Επαινοι στην αρχή, αλλά η δοκιμασία έπεται

Επαινοι στην αρχή, αλλά η δοκιμασία έπεται

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε δίκιο να πλήξει το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, σε αντίποινα για τη χρήση αερίου σαρίν κατά του λαού του. Μπορεί ο κ. Τραμπ να μην επιδιώκει να ανακηρυχθεί «παγκόσμιος πρόεδρος», αλλά όταν ένας τύραννος παραβιάζει κατάφωρα τους θεμελιώδεις κανόνες διεθνούς συμπεριφοράς –στην περίπτωση αυτή, την απαγόρευση χρήσης χημικών και βιολογικών όπλων σε πολεμικές συρράξεις– ο κόσμος περιμένει από τις ΗΠΑ να αναλάβουν δράση. Ο κ. Τραμπ το έπραξε και για αυτό πρέπει να εξασφαλίσει επαίνους. Η πραγματική δοκιμασία για τον κ. Τραμπ έπεται. Ο πρόεδρος επέδειξε μέχρι στιγμής απόλυτη αδιαφορία για την εξέλιξη του εμφυλίου στη Συρία. Σήμερα, η κυβέρνησή του διαθέτει, όμως, τη δυνατότητα να επηρεάσει το καθεστώς Ασαντ και τη Ρωσία, έτσι ώστε αυτοί να περιορίσουν τη συριακή αεροπορία, να εμποδίσουν κάθε χρήση βιοχημικών όπλων, να επιβάλουν αξιόπιστη κατάπαυση του πυρός και να οδεύσουν προς τη μετάβαση εξουσίας κατόπιν διαπραγμάτευσης, στόχοι που δεν επιτεύχθηκαν από την κυβέρνηση Ομπάμα.

Την ίδια ώρα, η Ουάσιγκτον πρέπει να προλάβει ή να εμποδίσει τις πιθανές ανεπιθύμητες παρενέργειες της χρήσης στρατιωτικής ισχύος, όπως δυσκολίες στην εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους. Αυτό, όμως, θα απαιτήσει την επίδειξη ικανότητας, που δεν μοιάζει να απασχολεί την κυβέρνηση: ευφυή διπλωματία.

Η ευφυής διπλωματία αρχίζει με τη Ρωσία. Η κυβέρνηση φέρεται να ενημέρωσε τη Ρωσία για το σχέδιο βομβαρδισμού. Κάποιος κυνικός θα έλεγε ότι οι ΗΠΑ ενημέρωσαν χαμηλοφώνως τη Μόσχα, η οποία προειδοποίησε τον Ασαντ, λέγοντάς του να μην αντιδράσει και όλοι αποχώρησαν ικανοποιημένοι. Το πιθανότερο, όμως, είναι ότι η κυβέρνηση Τραμπ ήθελε η Ρωσία να είναι πλήρως ενήμερη, έτσι ώστε η Μόσχα να μην αντιδράσει με επικίνδυνο τρόπο.

Η κυβέρνηση πρέπει τώρα να ξεκαθαρίσει στη Μόσχα ότι θα τη θεωρεί εφεξής υπεύθυνη για τις πράξεις του Ασαντ, ούσα έτοιμη να συμπήξει συμμαχία και να πραγματοποιήσει νέα πλήγματα, εφόσον αυτό χρειασθεί. Η συνεργία ΗΠΑ – Ρωσίας στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας πρέπει να εξαρτηθεί από τις ρωσικές προσπάθειες ελέγχου του Ασαντ. Η επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον την ερχόμενη εβδομάδα στη Μόσχα θα είναι καθοριστικής σημασίας για την προώθηση του μηνύματος αυτού και τη διαχείριση κάθε κινδύνου κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον.

Εξαλλος ο Πούτιν

Η κυβέρνηση πρέπει να ποντάρει στην πιθανότητα ότι ο πρόεδρος Πούτιν είναι έξαλλος με τον Μπασάρ αλ Ασαντ. Ο Ρώσος πρόεδρος είναι εκείνος που βοήθησε τον Σύρο δικτάτορα να ανακτήσει την πρωτοβουλία στον εμφύλιο πόλεμο. Η νέα χρήση αερίου σαρίν από τον Ασαντ, όμως, έγινε αναίτια, φέρνοντας τη Μόσχα σε πολύ δύσκολη θέση.

Οι Ρώσοι γνωρίζουν ότι η συνεχιζόμενη στήριξή τους στο καθεστώς Ασαντ και στα εγκλήματά του κατά της σουνιτικής κοινότητας της χώρας του μπορεί να έχει απρόβλεπτες και δυσάρεστες συνέπειες για τους ίδιους. Οι σουνίτες Αραβες γείτονες της Συρίας και η Τουρκία μπορεί να αισθανθούν τώρα υποχρεωμένοι να ενισχύσουν τη στήριξη που προσφέρουν στη συριακή αντιπολίτευση, προκαλώντας μεγαλύτερα προβλήματα στην εξωτερική πολιτική της Ρωσίας. Σουνίτες μουσουλμάνοι στη Ρωσία, την κεντρική Ασία και τον Καύκασο θα μισήσουν ακόμη περισσότερο τη Μόσχα, ενώ κάποιοι από τους χιλιάδες Τσετσένους μαχητές στη Συρία μπορεί να αναζητήσουν τρόπους εκδίκησης, επιστρέφοντας στο ρωσικό έδαφος. Η πρόσφατη ειδεχθής επίθεση στην Αγία Πετρούπολη, με δράστη Ουζμπέκο ο οποίος ενδέχεται να ριζοσπαστικοποιήθηκε εξαιτίας του πολέμου στη Συρία, ίσως να αποτελεί προοίμιο του μέλλοντος, εφόσον η Ρωσία δεν απεμπλακεί από το Συριακό. Η κυβέρνηση Τραμπ έπρεπε να βοηθήσει τον Πούτιν να βρει δίοδο διαφυγής.

* Ο αρθρογράφος υπήρξε αναπληρωτής ΥΠΕΞ στην κυβέρνηση Ομπάμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή