ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Θετικά στο αέριο σαρίν δείγματα που ανέλυσαν Βρετανοί επιστήμονες

syria-thetika-sto-aerio-sarin-deigmata-poy-anelysan-vretanoi-epistimones-2185171

Δείγματα που ελήφθησαν από την καταγγελλόμενη επίθεση με χημικά όπλα, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Συρία, ήταν θετικά για τον νευροτοξικό παράγοντα σαρίν, ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική αντιπροσωπεία στον παγκόσμιο οργανισμό που ελέγχει την απαγόρευση των χημικών όπλων.

«Βρετανοί επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα που ελήφθησαν από το Χαν Σεϊχούν. Διαπιστώθηκε πως ήταν θετικά στον νευροτοξικό παράγοντα σαρίν ή κάποια ουσίας που μοιάζει με το σαρίν», ανέφερε η αντιπροσωπεία στη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης στη Χάγη του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων.

Νωρίτερα οι τουρκικές αρχές είχαν ανακοινώσει πως και οι δικοί τους έλεγχοι έδειξαν επίσης ότι ο χημικός παράγοντας που χρησιμοποιήθηκε στις 4 Απριλίου ήταν το σαρίν.

Στην Τουρκία εμπειρογνώμονες για να διερευνήσουν την επίθεση με χημικά στη Συρία

Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) έχει σταλεί στην Τουρκία για να συγκεντρώσει δείγματα στο πλαίσιο της έρευνας για τη χημική επίθεση που εξαπολύθηκε στη Συρία την προηγούμενη εβδομάδα, από την οποία σκοτώθηκαν 87 άνθρωποι.

Η αποστολή του ΟΑΧΟ, που έχει την έδρα του στη Χάγη, θα συγκεντρώσει βιομετρικά δείγματα και θα πάρει συνεντεύξεις από τους επιζώντες, δήλωσαν πηγές στο Reuters.

Η χημική επίθεση της 4ης Απριλίου προκάλεσε τον θάνατο δεκάδων παιδιών, ώθησε τις ΗΠΑ να εξαπολύσουν αεροπορικά πλήγματα εναντίον μιας αεροπορικής βάσης του συριακού στρατού και διεύρυνε το ρήγμα μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας, στενού συμμάχου της Δαμασκού.

Η αποστολή του ΟΑΧΟ θα καθορίσει αν όντως χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στην επίθεση αυτή, όμως δεν είναι αρμόδια να αποφανθεί ποια πλευρά εξαπέλυσε την επίθεση.

Τα αποτελέσματα των ερευνών της αναμένονται σε 3 με 4 εβδομάδες.