Επίθεση ΗΠΑ στη Συρία ως αντίποινα στα χημικά Ασαντ

Επίθεση ΗΠΑ στη Συρία ως αντίποινα στα χημικά Ασαντ

6' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια δραματική στροφή της πολιτικής του στο Συριακό, η οποία ήδη ρίχνει βαριά σκιά στις σχέσεις της χώρας του με τη Ρωσία, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέταξε πυραυλική επίθεση εναντίον αεροπορικής βάσης του καθεστώτος Ασαντ στη Συρία – κάτι που ουδείς προκάτοχός του είχε επιχειρήσει.

Γύρω στις 3.40 τα χαράματα (τοπική ώρα) της Παρασκευής, τα αμερικανικά αντιτορπιλικά «USS Porter» και «USS Ross», που βρίσκονταν στην Ανατολική Μεσόγειο, εκτόξευσαν πυραύλους Τόμαχοκ εναντίον της αεροπορικής βάσης Σαϊράτ, στην κεντρική επαρχία Χομς. Σε διάγγελμά του από την έπαυλή του στη Φλόριντα, ο Αμερικανός πρόεδρος δικαιολόγησε την απόφασή του ως επιβεβλημένη απάντηση στην πολύνεκρη επίθεση της περασμένης Τρίτης με χημικά αέρια στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, για την οποία ενοχοποίησε την κυβέρνηση Ασαντ. Σύμφωνα με τoν Τραμπ, η βάση Σαϊράτ επελέγη ως στόχος γιατί από εκεί ξεκίνησαν τα αεροπλάνα που εκτόξευσαν χημικά αέρια, δολοφονώντας τουλάχιστον 70 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά.

Στην πρώτη εκτίμηση των απωλειών, ο κυβερνήτης της Χομς Ταλάλ Μπαραζί ανέφερε ότι έξι Σύροι έχασαν τη ζωή τους, ενώ το ρωσικό υπουργείο Αμυνας έκανε λόγο για τέσσερις νεκρούς Σύρους στρατιώτες, έξι τραυματίες και δύο αγνοουμένους. Αργότερα, τα συριακά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι μεταξύ των νεκρών συμπεριλαμβάνονται εννέα άμαχοι, εκ των οποίων τέσσερα παιδιά.

Οπως έκανε γνωστό ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, λοχαγός Τζεφ Ντέιβις, η Ρωσία είχε ειδοποιηθεί έγκαιρα για την επίθεση ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να πληγούν στρατιώτες ή αεροσκάφη της, δεδομένου ότι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις επιχειρούν στη Συρία από τον Σεπτέμβριο του 2015. Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε την πληροφορία, αλλά ο εκπρόσωπος του προέδρου Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, έκανε λόγο για «επίθεση εναντίον κυρίαρχου κράτους, κατά παραβίαση του διεθνούς δικαίου, με προκατασκευασμένο πρόσχημα». Η Ρωσία ακύρωσε το μνημόνιο που είχε συνυπογράψει με τις ΗΠΑ για την αποφυγή αεροπορικής εμπλοκής στη Συρία και ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ ο Πούτιν συγκάλεσε το ρωσικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι η Μόσχα θα ενισχύσει τα συστήματα αεράμυνας της Δαμασκού.

Το πιο άμεσο ερώτημα που απασχολεί τη διεθνή κοινότητα είναι αν η επίθεση αποτελεί μεμονωμένο, προειδοποιητικό πλήγμα ή την αρχή μιας κλιμακούμενης στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ με στόχο την ανατροπή του Ασαντ. Οι πρώτες ενδείξεις συνηγορούν υπέρ της πρώτης εκδοχής. Μιλώντας με δημοσιογράφους, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον δήλωσε ότι ο Τραμπ ήταν υποχρεωμένος να δράσει, καθώς «αν έκανε τα στραβά μάτια», θα ήταν ωσάν να ενθαρρύνει τη συνέχιση της χρήσης χημικών όπλων στη Συρία· τόνισε όμως ότι η επίθεση δεν πρέπει να μεταφράζεται ως ριζική αλλαγή στρατηγικής. «Δεν θα έσπευδα να ερμηνεύσω αυτό το συμβάν ως αλλαγή της πολιτικής μας ή του στρατιωτικού μας ρόλου στη Συρία», σημείωσε.

Λίγες ώρες προτού διατάξει την επίθεση, ο Τραμπ είχε μεταβεί στην έπαυλή του, στη Φλόριντα, όπου υποδέχθηκε τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τη σύζυγό του, για μια σημαντική διήμερη συνάντηση κορυφής. Η απόφαση να πληγεί η συριακή αεροπορική βάση ελήφθη στη διάρκεια σύσκεψης του Τραμπ με τους κορυφαίους επιτελείς του για θέματα άμυνας και ασφάλειας, οι οποίοι τον συνόδευαν στη Φλόριντα. Αμέσως μετά, ο Αμερικανός πρόεδρος παρέθεσε δείπνο στον Κινέζο ηγέτη. Η χρονική σύμπτωση ήταν και μήνυμα προς το Πεκίνο ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα διστάσει να δράσει μονομερώς στην κορεατική χερσόνησο, όπως το έπραξε στη Συρία, εάν η Κίνα δεν καταφέρει να συνετίσει τη Β. Κορέα αναφορικά με το πυρηνικό και πυραυλικό της πρόγραμμα.

Ενίσχυση της εικόνας του

Διατάσσοντας πυραυλική επίθεση την 77η ημέρα της προεδρίας του και μόλις δύο ημέρες μετά το μακελειό στην επαρχία Ιντλίμπ, ο Τραμπ ενίσχυσε, τουλάχιστον προσωρινά, την εικόνα του στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Ακόμη και οι πιο σκληροί εσωκομματικοί του αντίπαλοι, όπως οι γερουσιαστές Τζον Μακέιν και Λίντσεϊ Γκράχαμ, εγκωμίασαν την αποφασιστικότητά του, σε αντιδιαστολή με την ατολμία που καταλογίζουν στον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος άφησε αναπάντητη τη χρήση χημικών αερίων σε ανάλογη επίθεση σε προάστιο της Δαμασκού το 2013. Ωστόσο, η χάραξη συνεκτικής πολιτικής για το Συριακό και τις σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας παραμένει ζητούμενο για τη νέα αμερικανική κυβέρνηση.

Διχασμένη η διεθνής κοινότητα

Τις διαχωριστικές γραμμές της σύγχρονης γεωπολιτικής σκηνής αποκαλύπτουν οι αντιδράσεις κρατών του κόσμου στην αμερικανική επίθεση με πυραύλους Τόμαχοκ εναντίον στρατιωτικού αεροδρομίου του συριακού καθεστώτος τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε χθες ότι η αμερικανική πυραυλική επίθεση στη Συρία φέρνει τις ΗΠΑ «στο χείλος στρατιωτικής σύγκρουσης με τη Ρωσία». Σε δηλώσεις του από την Τασκένδη, την οποία επισκέφθηκε, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε την αμερικανική επιχείρηση βομβαρδισμού «επιθετική πράξη που πραγματοποιήθηκε με αβάσιμο πρόσχημα, θυμίζοντας την κατάσταση στο Ιράκ το 2003 και την αμερικανική εισβολή στη χώρα τον Μάρτιο εκείνου του έτους». «Αυτήν τη φορά δεν μπήκαν καν στον κόπο να εμφανίσουν στοιχεία, αναφερόμενοι μόνο σε φωτογραφικό υλικό. Επέλεξαν να προβούν σε υποθέσεις, βάσει των εικόνων νεκρών παιδιών, στηριζόμενοι σε αποδείξεις από μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως τα “Λευκά Κράνη”, γνωστοί για προβοκάτσιες με στόχο τη συριακή κυβέρνηση. Ας ελπίσουμε ότι οι προκλήσεις αυτές δεν θα έχουν μη αναστρέψιμες επιπτώσεις», είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Σε χθεσινή του ανακοίνωση, το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τη μονομερή ενέργεια της Ουάσιγκτον.

Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν χθες στελέχη αντικυβερνητικών ενόπλων οργανώσεων στη Συρία, με εκπρόσωπο των ανταρτών στην επαρχία της Χάμα, όπου πραγματοποιήθηκε η επίθεση με χημικά όπλα, να δηλώνει την ελπίδα του ότι η αμερικανική επίθεση θα αποτελέσει «σημείο καμπής» στον πόλεμο στη χώρα.

Ενθουσιώδης υπήρξε, όπως αναμενόταν, η αντίδραση της ισραηλινής κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να δηλώνει: «Ο πρόεδρος Τραμπ έστειλε ισχυρό μήνυμα ότι η χρήση χημικών όπλων δεν θα είναι ανεκτή. Το Ισραήλ στηρίζει πλήρως την απόφαση του προέδρου Τραμπ και ελπίζει ότι το μήνυμα αποφασιστικότητας θα αντηχήσει όχι μόνο στη Δαμασκό, αλλά και στην Τεχεράνη, την Πιονγιάνγκ και αλλού».

Την επιτάχυνση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Συρία ζήτησε χθες ο Τούρκος αντιπρόεδρος Νουρμάν Κουρτουλμούς, λέγοντας ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να υψώσει το ανάστημά της κατά της «βαρβαρότητας του συριακού καθεστώτος».

Για «γενναία πρωτοβουλία» έκανε χθες λόγο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας, ενώ τη στήριξή τους προσέφεραν ο Καναδάς, η Ιορδανία και η Βρετανία.

Τη διεθνή κοινότητα κάλεσε να αναλάβει αποφασιστική δράση για να δοθεί τέλος στον πόλεμο στη Συρία ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός, επισημαίνοντας σε ανακοίνωσή του ότι η αμερικανική επίθεση προσδίδει στη συριακή κρίση τον χαρακτήρα διεθνούς ένοπλης σύρραξης.

Την απόλυτη ευθύνη για τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ εναντίον των συριακών ενόπλων δυνάμεων φέρει, σύμφωνα με τη γαλλική κυβέρνηση, το καθεστώς Ασαντ, με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ να αναφέρει χθες ότι συνομίλησε με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ για να συντονίσουν τις προσπάθειες επιβολής κυρώσεων για την εγκληματική χρήση απαγορευμένων αερίων στη Συρία.

Ως ανόητη κίνηση με απρόβλεπτες συνέπειες στην περιφερειακή σταθερότητα χαρακτήρισε χθες η σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου την αμερικανική επίθεση εναντίον του στρατιωτικού αεροδρομίου Σαϊράτ.

Το Πεκίνο

Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνίνγκ είπε ότι το Πεκίνο αντιτίθεται στη χρήση στρατιωτικών μέσων, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε καταδίκη της αμερικανικής πυραυλικής επιδρομής. Ερωτηθείς εάν η αμερικανική επίθεση στη Συρία θα επισκιάσει τη διήμερη σινοαμερικανική σύνοδο κορυφής στη Φλόριντα, ο κ. Χούα είπε ότι ο κόσμος δεν πρόκειται να χάσει το ενδιαφέρον του για την κρίσιμη σύνοδο στην έπαυλη του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο.

Στις έξι και μισή ώρα Ελλάδος χθες επρόκειτο να συνέλθει σε έκτακτη ανοικτή σύνοδο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητήσει την αμερικανική επίθεση στη Συρία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή