Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Β. Κορέας

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Β. Κορέας

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας προειδοποιούν τις ΗΠΑ για επίθεση με πυρηνικά όπλα στο ενδεχόμενο οποιασδήποτε ένδειξης αμερικανικής επιθετικότητας, την ίδια στιγμή που ομάδα πλοίων του αμερικανικού στόλου έχει αρχίσει να πλέει με κατεύθυνση τον δυτικό Ειρηνικό.

Οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται σε φάση κλιμάκωσης τις τελευταίες μέρες, με τον πρόεδρο Τραμπ να παρακινεί την Κίνα να κάνει περισσότερα για να ελέγξει τον φτωχό γείτονα της και να αναφέρει με κοινοποίηση του στο Twitter πως το βορειοκορεάτικο κράτος «ψάχνει για φασαρίες» και πως οι ΗΠΑ θα δώσουν τέλος στο συγκεκριμένο πρόβλημα με ή χωρίς τη βοήθεια της Κίνας.

Ο Τραμπ συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα με τον Κινέζο ομόλογο του Χι Τζινπίνγκ στη Φλόριντα και εμφανίσθηκε πεπεισμένος πως οι σχέσεις των δύο χωρών θα βελτιωθούν σημαντικά, εφόσον δοθεί λύση στο πρόβλημα που εγείρει η Βόρεια Κορέα. Παράλληλα, η πυραυλική αμερικάνικη επίθεση εναντίον αεροπορικής βάσης του συριακού καθεστώτος έχει ενισχύσει τα σενάρια ανάληψης στρατιωτικής δράσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες και στην ανατολική Ασία, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για μία 6η πυρηνική δοκιμή από το απομονωμένο κράτος.

«Ο ισχυρός επαναστατικός στρατός μας παρακολουθεί έντονα κάθε κίνηση από εχθρικά στοιχεία και οι πυρηνικές μας βλέψεις είναι επικεντρωμένες στις αμερικανικές βάσεις εισβολής όχι μόνο στη Νότια Κορέα και και στο θέατρο του Ειρηνικού αλλά και στην αμερικανική ηπειρωτική χώρα», ανέφερε συγκεκριμένα η επίσημη εφημερίδα του βορειοκορεατικού κράτους, Rodong Sinmun.

Επιπλέον, το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, με ανακοίνωση του που μεταδόθηκε από το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο KCNA, αναφέρθηκε στην προσέγγιση των πλοίων του αμερικάνικου στόλου, τονίζοντας ότι υποδεικνύουν πως οι αμερικάνικες «άτσαλες κινήσεις εισβολής έχουν μπει σε κρίσιμη φάση».

«Ποτέ μας δεν παρακαλέσαμε για την ειρήνη, όμως θα αναλάβουμε τη σκληρότερη αντίδραση εναντίον των προβοκατόρων, ώστε να αμυνθούμε απέναντι σε μία ισχυρή στρατιωτική δύναμη και να συνεχίσουμε να πορευόμαστε στο δρόμο που έχουμε διαλέξει εμείς», ανέφερε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου, του οποίου η ταυτότητα παραμένει άγνωστη.

Νοτιοκορεάτικες ανησυχίες

Στο μεταξύ, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Νότιας Κορέας, Χουάνγκ Κιο-Αν, προειδοποίησε για «μεγαλύτερες προκλήσεις» από τη Βόρεια Κορέα και κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να εντατικοποιήσουν την παρακολούθηση του βορειοκορεατικού κράτους και να διασφαλίσουν τη στενή τους επικοινωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Είναι πιθανό ο Βοράς να προβεί σε μεγαλύτερες προκλήσεις, όπως μία πυρηνική δοκιμή που ενδέχεται να συμπέσει με διάφορες επετείους, όπως η σύγκλιση της Ανώτατης Λαϊκής Συνέλευσης», ανέφερε συγκεκριμένα ο Νοτιοκορεάτης πρωθυπουργός.

Επιπλέον, σύμφωνα με έναν ανώτατο Νοτιοκορεάτη αξιωματούχο, η Νότια Κορέα συμφώνησε τη Δευτέρα με την Κίνα να επιβάλλουν από κοινού κυρώσεις στο βορειοκορεατικό κράτος, σε περίπτωση που το τελευταίο προβεί σε νέες πυρηνικές δοκιμές ή ασκήσεις βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.

Η Βόρεια Κορέα συγκαλεί σήμερα την Ανώτατη Λαϊκή Συνέλευση, σε μία από τις δύο ετήσιες συνεδριάσεις της, στις οποίες ανακοινώνονται σημαντικά γεγονότα και εγκρίνονται οι στόχοι της εθνικής πολιτικής της χώρας.

Συγχαρητήριο Μήνυμα Άσαντ

Με αφορμή τους εορτασμούς για την 105η επέτειο της γέννησης του Κιμ Ιλ Σουνγκ, του ιδρυτή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βόρειας Κορέας, το Σάββατο, ο Σύριος πρόεδρος Μπασάρ Αλ-Άσαντ έστειλε συγχαρητήριο μήνυμα στο καθεστώς, βρίσκοντας την ευκαιρία να καταφερθεί κατά τον «μεγάλων δυνάμεων» και της επεκτατικής του πολιτικής, σε μία κρίσιμη χρονική συγκυρία, όπου ο διεθνής διάλογος περιστρέφεται γύρω από τις επιθέσεις με χημικά και τα αμερικανικά πυραυλικά χτυπήματα στη Συρία. 

«Οι δύο φιλικές χώρες γιορτάζουν αυτή την επέτειο και την ίδια στιγμή, διεξάγουν έναν πόλεμο εναντίον της άγριας φιλοδοξίας των μεγάλων δυνάμεων να καθυποτάξουν όλες τις χώρες στις κυριαρχικές και επεκτατικές πολιτικές τους, στερώντας τους το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης», ανέφερε το μήνυμα, σύμφωνα με το πρακτορείο KCNA.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή