Χωρίς προσδοκίες ο Τίλερσον στη Μόσχα

Χωρίς προσδοκίες ο Τίλερσον στη Μόσχα

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε ημέρες μετά την αιφνιδιαστική στροφή της Ουάσιγκτον στο Συριακό, με την πυραυλική επίθεση που διέταξε ο πρόεδρος Τραμπ εναντίον αεροπορικής βάσης στην πόλη Χομς, η διεθνής κοινότητα στρέφει το βλέμμα της στη Μόσχα, την οποία επισκέπτεται για πρώτη φορά σήμερα, με την ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Ρεξ Τίλερσον. Η συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ θα δώσει τις πρώτες σοβαρές ενδείξεις για την έκταση της βλάβης που προκάλεσε στις αμερικανορωσικές σχέσεις το πρόσφατο επεισόδιο, όπως και για τις γενικότερες προοπτικές των σχέσεων ανάμεσα στις δύο πυρηνικές υπερδυνάμεις επί προεδρίας Τραμπ.

Μέχρι χθες το βράδυ, τα μηνύματα δεν ήταν ενθαρρυντικά. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Πούτιν δεν θα συναντηθεί με τον Ρεξ Τίλερσον, όπως ευρέως αναμενόταν πριν από την αμερικανική επίθεση στη Συρία. Εξάλλου, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε, με χθεσινή ανακοίνωσή του, ότι θεωρεί την ενέργεια των ΗΠΑ επίθεση εναντίον κυρίαρχου κράτους και παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Προηγουμένως, την ατμόσφαιρα είχε επιβαρύνει και η απόφαση του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον να ματαιώσει προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Μόσχα. Το Λονδίνο θεωρεί το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ τον φυσικό αυτουργό της πρόσφατης επίθεσης με χημικά όπλα στην επαρχία Ιντλίμπ –την οποία η κυβέρνηση Τραμπ επικαλέσθηκε ως αιτία για την πυραυλική της επίθεση– ενώ ταυτόχρονα επιρρίπτει ηθικές και πολιτικές ευθύνες στη Ρωσία λόγω της υποστήριξης που εξακολουθεί να παρέχει στον Σύρο πρόεδρο.

Γεγονός είναι ότι η διεθνής κοινότητα παραμένει προβληματισμένη από τα αντιφατικά μηνύματα που εκπέμπει η κυβέρνηση Τραμπ. Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC, ο Ρεξ Τίλεσον δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν διαθέτει απτές αποδείξεις που να πείθουν ότι η Μόσχα γνώριζε εκ των προτέρων για την επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα έχει καρποφόρες συνομιλίες με τον Σεργκέι Λαβρόφ για την πολιτική επίλυση του Συριακού. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου στρατηγός Μακμάστερ,δήλωσε στο Fox News ότι το πυραυλικό πλήγμα στη Χομς είχε ως μόνο στόχο να αποτρέψει περαιτέρω επιθέσεις με χημικά όπλα και δεν αποσκοπούσε στην αποσταθεροποίηση ή ανατροπή του καθεστώτος Ασαντ. Τόσο ο Τίλερσον όσο και ο Μακμάστερ τόνισαν ότι προτεραιότητα για τις ΗΠΑ συνεχίζει να αποτελεί η εξουδετέρωση του Ισλαμικού Κράτους.

Σε διαφορετική κατεύθυνση κινήθηκε, όμως, η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι. Μιλώντας στο CNN, η κ. Χέιλι υποστήριξε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε προοπτική πολιτικής λύσης όσο ο Ασαντ εξακολουθεί να ηγείται του καθεστώτος».

Το Συριακό και η νέα κρίση στις σχέσεις Δύσης – Ρωσίας απασχόλησαν τους υπουργούς Εξωτερικών των επτά βιομηχανικά αναπτυγμένων χωρών (G7) κατά τη χθεσινή τους σύνοδο στη Λούκα της Ιταλίας. Ο οικοδεσπότης της συνόδου Αντζελίνο Αλφάνο δήλωσε ότι η πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία διασκέδασε τις εντυπώσεις περί διαφορετικών τροχιών Αμερικής και Ευρώπης. «Καλωσορίζω αυτή την ανανεωμένη αρμονία», προσέθεσε ο Ιταλός αξιωματούχος, ο οποίος, όμως, εμφανίστηκε πολύ επιφυλακτικός στο ερώτημα περί ανατροπής του Ασαντ. «Πρέπει να υπενθυμίσω ότι το πείραμα της Λιβύης δεν πήγε καθόλου καλά και πληρώνουμε ακόμη το τίμημα», τόνισε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του, ο Μπόρις Τζόνσον πιθανολόγησε την επιβολή νέων κυρώσεων της Δύσης εναντίον μεμονωμένων στρατιωτικών αξιωματούχων της Συρίας και της Ρωσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή