Τουρκία: Οριακό προβάδισμα του «ναι»

Τουρκία: Οριακό προβάδισμα του «ναι»

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Μικρό προβάδισμα στο «ναι» για το δημοψήφισμα της Κυριακής στην Τουρκία έδιναν χθες δύο σφυγμομετρήσεις, που εμφανίζουν το «ναι» μεταξύ 51% και 52%. Οι ψηφοφόροι στην Τουρκία προσέρχονται την Κυριακή στις κάλπες για να αποφασίσουν εάν θα εγκρίνουν ή όχι τη συνταγματική μεταρρύθμιση, που θα διευρύνει σημαντικά τις εξουσίες του προέδρου Ερντογάν. Η δημοσκόπηση της εταιρείας Anar εμφανίζει το «ναι» στο 52%, ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων υποχώρησε στο 8%. Η έρευνα της Konsensus δίνει 51,2% στο «ναι».

Στο μεταξύ, το κουρδικό αντάρτικο του PKK ανέλαβε χθες την ευθύνη για την έκρηξη βόμβας σε εγκαταστάσεις της αστυνομίας στο Ντιγιαρμπακίρ της ΝΑ Τουρκίας, που προκάλεσε τον θάνατο τριών ανθρώπων.

Σε ανακοίνωσή του το παράνομο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK) αναφέρει ότι οι μαχητές του τοποθέτησαν περισσότερο από 2,5 τόνους εκρηκτικών σε σήραγγα κάτω από τις κτιριακές εγκαταστάσεις. Ο κυβερνήτης του Ντιγιάρμπακιρ δήλωσε χθες ότι οι δράστες διάνοιξαν πράγματι σήραγγα μήκους 30 μέτρων, για να τοποθετήσουν τη βόμβα κάτω από το κτίριο της διοίκησης.

Σήμα κατατεθέν

Την ίδια ώρα, σε σήμα κατατεθέν στελεχών του κυβερνώντος κόμματος AKP τείνει να εξελιχθεί ο περιποιημένος μύστακας. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας διαθέτει έναν, το ίδιο και ο υπουργός Πολιτισμού, ενώ ακόμη και μέχρι πρότινος καλοξυρισμένοι υπουργοί υιοθέτησαν και αυτοί το μουστάκι.

Αναλυτές εκτιμούν ότι ο νέος συρμός δεν αποτελεί τυχαίο γεγονός σε μία χώρα στην οποία οι τρίχες του προσώπου έχουν συχνά πολιτική σημασία. «Αυτή την εποχή, ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας και το αποτυχημένο πραξικόπημα κάνουν τα κυβερνητικά στελέχη να επιδιώκουν την προβολή εικόνας αρρενωπής αποφασιστικότητας. Αυτός είναι ο λόγος για όλα αυτά τα μουστάκια», λέει ο καθηγητής τουρκικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά, Μεσούτ Σεν.

Παραδοσιακά, οι Τούρκοι οπαδοί των εθνικιστών διαθέτουν μακριά «τσιγκελωτά» μουστάκια, που παραπέμπουν στην ημισέληνο, ενώ οι αριστεροί προτιμούν τα ατημέλητα μουστάκια, σαν εκείνα του Ιωσήφ Στάλιν. Το προσεκτικά κομμένο μουστάκι, σαν του Ταγίπ Ερντογάν, είναι δημοφιλές μεταξύ των συντηρητικών και ευσεβών Τούρκων. Πριν από έναν μόλις χρόνο, περισσότεροι από τους μιστούς υπουργούς της τουρκικής κυβέρνησης ήταν ξυρισμένοι. Σήμερα, μόλις τρία μέλη του υπουργικού συμβουλίου (μεταξύ τους και η υπουργός Οικογενειών, Φατιμά Καγιά) συνεχίζουν να μην διαθέτουν μύστακα.

Στο μεταξύ, τις εκτιμήσεις Ελβετών εισαγγελέων, που εγκαινίασαν έρευνα για κατασκοπεία από μέρους της τουρκικής πρεσβείας εις βάρος μελών της τουρκικής παροικίας στη χώρα, απέρριψε χθες ο πρεσβευτής της Τουρκίας στη Βέρνη.

Η έρευνα έχει οδηγήσει σε όξυνση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Αγκυρας και Βέρνης. «Είναι βέβαιο ότι τέτοιες δραστηριότητες ουδέποτε απασχόλησαν την πρεσβεία μας», είπε ο πρέσβης Ιλχάν Σαϊτζιλί, σε συνέντευξή του που επρόκειτο να μεταδώσει η ελβετική τηλεόραση αργά χθες το βράδυ. Ο Σαϊτζιλί αποκάλυψε επίσης χθες ότι ο δεύτερος τη τάξει της πρεσβείας της Τουρκίας στη Βέρνη παύθηκε από τα καθήκοντά του, αποφεύγοντας να σχολιάσει πληροφορίες δημοσιογραφικές, που θέλουν τον πρώτο γραμματέα και τα μέλη της οικογένειάς του να έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελβετία. «Εάν είναι αθώος, τότε θα μπορούσε να μεταβεί στην Τουρκία και να αποδείξει την αθωότητά του», είπε ο Τούρκος πρεσβευτής για τον γραμματέα της πρεσβείας.

Η ελβετική έρευνα αφορά τη φωτογράφηση και κινηματογράφηση μελών του κοινού σε εκδηλώσεις του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης στα τέλη του 2016 και τις αρχές του 2017, από μέλη των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών. Η μία εκδήλωση ήταν η βράβευση του διευθυντή της επικριτικής απέναντι στον πρόεδρο Ερντογάν εφημερίδας Hurriyet και η δεύτερη έγινε στη μνήμη των 100 ετών από τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή