Αναπάντεχη υποψηφιότητα Αχμεντινετζάντ

Αναπάντεχη υποψηφιότητα Αχμεντινετζάντ

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Ο πρώην πρόεδρος του Ιράν Μαχμούτ Αχμεντινετζάντ κατέθεσε χθες υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του Μαΐου. Η απόφαση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη θρησκευτική ηγεσία στη χώρα, αφού εκλαμβάνεται ως αμφισβήτηση της εξουσίας του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος τον είχε προειδοποιήσει να μη θέσει υποψηφιότητα. Η περίοδος κατάθεσης υποψηφιότητας για τις εκλογές της 19ης Μαΐου ξεκίνησε τη Δευτέρα και διαρκεί 5 μέρες, μετά το πέρας των οποίων οι υποψήφιοι θα περάσουν έλεγχο πολιτικό και θρησκευτικό από ειδικό συμβούλιο. Ταυτόχρονα ο πρόεδρος Ροχανί, ο οποίος διαμόρφωσε και τη διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν και βοήθησε καταλυτικά στην άρση των μέτρων της Δύσης εις βάρος της χώρας του, αναμένεται να προσπαθήσει να επανεκλεγεί, κάτι το οποίο φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο λόγω των πολυάριθμων συντηρητικών υποψηφίων που αντιτίθενται στη συμφωνία.

Ο Αχμεντινετζάντ, ο οποίος συχνά εξόργιζε τη Δύση με τις αποφάσεις του, είχε δηλώσει τον Δεκέμβριο ότι δεν θα κατέβει στις εκλογές. Αλλαξε γνώμη όμως όταν έθεσε υποψηφιότητα ένας από τους πολύ κοντινούς του συνεργάτες, ο Χαμίντα Μπακέι. Η απόφαση ελήφθη, σύμφωνα με αναλυτές, ώστε να είναι δύσκολο στο συμβούλιο, το οποίο είναι πολύ κοντά στον Χαμενεΐ, να ακυρώσει την υποψηφιότητα Μπακέι. Ο Χαμενεΐ ορίζει τα μισά του μέλη, ενώ τόσο ο Μπακέι όσο και και ο Αχμαντινετζάντ έχουν έρθει στο παρελθόν σε σφοδρή σύγκρουση με τον θρησκευτικό ηγέτη για τη διακυβέρνηση της χώρας. Ο πρώην πρόεδρος δήλωσε ότι θα συμμετάσχει στις εκλογές μόνο για να στηρίξει τον Μπακέι. Η υποψηφιότητα θεωρείται τροχοπέδη από τους συντηρητικούς, οι οποίοι φοβούνται ότι οι δύο υποψήφιοι θα διαιρέσουν τις ψήφους αποδυναμώνοντας την παράταξη. Ο ίδιος ο Αχμαντινετζάντ δηλώνει ότι «παρέβη τη συμβουλή του ανωτάτου ηγέτη, όμως το κάνει αυτό γιατί έχει υποχρέωση απέναντι στην ηθική του υπόσχεση». Ο Μπακέι συνελήφθη το 2015 και κρατήθηκε σχεδόν επτά μήνες. Η κατηγορία που του απαγγέλθηκε παρέμεινε μυστική, με την πλειονότητα των πολιτών να θεωρεί ότι συνελήφθη για διαφθορά. Οι Αρχές δήλωσαν τον Μάρτιο ότι η υπόθεση δεν έχει κλείσει.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή