας προπονητής πυγμαχίας, κάποιοι φοιτητές, μια κατασκευάστρια μαριονετών. Και αυτοί αξίζουν λουλούδια, και αυτοί αξίζουν δάκρυα. Οι καλοπροαίρετοι άνθρωποι πρέπει να ανοίξουν τις καρδιές τους στην τραγική και αχρείαστη μοίρα όλων των θυμάτων της τρομοκρατίας, είτε πρόκειται για Ρώσους που δέχονται θραύσματα βόμβας σε βαγόνι του υπογείου σιδηροδρόμου, είτε για Σύρους που σκοτώνονται βασανιστικά σε επίθεση με χημικά, είτε για τους 31 ανθρώπους που σκοτώθηκαν την Τετάρτη σε επιθέσεις στο Τικρίτ του Ιράκ. Σε κανέναν δεν αξίζει κάτι τέτοιο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή