Κινεζικές παραινέσεις για τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας

Κινεζικές παραινέσεις για τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ αυξάνονται οι φόβοι ότι η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται για την 6η πυρηνική δοκιμή της, η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Πέμπτη πως οι γενικότερες εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο δεν μπορούν να επιλυθούν με στρατιωτικά μέσα, ενώ μία δημοφιλής κινεζική εφημερίδα παρακίνησε το βορειοκορεατικό κράτος να σταματήσει το πυρηνικό πρόγραμμα του με αντάλλαγμα την προστασία της Κίνας.

Παρότι η Κίνα αποτελεί τον βασικότερο σύμμαχο και ευεργέτη της Βόρειας Κορέας, αντιτίθεται στα στρατιωτικά και πυρηνικά προγράμματα της, καλώντας την σε διάλογο για την εύρεση ειρηνικής λύσης στις εντάσεις που υπάρχουν στη χερσόνησο, και παρακινώντας την να προχωρήσει σε αποπυρηνικοποίηση των ενόπλων δυνάμεων της.

«Τα στρατιωτικά μέσα δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα», δήλωσε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι, αναφερόμενος στην ευρύτερη ένταση που δεν υποχωρεί στην περιοχή, στην οποία έχουν εμπλακεί δυναμικά και οι Ηνωμένες Πολιτείες, με το αεροπλανοφόρο USS Carl Vinson να κατευθύνεται σταθερά προς την χερσόνησο της Κορέας, σε μία κίνηση επίδειξης δύναμης που επιδιώκει να αποτρέψει νέες πυραυλικές ή πυρηνικές δοκιμές από το βορειοκορεατικό κράτος, οι οποίες συχνά συμπίπτουν με σημαντικές εκδηλώσεις ή επετείους.

Ωστόσο, σύμφωνα με το αμερικανικό think-thank 38 North, το οποίο εδρεύει στην Ουάσιγκτον και παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Βόρεια Κορέα, εικόνες από δορυφόρο έδειξαν την Τετάρτη πως υπάρχει έντονη κινητικότητα σε μία περιοχή στα ανατολικά παράλια της χώρας, στην οποία το καθεστώς εκτελεί πυρηνικές δοκιμές, πράγμα που σημαίνει πως επίκειται νέα δοκιμή.

Το σενάριο νέας πυρηνικής δοκιμής ενισχύεται και από την 105η επέτειο από τη γέννηση του ιδρυτή του βορειοκορεατικού κράτους, Κιμ Ιλ Σουνγκ, το Σάββατο, καθώς στην αντίστοιχη επέτειο το 2012, είχε γίνει μία αποτυχημένη απόπειρα εκτόξευσης ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς, και πέρυσι μία εκτόξευση ενός εξελιγμένου βαλλιστικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή