Η έρευνα του FBI και η αγανάκτηση των συμβούλων του Τραμπ

Η έρευνα του FBI και η αγανάκτηση των συμβούλων του Τραμπ

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η όξυνση στις σχέσεις Ουάσιγκτον – Μόσχας κατέστη έκδηλη χάρη στις αυστηρές προειδοποιήσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τίλερσον, πριν από το ταξίδι του στη Ρωσία, για τις δεινές συνέπειες που θα έχει κάθε απόπειρα του Κρεμλίνου να επηρεάσει το αποτέλεσμα εκλογικών αναμετρήσεων.

Τη διενέργεια έρευνας από το FBI γύρω από ενδεχόμενες ρωσικές παρεμβάσεις στις αμερικανικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου αποκάλυψε πριν από είκοσι ημέρες, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο διευθυντής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας, Τζέιμς Κόουμι. Εκτοτε ο επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής, Ντέβιν Νούνιες, υποχρεώθηκε σε παραίτηση, μετά την αποκάλυψη των επαφών του με στελέχη του Λευκού Οίκου και με στόχο την υποβάθμιση του έργου της ίδιας του της επιτροπής.

Από τη μεριά της, η επιτροπή της Γερουσίας, που ανέλαβε τον ρόλο της με μεγαλύτερη σοβαρότητα, όπως επισημαίνει η Washington Post, διαπίστωσε ότι η Ρωσία έβαλε στο ηλεκτρονικό της στόχαστρο όχι μόνο το Δημοκρατικό Κόμμα, αλλά και Ρεπουμπλικανούς αντιπάλους του Τραμπ για το προεδρικό χρίσμα, ενώ το κοινό πληροφορήθηκε επίσης ότι και ο ίδιος ο Τραμπ ευνόησε –άθελά του– τις ρωσικές προσπάθειες διασποράς σύγχυσης μεταξύ των Αμερικανών ψηφοφόρων, αναμεταδίδοντας μέσω Twitter ψευδείς πληροφορίες προερχόμενες από χαλκεία ρωσικής προπαγάνδας.

Σύμβουλοι του Τραμπ εκφράζουν την αγανάκτησή τους στους Times της Νέας Υόρκης για τις εικασίες εις βάρος του προέδρου, ιδίως τη στιγμή κατά την οποία καμία επαφή του επιτελείου Τραμπ με το Κρεμλίνο δεν έχει αποδειχθεί. Τα στελέχη αυτά κατηγορούν τα ΜΜΕ για δημιουργία εντυπώσεων χωρίς καμία βάση.

Στο μεταξύ, συγγνώμη ζήτησε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Σον Σπάισερ, λέγοντας ότι απογοήτευσε τον πρόεδρο Τραμπ με «τα ασυγχώρητα και άξια τιμωρίας» σχόλιά του, με τα οποία συνέκρινε τον Χίτλερ με τον Σύρο πρόεδρο Ασαντ. Ο Σπάισερ είχε προκαλέσει σάλο την Τρίτη, λέγοντας ότι «ούτε καν ο Χίτλερ δεν χρησιμοποίησε αέρια εναντίον του λαού του». Το σχόλιο του Σπάισερ συνοδεύθηκε από κατακραυγή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που κατακεραύνωσαν τον εκπρόσωπο για την αποσιώπηση των θαλάμων αερίων στα στρατόπεδα εξόντωσης των ναζί.

«Εσφαλα. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το πω. Εθιξα ζήτημα το οποίο δεν έπρεπε να σχολιάσω και τα έκανα θάλασσα. Σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, το ατόπημα αυτό δεν θα καταγραφεί ως μια πολύ καλή ημέρα στην ιστορία μου», είπε ο Σπάισερ.

«Ο Σον Σπάισερ απέδειξε ότι δεν διαθέτει την αναγκαία ακεραιότητα για να υπηρετήσει τη θέση του εκπροσώπου Τύπου του Λευκού Οίκου. Ο πρόεδρος Τραμπ θα έπρεπε να τον απολύσει πάραυτα», είπε ο διευθυντής του Μουσείου Αννας Φρανκ, Στίβεν Γκόλντσταϊν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή