Κύμα διαδηλώσεων κατά του Βούτσιτς στο Βελιγράδι

Κύμα διαδηλώσεων κατά του Βούτσιτς στο Βελιγράδι

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Οι καθημερινές διαδηλώσεις εναντίον του νεοεκλεγέντος προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς συνεχίζονται στο Βελιγράδι, σε μία ακόμη ένδειξη ρευστότητας στα Δυτικά Βαλκάνια. Ο πρωθυπουργός Βούτσιτς, ο κατ’ εξοχήν φορέας της ευρωπαϊκής προοπτικής της Σερβίας, εξελέγη πρόεδρος από τον πρώτο γύρο με 55% των ψήφων, αποτέλεσμα που δεν έγινε δεκτό από νέους διαδηλωτές, οι οποίοι τον κατηγορούν για απολυταρχικές τάσεις και κοινωνική αναλγησία.

Αρθρο της αμερικανικής ιστοσελίδας Ρolitico παρουσιάζει εκτενώς τις θέσεις των διαδηλωτών και αναφέρει ότι στόχος τους είναι «να αποκτήσουν τέτοια δυναμική ώστε να ανατρέψουν τον Βούτσιτς, όπως οι διαδηλώσεις του 2000 οδήγησαν στην έξωση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς». Το άρθρο αναφέρεται στη Σερβία ως «το τυφλό σημείο των Βαλκανίων», στηλιτεύοντας το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι δείχνουν να ανησυχούν για όλες τις χώρες της περιοχής πλην της Σερβίας. «Αυτό που πρέπει να ανησυχεί την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ότι πολλοί διαδηλωτές τη θεωρούν μέρος του προβλήματος», αναφέρει το άρθρο. «Το ποσοστό Σέρβων που υποστηρίζουν την ένταξη στην Ε.Ε. έχει πέσει από 67% το 2009 στο 43% σήμερα, μια εντυπωσιακή πτώση δεδομένου του τεράστιου οικονομικού οφέλους της ένταξης», σημειώνει.

H Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ διατηρεί διαρκή ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τον Βούτσιτς, με τον οποίο έχει πραγματοποιήσει δέκα διμερείς συναντήσεις από το 2014, έτος έναρξης της πρωθυπουργίας του, έως σήμερα. Παράλληλα, όμως, ο Βούτσιτς κρατάει τις ισορροπίες στις σχέσεις του με την Ουάσιγκτον και τη Μόσχα.

Επίσκεψη Τζον Μακ Κέιν

Χθες βρέθηκε στο Βελιγράδι ο επικεφαλής της επιτροπής στρατιωτικών υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας Τζον Μακ Κέιν, ο οποίος παρέστη σε κοινή άσκηση ανάμεσα στις επίλεκτες δυνάμεις της σερβικής αστυνομίας SAJ, σε στρατιωτική δύναμη από τη Σλοβενία και σε αμερικανική επίλεκτη ομάδα Ειδικών Επιχειρήσεων (SOC). Μετά τη συνάντηση, ο Βούτσιτς ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν ακόμη «έξι ή επτά» κοινές εκπαιδευτικές ασκήσεις φέτος. Τους προσεχείς μήνες, οι σερβικές δυνάμεις θα λάβουν μέρος και σε ασκήσεις του ελεγχόμενου από τη Ρωσία Οργανισμού Συλλογικής Ασφάλειας στο Καζαχστάν.

Ο Βούτσιτς οραματίζεται οικονομική επανένωση της Γιουγκοσλαβίας, με κατασκευή νέων οδικών αξόνων για τη σύνδεση του Βελιγραδίου με το Σεράγεβο και την Πρίστινα, χωρίς ωστόσο οι χώρες της περιοχής να χάσουν την κυριαρχία τους. Παράλληλα, εμφανίζεται ενώπιον των Βρυξελλών ως ο άνθρωπος που μπορεί να διαχειριστεί το λεπτό θέμα της σερβικής οντότητας της Βοσνίας, η οποία έχει εκδηλώσει την πρόθεση για δημοψήφισμα περί απόσχισης από το μόρφωμα που προέκυψε από τις συμφωνίες του Ντέιτον το 1995.

«Είναι προφανές ότι η πολιτική της δεκαετίας του 1990 έχει καταρρεύσει», έγραψε πρόσφατα ο Νμίτρι Ντόπμπροφ σε ανάλυση στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti. «Με αυτό το δεδομένο, σειρά δυτικών αναλυτών προτείνουν επαναχάραξη των συνόρων της περιοχής πριν να είναι πολύ αργά. Ιδιαίτερα προτείνουν την ενσωμάτωση στο αλβανικό Κόσοβο περιοχών της Νότιας Σερβίας, στις οποίες κατοικούν 100.000 Αλβανοί και την ενσωμάτωση του Βόρειου Κοσόβου, όπου ζουν 50.000 Σέρβοι στη Σερβία. Εν τω μεταξύ, ενάμισι εκατομμύριο κάτοικοι της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, ζητούν να ενωθούν με τη Σερβία, ενώ το πιο εκρηκτικό είναι το κίνημα της αλβανικής μειονότητας στην ΠΓΔΜ, όπου η κατάσταση έχει κλιμακωθεί ωθώντας τη χώρα στα πρόθυρα εμφυλίου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή