Σόιμπλε: Μάλλον θα ψήφιζα Μακρόν

Σόιμπλε: Μάλλον θα ψήφιζα Μακρόν

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε φόβους ότι οι γαλλικές προεδρικές εκλογές μπορεί να εξελιχθούν σε αναμέτρηση ανάμεσα στη Μαρίν Λεπέν και στον Ζαν-Λικ Μελανσόν, καθώς το κύμα του «degagisme» (του «να φύγουν όλοι») φαίνεται να παίρνει διαστάσεις.

«Αυτή η εκστρατεία έχει άσχημο άρωμα», είπε ο Ολάντ σε κατ’ ιδίαν συζήτηση, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde. «Υπάρχει ο κίνδυνος των απλοποιήσεων». Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Ολάντ αποφάσισε να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο, έντεκα ημέρες πριν από τις εκλογές, προκειμένου να αποτρέψει τον αποκλεισμό από τον δεύτερο γύρο όλων των υποψηφίων του Κέντρου, της Κεντροδεξιάς και της Κεντροαριστεράς.

Το σενάριο αυτό παραμένει μακρινό, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, που καταγράφουν στις δύο πρώτες θέσεις τη Μαρίν Λεπέν του Εθνικού Μετώπου και τον κεντρώο πρώην υπουργό του Ολάντ, Εμανουέλ Μακρόν. Ομως η εντυπωσιακή δυναμική που παρουσιάζει η υποψηφιότητα του αριστερού Ζαν-Λικ Μελανσόν τις τελευταίες εβδομάδες έχει καταστήσει πιθανό ακόμη και το σενάριο αναμέτρησης Λεπέν – Μελανσόν που περιέγραψε ο Φρανσουά Ολάντ.

Επισήμως, ο Σοσιαλιστής Ολάντ δεν έχει εκφράσει προτίμηση μεταξύ υποψηφίων για τον πρώτο γύρο των εκλογών, που θα διεξαχθούν στις 23 Απριλίου, καθώς, όπως σημειώνουν αναλυτές, μια ανοικτή έκφραση της προτίμησης του προέδρου προς τον Εμανουέλ Μακρόν μπορεί να κατέστρεφε την εικόνα ανανέωσης που χτίζει ο 39χρονος πρώην υπουργός Οικονομίας. Πάντως, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Χριστιανοδημοκράτης Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν δίστασε να υποστηρίξει τον Μακρόν εις βάρος του υποψηφίου της δικής του πολιτικής οικογένειας Φρανσουά Φιγιόν. Μιλώντας στο περιοδικό Spiegel, ο Σόιμπλε καταφέρθηκε εναντίον του Φιγιόν, χαρακτηρίζοντας σφάλμα τις επιθέσεις που εξαπέλυσε ο Γάλλος πρώην πρωθυπουργός κατά της Δικαιοσύνης, ενώ υποστήριξε ότι ο Μακρόν διαθέτει «τεράστια γοητεία». «Πιθανώς θα ψήφιζα Μακρόν», είπε ο Σόιμπλε.

Είναι ένα ερώτημα, βέβαια, αν η προκείμενη ψήφος εμπιστοσύνης θα μεταφραστεί σε υποστήριξη για τον Μακρόν στις κάλπες ή η παρέμβαση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα επηρεάσει αρνητικά το προφίλ του κεντρώου, φιλελεύθερου υποψηφίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή