Ορκίστηκε ο νεός δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, Νιλ Γκόρσιτς

Ορκίστηκε ο νεός δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, Νιλ Γκόρσιτς

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Νιλ Γκόρσιτς, ο νέος δικαστής που επέλεξε ο πρόεδρος Τραμπ για το Ανώτατο Δικαστήριο, ορκίστηκε σήμερα στον Λευκό Οίκο, με τον διορισμό του να αναμένεται να έχει άμεσο αντίκτυπο στις αποφάσεις του δικαστικού σώματος, στο οποίο πλέον επικρατούν οι συντηρητικοί.

Όταν η Γερουσία ενέκρινε την Παρασκευή τον διορισμό του παρά την σθεναρή αντίθεση των Δημοκρατικών, ο Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε τη μεγαλύτερη πολιτική νίκη της έως τώρα διακυβέρνησής του, εκπληρώνοντας μια από τις βασικότερες υποσχέσεις της προεκλογικής του εκστρατείας. Πλέον, με τον Γκόρσιτς στους κόλπους του, το Δικαστήριο διαθέτει πλέον 5 συντηρητικούς δικαστές έναντι 4 προοδευτικών.

Ο Γκόρσιτς έδωσε τον δικαστικό όρκο σε μια τελετή στον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου, παρουσία του Αμερικανού προέδρου, αναλαμβάνοντας μια θέση που παρέμεινε κενή για σχεδόν 14 μήνες μετά τον θάνατο του συντηρητικού δικαστή Άντονιν Σκαλία τον Φεβρουάριο του 2016.

"Προς τον αμερικανικό λαό νιώθω ταπεινοφροσύνη για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε σήμερα" δήλωσε ο Γκόρσιτς, προσθέτοντας πως υπόσχεται ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του, για να είναι ένας πιστός υπηρέτης του Συντάγματος και των νόμων αυτού του μεγάλου έθνους.

Όλοι οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου ήταν παρόντες στην τελετή, μεταξύ των οποίων και η προοδευτική Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπουργκ, η οποία είχε αποκαλέσει πέρυσι τον Τραμπ «απατεώνα» κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, δηλώνοντας όμως αργότερα λυπημένη για το σχόλιο.

Ο 49χρονος Γκόρσιτς είναι ο νεαρότερος υποψήφιος για την θέση του Ανώτατου Δικαστηρίου που πρότεινε ποτέ Αμερικανός πρόεδρος, μετά τον τότε 43χρονο Κλάρενς Τόμας, τον οποίο είχε επιλέξει Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος το 1991.

(Πηγή: REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ) 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή