Ενάντια στη Μαρίν Λεπέν το Ισραήλ

Ενάντια στη Μαρίν Λεπέν το Ισραήλ

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Σάλο έχει προκαλέσει στη Γαλλία ο «αναθεωρητικός» ισχυρισμός της ακροδεξιάς υποψήφιας για την προεδρία Μαρίν Λεπέν ότι το γαλλικό δωσιλογικό κράτος δεν έφερε καμία ευθύνη για τη σύλληψη 13.000 Εβραίων και τον εκτοπισμό τους στο στρατόπεδο του Αουσβιτς τον Ιούλιο του 1942.

Δύο μόλις εβδομάδες πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη χώρα, η κ. Λεπέν προχώρησε σκοπίμως στην ανακίνηση της συζήτησης γύρω από τον ρόλο του γαλλικού κράτους στην Κατοχή. «Εκτιμώ ότι η Γαλλία δεν ευθύνεται για το Βελ ντ’ Ιβ. Πιστεύω ότι, σε γενικές γραμμές, αν υπάρχουν υπεύθυνοι, αυτοί ήταν οι άνθρωποι στην εξουσία. Δεν ήταν η Γαλλία», είπε την Κυριακή η Μαρίν Λεπέν, αναφερόμενη στη διαταχθείσα από τους Γερμανούς σύλληψη 13.000 Εβραίων από τη γαλλική αστυνομία και την κράτησή τους σε απάνθρωπες συνθήκες στο κλειστό ποδηλατοδρόμιο του «Βελοντρόμ ντ’ Ιβέρ» ή «Βελ ντ’ Ιβ», πριν από τον εκτοπισμό τους στο στρατόπεδο εξόντωσης του Αουσβιτς. Για τις δηλώσεις αυτές της Λεπέν διαμαρτυρήθηκε σε χθεσινή της ανακοίνωση η ισραηλινή κυβέρνηση, με το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας να εκφράζει τη θλίψη του για την αναβίωση του αντισημιτισμού.

Στην επίθεση πέρασαν οι αντίπαλοι της Λεπέν, υπενθυμίζοντας τις ανάλογες δηλώσεις του πατέρα της και ιδρυτή του Εθνικού Μετώπου Ζαν-Μαρί Λεπέν, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει τους θαλάμους αερίων στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης «λεπτομέρεια της Ιστορίας».

«Κάποιοι ξέχασαν ότι η Μαρίν Λεπέν είναι κόρη του Ζαν-Μαρί Λεπέν. Δεν έχουν αλλάξει», είπε ο φιλελεύθερος υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν. Το 1995, ο τότε πρόεδρος Ζακ Σιράκ είχε αναγνωρίσει επισήμως την ευθύνη του γαλλικού κράτους για τον θάνατο 76.000 Εβραίων της Γαλλίας στα ναζιστικά στρατόπεδα κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το 2012, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ περιέγραψε τις ομαδικές συλλήψεις Εβραίων το 1942 ως «έγκλημα που διαπράχθηκε στη Γαλλία από Γάλλους πολίτες».

Σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει τον σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις της, η κ. Λεπέν εξέδωσε αργά το βράδυ της Κυριακής την παρακάτω ανακοίνωση: «Οταν μιλούσα για γαλλικό κράτος, εννοούσα την εξόριστη κυβέρνηση στο Λονδίνο, η οποία αποδεδειγμένα δεν φέρει ευθύνη για τις συλλήψεις. Οι θέσεις μου σε καμία περίπτωση δεν προσφέρουν ελαφρυντικά για τις διοικητικές και προσωπικές ευθύνες των Γάλλων πολιτών, οι οποίοι συμμετείχαν στις συλλήψεις του Βελ ντ’ Ιβ και σε κάθε ωμότητα που διαπράχθηκε την περίοδο εκείνη».

Την ίδια ώρα, διαρκή άνοδο καταγράφουν τα ποσοστά πρόθεσης ψήφου του αριστερού υποψηφίου Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος απειλεί να ξεπεράσει τον υποψήφιο της Κεντροδεξιάς Φρανσουά Φιγιόν στον πρώτο γύρο.

Δημοσκόπηση

Σύμφωνα με χθεσινή σφυγμομέτρηση της εταιρίας Opinionway, η Μαρίν Λεπέν συνεχίζει να διατηρεί την πρωτοκαθεδρία στον πρώτο γύρο με 24%, ενώ ακολουθεί ο φιλελεύθερος Εμανουέλ Μακρόν με 23%, ο κεντροδεξιός Φιγιόν με 19% και ο αριστερός Μελανσόν με 18%.

Αίσθηση προκάλεσε η μεγάλη προσέλευση ψηφοφόρων στην προεκλογική συγκέντρωση του Μελανσόν στο παλαιό λιμάνι της Μασσαλίας την Κυριακή, με την αστυνομία να εκτιμά το πλήθος σε περισσότερους από 15.000 και τους διοργανωτές να κάνουν λόγο για διπλάσιο αριθμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή