Γαλλία: Ερευνα για τα αίτια πυρκαγιάς σε καταυλισμό μεταναστών

Γαλλία: Ερευνα για τα αίτια πυρκαγιάς σε καταυλισμό μεταναστών

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Οι φλόγες που καταβρόχθισαν τους ξύλινους οικίσκους του καταυλισμού προσφύγων στο προάστιο Γκραντ Σινθ της Δουνκέρκης, τη νύχτα της Δευτέρας, αναζωπύρωσαν τις συζητήσεις για το προσφυγικό, στην τελική ευθεία των γαλλικών προεδρικών εκλογών της 23ης Απριλίου. Ενώ οι γαλλικές πολιτικές δυνάμεις διασταύρωναν τα ξίφη τους για το μέλλον του πάλαι ποτέ «καταυλισμού-προτύπου», περίπου 1.500 άνθρωποι γύριζαν ξανά στο μηδέν, χωρίς κατάλυμα, χωρίς προοπτική και χωρίς καν τα λιγοστά υπάρχοντα που φύλασσαν στους οικίσκους.

Ο καταυλισμός, για τον οποίο είχε δαπανήσει 400.000 ευρώ ο δήμος της Δουνκέρκης και 2,7 εκατ. η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα, είχε καταλήξει να φιλοξενεί διπλάσιο αριθμό ανθρώπων από αυτόν για τον οποίο είχε σχεδιαστεί, καθώς η εκκένωση το φθινόπωρο από τις Αρχές του καταυλισμού στο γειτονικό Καλαί έστειλε εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες στην Δουνκέρκη. Ο υπερπληθυσμός οδηγούσε σε επαναλαμβανόμενες προστριβές μεταξύ Ιρακινών Κούρδων, που αποτελούσαν τη βασική ομάδα κατοίκων, και Αφγανών, που ήρθαν αργότερα και κατοικούσαν στους κοινόχρηστους χώρους του καταυλισμού, αφού οι 291 ξύλινοι οικίσκοι ήταν υπερπλήρεις.

Το βράδυ της Δευτέρας αναφέρθηκαν συγκρούσεις μεταξύ των δύο ομάδων, από τις οποίες τραυματίσθηκαν τρεις άνθρωποι με μαχαίρι. Κάποιες ώρες μετά τον καβγά, ξέσπασε πυρκαγιά, τα αίτια της οποίας ερευνώνται από την αστυνομία. Επτά άτομα κατέληξαν στο νοσοκομείο λόγω αναθυμιάσεων, ενώ τα εννέα δέκατα του καταυλισμού έγιναν στάχτη.

Χθες το πρωί, μόνο οι μεταλλικές στέγες είχαν απομείνει, σε ένα τοπίο γεμάτο αποκαΐδια. Περίπου 900 κάτοικοι του καταυλισμού είχαν περάσει τη νύχτα σε αθλητικά κέντρα της Δουνκέρκης, ενώ 600 εξαφανίστηκαν προς την κατεύθυνση του Καλαί και άλλων περιοχών της βόρειας Γαλλίας. Ο λόγος για τον οποίο πρόσφυγες και μετανάστες συρρέουν στη βόρεια Γαλλία είναι η επιθυμία να διασχίσουν τη Μάγχη και είναι κοινό μυστικό ότι για να το πετύχουν, χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες διακινητών.

Στη διάρκεια του ενός έτους λειτουργίας του καταυλισμού, συνελήφθησαν 31 διακινητές, ενώ οι Αρχές πληροφορήθηκαν ότι η «ταρίφα» για τη διάσχιση της Μάγχης ανέρχεται σε 3.500 έως και 12.000 ευρώ το κεφάλι. Τα αλλεπάλληλα κλεισίματα καταυλισμών δεν έχουν αποτρέψει τη συγκέντρωση ανθρώπων ακόμη και στις πλέον άθλιες συνθήκες. Πέρυσι, ο δήμαρχος της Δουνκέρκης, ο Πράσινος Νταμιέν Καρέμ, είχε πάρει την πρωτοβουλία μαζί με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα να κατασκευάσει τον καταυλισμό αυτό, προκειμένου τουλάχιστον να βγουν οι πρόσφυγες από τη λάσπη και να υπάρξουν καλύτερες συνθήκες υγιεινής. Η γαλλική κυβέρνηση διαφωνούσε εξαρχής με την ύπαρξη του καταυλισμού, ενώ η αντίδραση του περιφερειάρχη, σύμφωνα με την οποία «δεν μπορεί τίποτα να ξαναχτιστεί στο σημείο της πυρκαγιάς», είναι αποκαλυπτική των προθέσεων για τη συνέχεια. Ο δήμαρχος, αντιθέτως, θεωρεί ότι οι πρόσφυγες θα ξαναγυρίσουν υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και προτιμά οι συνθήκες αυτές να είναι τουλάχιστον σύμφωνες με τα πρότυπα της UNHCR για την υγιεινή και ασφάλεια στους καταυλισμούς.

Στην τελική ευθεία των προεδρικών εκλογών, η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν έκανε λόγο για «μεταναστευτικό χάος, που πρέπει να τελειώνει». «Αν οι Γάλλοι με εκλέξουν στην προεδρία, θα κλείσουν όλοι οι καταυλισμοί, θα περιορίσουμε δραστικά το άσυλο και θα αποκαταστήσουμε τα εθνικά σύνορα», είπε. Το κλείσιμο των καταυλισμών είναι αίτημα και των οργανώσεων που ασχολούνται με το άσυλο, αλλά από εντελώς διαφορετική σκοπιά: υποστηρίζουν ότι η ενσωμάτωση προσφύγων στο κοινωνικό σύνολο είναι πολύ πιο εύκολη αν ζουν σε διαμερίσματα μέσα στον κοινωνικό ιστό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή