Ενας νεκρός στις πορείες στη Βενεζουέλα

Ενας νεκρός στις πορείες στη Βενεζουέλα

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eνας φοιτητής  έχασε τη ζωή του από πυρά αγνώστου, στη διάρκεια αντικυβερνητικής διαδήλωσης στη Βενεζουέλα το βράδυ της Δευτέρας, καθώς η οικονομική και η συνταγματική κρίση που μαστίζουν τη χώρα εντείνουν τις εσωτερικές και διεθνείς πιέσεις στον αριστερό πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο. Το περιστατικό, ο δεύτερος θάνατος σε διαδήλωση από τις αρχές Aπριλίου, συνέβη στην παραλιακή πόλη Βαλένσια, ενώ στην πρωτεύουσα Καράκας διαδηλωτές της αντιπολίτευσης έφραξαν κεντρικές οδικές αρτηρίες μέχρις ότου διαλυθούν βίαια από δυνάμεις της εθνοφρουράς. Η αντιπολίτευση ζητεί από την κυβέρνηση Μαδούρο να ορίσει άμεσα τις ημερομηνίες για τις προεδρικές εκλογές (βάσει του Συντάγματος, πρέπει να διεξαχθούν το 2018) και για την ανάδειξη κυβερνητών (που έχει ήδη καθυστερήσει).

Αφορμή για το μεγαλύτερο κύμα διαδηλώσεων της τελευταίας τριετίας ήταν η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου να αναστείλει τη λειτουργία του Κογκρέσου, όπου πλειοψηφεί η αντιπολίτευση, και να αναλάβει το ίδιο νομοθετικά καθήκοντα. Η απόφαση ακυρώθηκε γρήγορα υπό την πίεση των αντιδράσεων, αλλά αυτό δεν ανέκοψε τις διαδηλώσεις. Λάδι στη φωτιά έριξε και δεκαπενταετής απαγόρευση ανάληψης δημοσίων αξιωμάτων από τον κυβερνήτη της πολιτείας Μιράντα, Ενρίκε Καπρίλες, έναν από τους πιο απειλητικούς αντιπάλους του Μαδούρο.

Πάντως, ο αμφισβητούμενος πρόεδρος βρήκε υποστήριξη από τις 11 λατινοαμερικανικές χώρες της ομάδας ALBA, οι οποίες συνήλθαν στην Αβάνα και κατηγόρησαν με κοινή ανακοίνωση την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας ότι επιδιώκει τη βία για να προσφέρει άλλοθι σε ξένη επέμβαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή