Αιγυπτος: Τουλάχιστον 27 νεκροί από έκρηξη σε εκκλησία

Αιγυπτος: Τουλάχιστον 27 νεκροί από έκρηξη σε εκκλησία

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον 27 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 71 τραυματίστηκαν την Κυριακή σε βομβιστική επίθεση σε κοπτική εκκλησία της πόλης Τάντα, 120 χλμ. βόρεια του Καΐρου, στο Δέλτα του Νείλου, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Μιλώντας τηλεφωνικά στο τηλεοπτικό δίκτυο Nile news, ο κυβερνήτης της Γκαρμπίγια στρατηγός 'Αχμαντ Ντέιφ επιβεβαίωσε ότι η έκρηξη σημειώθηκε μέσα στην εκκλησία.

Πρόσθεσε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας ερευνούν εξονυχιστικά την περιοχή όπου βρίσκεται εκκλησία για να διασφαλίσουν ότι δεν υπάρχουν άλλοι εκρηκτικοί μηχανισμοί κοντά.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη, δεν είναι ακόμη γνωστό «αν είχε τοποθετηθεί βομβα στο εσωτερικό της εκκλησίας ή αν κάποιος ανατινάχθηκε»,

Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ανάληψη ευθύνης και τα αίτια της έκρηξης παραμένουν άγνωστα.

Η επίθεση σημειώθηκε λίγο πριν από τις 10.00 στην εκκλησία Μαρ Γκίργκις (του Αγίου Γεωργίου), τη στιγμή που η χριστιανική κοινότητα ετοιμάζεται για τη Μεγάλη Εβδομάδα που αρχίζει σήμερα, Κυριακή των Βαΐων, και τρεις εβδομάδες πριν από την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Αίγυπτο, σύμφωνα με την Κοπτική Εκκλησία της Αιγύπτου.

Τα συλλυπητήριά του προς τον αιγυπτιακό λαό εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

«Θέλω να εκφράσω τα θερμά συλλυπητήρια και την οδύνη μου καθώς και του Ελληνικού Λαού προς τον Πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Σίσι και προς τον Αιγυπτιακό Λαό, για το διπλό τρομοκρατικό χτύπημα. Αλλά δεν αρκούν τα συλλυπητήρια.

Η Ευρώπη με βάση την ιστορία και τον πολιτισμό της οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της. Αυτό που συμβαίνει στη Μέση Ανατολή πρέπει να τελειώσει. Η γενεσιουργός αιτία όλων αυτών είναι ο πόλεμος. Ο πολιτισμένος κόσμος και ιδίως η Ευρώπη, οφείλουμε να σταθούμε αποφασιστικά απέναντι στην τρομοκρατία. Να αντιμετωπίσουμε τους εγκληματίες που διαπράττουν εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας. Σε αυτό δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω ούτε στιγμή».

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του καταδίκασε την επίθεση.

«Συγκλονισμένοι από την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στην κοπτική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, στην πόλη Τάντα της Αιγύπτου, καταδικάζουμε απερίφραστα την τρομοκρατία σε κάθε της έκφανση.

Παρόμοια κρούσματα βάρβαρης και τυφλής βίας δεν πρόκειται να πλήξουν τον ανεκτικό και πολυθρησκευτικό χαρακτήρα της αιγυπτιακής κοινωνίας.

Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό της φίλης Αιγύπτου και απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων, στον αιγυπτιακό λαό και στην Κυβέρνησή του».

Τη θλίψη του για θύματα της βομβιστικής επίθεσης στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην Αίγυπτο εξέφρασε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρει: «Αθώες ζωές χάθηκαν άδικα, ανήμερα των Βαΐων στην Αίγυπτο, στην εκκλησία του Αγ. Γεωργίου. Η σκέψη μας είναι στις οικογένειες των θυμάτων».

(ΑΠΕ – ΜΠΕ, REUTERS)

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή