Μια διαιρεμένη χώρα μεταξύ «Ναι» και «Οχι»

Μια διαιρεμένη χώρα μεταξύ «Ναι» και «Οχι»

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αν και το “Οχι” φαίνεται πως έχει αναπτύξει αξιοσημείωτη δυναμική, δεν είμαι σε θέση να προβλέψω το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Ολα θα κριθούν την τελευταία στιγμή. Λόγω των μη προβλέψιμων εξελίξεων της τελευταίας στιγμής ενδέχεται να έχουμε τη νίκη του “Ναι”». Η συγκεκριμένη τοποθέτηση έρχεται από έναν πρώην συνοδοιπόρο του Τούρκου προέδρου. Ο Αμπντουλατίφ Σενέρ συμμετείχε στις πρώτες κυβερνήσεις του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας διαχώρισε τη θέση του από το ΑΚΡ και προχώρησε στην ίδρυση του δικού του κόμματος, του Κόμματος Τουρκία.

Οι εκπρόσωποι της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν συμμερίζονται την άποψη του κ. Σενέρ. Κύκλοι του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) μιλώντας στην «Κ» παρουσιάζουν μια εικόνα πολύ διαφορετική. Οι δικές τους πληροφορίες θέλουν το ποσοστό του «Ναι» να «κλειδώνει» μεταξύ του 53-55%. Οι συγκεκριμένοι κύκλοι δεν αποκλείουν όμως πτώση στο εν λόγω ποσοστό λίγο πριν από το δημοψήφισμα, κυρίως εξαιτίας των οικονομικών και άλλων υποσχέσεων που μοιράζει απλόχερα ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνηση του Μπιν Αλί Γιλντιρίμ σε διάφορες μερίδες της κοινωνίας.

Οι πηγές μας, προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, αναλύουν την εικόνα που παρουσιάζει ολόκληρη η Τουρκία. Συγκεκριμένα, στο νοτιοανατολικό κομμάτι της χώρας, δηλαδή στις κουρδικές επαρχίες της Τουρκίας, μόλις 3-4 στους 10 πολίτες δηλώνουν ότι προτίθενται να ψηφίσουν «Ναι». Το ποσοστό του «Ναι» αυξάνεται στο βορειοανατολικό κομμάτι, κυρίως στους κόλπους των ντόπιων συντηρητικών κοινωνιών, όπου το τουρκικό και σουνιτικό στοιχείο αποτελεί την πλειοψηφία του ντόπιου πληθυσμού. Ωστόσο, σε αυτές τις περιοχές, όπως και στην Κεντρική Ανατολία, όπου το ΑΚΡ από το 2002 μέχρι σήμερα καταγράφει ιστορικά ποσοστά, για πρώτη φορά η αντιπολίτευση και οι θέσεις της αναπτύσσουν δυναμική. Στη Μαλάτεια, στην Καισάρεια και σε άλλες συντηρητικές επαρχίες το στρατόπεδο του «Οχι» εξασφαλίζει αξιοσημείωτα ποσοστά. Το ίδιο συμβαίνει και στον Πόντο. Παρά το γεγονός ότι σε πολλές επαρχίες του Πόντου το «Ναι» καταγράφει επιτυχημένη πορεία, τα ποσοστά του «Οχι» είναι αξιόλογα, γεγονός που αναπτερώνει το ηθικό της αντιπολίτευσης.

Τα μεγάλα προβλήματα του προέδρου Ερντογάν και του στρατοπέδου του «Ναι» εντοπίζονται στο δυτικό και στο νότιο κομμάτι της Τουρκίας. Στην Κωνσταντινούπολη, για πρώτη φορά ύστερα από 15 χρόνια, το ΑΚΡ βλέπει τα ποσοστά του να μειώνονται. Στη Σμύρνη μόλις 2-3 στους 10 πολίτες υποστηρίζουν τα νέα σχέδια του προέδρου Ερντογάν. Το στρατόπεδο του «Ναι» καταγράφει ανοδική πορεία και στα νότια παράλια της χώρας. Στη Μούγλα, στην Αττάλεια, στη Μερσίνη και σε άλλες περιοχές οι τελευταίες πληροφορίες δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές για το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Οι πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζουν στην «Κ» ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα κριθεί από τις εξελίξεις στο εσωτερικό του στρατοπέδου του Κινήματος των Γκρίζων Λύκων, όπου επικρατεί κλίμα σύγχυσης. Κάποιες δημοσκοπήσεις θέλουν το 60 με 70% της κομματικής βάσης του να ψηφίζει τελικά «Ναι». Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες άλλες σφυγμομετρήσεις που θέλουν το στρατόπεδο του «Ναι» να μειοψηφεί στο εσωτερικό του ΜΗΡ. «Οποιο και αν είναι το τελικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο εσωτερικό του ΜΗΡ, ο πρόεδρος Ερντογάν παραμένει στην κόψη του ξυραφιού και το δημοψήφισμα ενδέχεται να φέρει μεγάλες ανατροπές», καταλήγουν οι πηγές μας.

Η ανάγνωση του ΑΚΡ

Οι παραπάνω προβλέψεις δεν φέρουν ιδιαίτερη βαρύτητα σύμφωνα με τις πηγές μας, οι οποίες παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΑΚΡ και στον περίγυρο του νέου προεδρικού μεγάρου. Σύμφωνα λοιπόν με τις τελευταίες προβλέψεις της κυβέρνησης, η συνολική εικόνα για το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου αλλάζει με αργό αλλά σταθερό ρυθμό.

«Υπάρχει ακόμη χρονικό περιθώριο για να εξασφαλιστούν πολύτιμα ποσοστά», καταλήγει ο ιδεολόγος της συντηρητικής κυβέρνησης, ο Αμντουραχμάν Ντιλίπακ και άλλοι αναλυτές και διανοούμενοι από τον κύκλο του ΑΚΡ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή