Στάση αναμονής από την Ουάσιγκτον για το τουρκικό δημοψήφισμα

Στάση αναμονής από την Ουάσιγκτον για το τουρκικό δημοψήφισμα

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Το δημοψήφισμα, που προκήρυξε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την αλλαγή του πολιτεύματος σε προεδρικό, θεωρείται στις ΗΠΑ ότι θα ενισχύσει περαιτέρω τη θέση του, εφόσον βέβαια το κερδίσει. Παρά όμως την ανησυχία ότι μια νίκη του την επόμενη Κυριακή θα συγκεντρώσει ακόμη περισσότερη εξουσία στο πρόσωπό του, πλήττοντας τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας, Αμερικανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι αν χάσει οι συνέπειες ίσως να είναι ακόμη πιο απρόβλεπτες. Συγκεκριμένα, ανησυχούν ότι θα ακολουθήσει πολιτικός διχασμός με συνέπειες για τη σταθερότητα στη χώρα αλλά και την ευρύτερη περιοχή, ιδιαίτερα μετά το «χτύπημα» της Παρασκευής.

Τα ζητήματα που απασχολούν περισσότερο τους Αμερικανούς είναι η μάχη κατά του ISIS, ο ρόλος της Τουρκίας και οι διαφωνίες για τον ρόλο των Κούρδων, αλλά και ευρύτερα οι σχέσεις της με το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Με δεδομένη τη σημασία της χώρας και της βάσης του Ιντσιρλίκ για τις ΗΠΑ, στην Ουάσιγκτον επικρατεί μια στάση αναμονής για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί σε ένα πάνελ στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής, με τη συμμετοχή των αναλυτών του Ινστιτούτου Brookings Ομέρ Τασπινάρ και Κεμάλ Κιριστζί, την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, ο ρόλος της Τουρκίας στη συμμαχία κατά του ISIS είναι πολύ σημαντικός για να διαρρήξουν τις σχέσεις τους με τον πρόεδρο Ερντογάν και αναλυτές σημειώνουν ότι η κυβέρνησή της έχει ήδη αποδώσει μεγαλύτερο ρόλο στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Ράκα παρά τις διαφωνίες τους για τον ρόλο των Κούρδων της Συρίας. Είναι ενδεικτικό το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, την περασμένη εβδομάδα στην Αγκυρα, κατά το οποίο μετέφερε την υποστήριξη του προέδρου Τραμπ στη χώρα.

Η συντηρητική εφημερίδα της Ουάσιγκτον Washington Times, ωστόσο, δεν «μασάει» τα λόγια της: θεωρεί ότι το δημοψήφισμα δεν έχει άλλο στόχο από το να δώσει στον πρόεδρο Ερντογάν την εξουσία να κυβερνά απολυταρχικά, ενώ σημειώνει ότι θα του δώσει επίσης νομική ασυλία. Αναλυτές, όπως ο Αριελ Κόεν του συντηρητικού Heritage Foundation, υπογραμμίζουν ότι η συγκέντρωση της εξουσίας υπονομεύει τους θεσμούς, κάτι που απομακρύνει τη χώρα όχι μόνο από το δημοκρατικό πρότυπο της Δύσης αλλά και από το ΝΑΤΟ.

Αμερικανοί πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι τα πολιτικά δικαιώματα και η πορεία της τουρκικής οικονομίας επίσης απειλούνται. Ενα οριακό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα, ωστόσο, εκτιμάται ότι πιθανώς να αναδείξει έναν αντίπαλο πόλο στην τουρκική πολιτική σκηνή, ενώ σημειώνουν και την επίθεση του κ. Ερντογάν στον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.

Η εμπλοκή του ονόματος του στρατηγού Μάικλ Φλιν στην έρευνα για τις ρωσικές παρεμβάσεις στις αμερικανικές εκλογές έχει στρέψει την προσοχή τους και στην ισχύ του τουρκικού λόμπι στην Ουάσιγκτον. Ο κ. Φλιν παραδέχθηκε συνάντηση ως μέρος του λόμπινγκ που έκανε για λογαριασμό της Inovo, μιας εταιρείας του Τούρκου επιχειρηματία Εκίμ Αλπτεκίν, ο οποίος έχει δεσμούς με τον Τούρκο πρόεδρο.

Οι αποκαλύψεις αυτές ανάγκασαν τον κ. Φλιν να δηλώσει εκ των υστέρων ότι εκπροσωπούσε τουρκικά συμφέροντα όσο εργαζόταν για την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή