Χωρίς συμφωνίες η συνάντηση Τραμπ – Σι

Χωρίς συμφωνίες η συνάντηση Τραμπ – Σι

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με συγκρατημένη αισιοδοξία υποδέχθηκαν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης τη συνάντηση κορυφής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Κινέζου ομολόγου του Σι Τζινπίνγκ στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα. Παρά το γεγονός ότι η διήμερη συνάντηση, που ολοκληρώθηκε χθες, δεν κατέληξε σε συγκεκριμένες συμφωνίες, κοινή είναι η αίσθηση ότι αποκατέστησε μια κάποια κανονικότητα στις σχέσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, εξασθενίζοντας τις ανησυχίες που είχαν δημιουργήσει προεκλογικές απειλές του Ντόναλντ Τραμπ για εμπορικό πόλεμο με την Κίνα.

«Υπάρχουν χίλιοι λόγοι να θέσουμε τις σινοαμερικανικές σχέσεις σε σωστή τροχιά και δεν υπάρχει ούτε ένας λόγος να βλάψουμε τη διμερή μας σχέση», δήλωσε ο Σι στη διάρκεια του επίσημου δείπνου που παρέθεσε το ζεύγος Τραμπ στον Κινέζο ηγέτη και τη σύζυγό του, Πενγκ Λιγιουάν, το βράδυ της Πέμπτης, στην έπαυλη του Μαρ-α-Λάγκο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ και η σύζυγός του Μελάνια επεφύλαξαν θερμή φιλοξενία στο προεδρικό ζεύγος της Κίνας. Κατά την έναρξη του επίσημου δείπνου, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε αστειευόμενος: «Είχαμε ήδη μακρά συζήτηση και μέχρι τώρα δεν κατάφερα να αποσπάσω τίποτα, απολύτως τίποτα. Αναπτύξαμε όμως μια φιλία», συνέχισε σε πιο σοβαρό τόνο ο Ντόναλντ Τραμπ, «και πιστεύω ότι μακροπρόθεσμα θα έχουμε μια πολύ σπουδαία σχέση, στην οποία προσβλέπω».

Οι εμπορικές διαφορές των δύο χωρών και το πρόβλημα της Βόρειας Κορέας βρέθηκαν στο κέντρο των διήμερων συνομιλιών. Πριν από την άφιξη του Κινέζου ηγέτη στο Μαρ-α-Λάγκο, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν παρέλειψε να επαναλάβει στους δημοσιογράφους ότι «για πολλά χρόνια κλείναμε (οι ΗΠΑ) πολύ κακές συμφωνίες και τύχαμε άδικης αντιμετώπισης από την Κίνα». Η πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία, αμέσως μετά το επίσημο δείπνο, επισκίασε εν μέρει τη συνάντηση κορυφής, αλλά δεν είχε εμφανή επίδραση στην ατμόσφαιρα της.

Στο μεταξύ, η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε χθες, με ψήφους 54 υπέρ έναντι 45 κατά, τον διορισμό του δικαστή Νιλ Γκόρσιτς, που έχει προταθεί από τον Τραμπ, στο Ανώτατο Δικαστήριο, αποκαθιστώντας τη συντηρητική πλειοψηφία στο Σώμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή