Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Αίγυπτος

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Αίγυπτος

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αντικυβερνητική διαδήλωση μετετράπη η κηδεία των θυμάτων που άφησε πίσω της η βομβιστική επίθεση τζιχαντιστών στην Αλεξάνδρεια, ενώ την ίδια ώρα το υπουργικό συμβούλιο της Αιγύπτου ενέκρινε την απόφαση του προέδρου Αμπντελφατάχ αλ Σίσι να επιβάλει σε όλη τη χώρα κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, με διάρκεια τρεις μήνες. Η βομβιστική επίθεση εκδηλώθηκε την Κυριακή των Βαΐων στον καθεδρικό ναό του Αγίου Μάρκου, στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου, την ώρα που η εκκλησία ήταν γεμάτη πιστούς που είχαν προσέλθει για τη θεία λειτουργία, όπου χοροστατούσε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β΄, πνευματικός ηγέτης των Κοπτών Χριστιανών, που αντιστοιχούν περίπου στο 10% του αιγυπτιακού πληθυσμού. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν 17 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων επτά αστυνομικών, ενώ ο πατριάρχης διεσώθη χωρίς τραύματα. Νωρίτερα, μια άλλη έκρηξη είχε πλήξει τον χριστιανικό ναό του Αγίου Γεωργίου στην πόλη Τάντα, στο Δέλτα του Νείλου, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 28 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και περί τους 80 να τραυματιστούν. Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την επίθεση και για τις δύο επιθέσεις και προανήγγειλε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες.

Πλήθος οργισμένων νέων συγκεντρώθηκε στη χθεσινή νεκρώσιμη ακολουθία, στο μοναστήρι του Αγίου Μηνά, στην Αλεξάνδρεια. «Κάτω όλοι οι πρόεδροι όσο το αιγυπτιακό αίμα είναι φτηνό» και «Κάτω το στρατιωτικό καθεστώς» ήταν τα συνθήματα που κυριαρχούσαν. Οπως και στην Τάντα, όπου η κηδεία των θυμάτων έγινε την Κυριακή, οι Χριστιανοί της Αλεξάνδρειας έχουν εξοργιστεί με την αδυναμία της κυβέρνησης και της αστυνομίας να τους προστατέψει από τους τζιχαντιστές, παρά τις σχετικές προειδοποιήσεις. Μία εβδομάδα νωρίτερα, οι αστυνομικοί ανακάλυψαν και εξουδετέρωσαν εκρηκτικό μηχανισμό στην εκκλησία της Τάντα, αλλά τη δεύτερη φορά οι τζιχαντιστές πέτυχαν τον στόχο τους. Σε μια ασυνήθιστη κίνηση, η ισραηλινή κυβέρνηση απαγόρευσε στους πολίτες της να περάσουν στη Χερσόνησο του Σινά, στην Αίγυπτο, μέχρι τις 18 Απριλίου, ημέρα κατά την οποία ολοκληρώνεται ο εορτασμός της εβραϊκής εορτής του Πάσχα. Την περίοδο αυτή χιλιάδες Ισραηλινοί συνηθίζουν να περνούν στην Αίγυπτο για να επισκεφθούν τα τουριστικά θέρετρα της Ερυθράς Θάλασσας.

Οι δίδυμες επιθέσεις εναντίον Χριστιανών δημιούργησαν ανησυχία στο Βατικανό, για τον επιπρόσθετο λόγο ότι ο Πάπας Φραγκίσκος είχε προγραμματίσει να επισκεφθεί την Αίγυπτο στις 28 και 29 Απριλίου, προκειμένου να συμμετάσχει σε διαθρησκευτική συνάντηση. Χθες το Βατικανό ανακοίνωσε ότι η επίσκεψη του Ποντίφικα θα πραγματοποιηθεί, εκτός εάν προκύψουν νέα δεδομένα ως προς την ασφάλεια. Κατά την επίσκεψή του, ο Πάπας Φραγκίσκος προβλέπεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο Σίσι, τον Πατριάρχη Θεόδωρο Β΄ και τον μεγάλο ιμάμη του Αλ Αζαρ, σεΐχη Αχμεντ αλ Τάγεμπ. Τα συλλυπητήριά του για τις φονικές επιθέσεις εξέφρασε, σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Σίσι, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μαζί με τη βεβαιότητά του ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα «για την προστασία των Χριστιανών και όλων των Αιγυπτίων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή