Στροφή του Τραμπ υπέρ ΝΑΤΟ, Κίνας και κατά Ρωσίας

Στροφή του Τραμπ υπέρ ΝΑΤΟ, Κίνας και κατά Ρωσίας

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα σε μόλις μία εβδομάδα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέπληξε τη διεθνή κοινότητα με τη θεαματική αντιστροφή των θέσεών του σε καίρια θέματα εξωτερικής πολιτικής, από τις σχέσεις της χώρας του με τη Ρωσία και την Κίνα μέχρι τη στάση του έναντι του ΝΑΤΟ.

«Είχα πει ότι ήταν παρωχημένο. Τώρα πια δεν είναι παρωχημένο», δήλωσε με αφοπλιστική απλότητα για την Ατλαντική Συμμαχία ο Αμερικανός πρόεδρος, σε κοινή συνέντευξή του με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτνεμπεργκ, μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών στον Λευκό Οίκο. Στην ίδια συνέντευξη, ο Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισε ότι «μάλλον βρισκόμαστε στο ναδίρ, όσον αφορά τη σχέση μας με τη Ρωσία», μία εβδομάδα μετά την πυραυλική επίθεση που διέταξε εναντίον αεροπορικής βάσης της Συρίας, στην επαρχία Χομς.

Στην προεκλογική εκστρατεία του, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε διακηρύξει την πρόθεσή του να ομαλοποιήσει τις σχέσεις του με τη Ρωσία, ενώ αντίθετα απειλούσε με εμπορικό πόλεμο την Κίνα, υποστηρίζοντας ότι χειραγωγεί το νόμισμά της εις βάρος των αμερικανικών συμφερόντων. Τις τελευταίες ημέρες, όμως, η απότομη επιδείνωση των σχέσεών του με τη Μόσχα συνοδεύεται από εντυπωσιακό άνοιγμα προς το Πεκίνο, στον απόηχο της επίσκεψης του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ στην έπαυλή του, στη Φλόριντα, την περασμένη εβδομάδα.

«Δεν χειραγωγούν, εδώ και μήνες, το νόμισμά τους», αποφάνθηκε για τους Κινέζους ηγέτες ο Ντόναλντ Τραμπ, με συνέντευξή του στην εφημερίδα The Wall Street Journal, την Τετάρτη. Στην προαναφερθείσα συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι σφυρηλάτησε «δεσμούς» με τον Κινέζο ομόλογό του στη Φλόριντα, εκτιμώντας ότι ο Σι Τζινπίνγκ «θέλει να βοηθήσει» τις ΗΠΑ στο πρόβλημα με το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

Τα πρώτα αποτελέσματα της στροφής Τραμπ έγιναν ορατά στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το βράδυ της Τετάρτης. Σε μια εμφανή διαφοροποίηση από προηγούμενες τοποθετήσεις της, η Κίνα απέφυγε να ταυτισθεί με τη Ρωσία: αντί να ασκήσει βέτο στο σχέδιο απόφασης ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας για το Συριακό, αρκέσθηκε να απόσχει από την ψηφοφορία. Χθες, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι συνέχισε την τακτική ίσων αποστάσεων, καλώντας ΗΠΑ και Ρωσία να αποφύγουν περαιτέρω συγκρούσεις στο Συριακό και να εργασθούν από κοινού για την εξεύρεση κοινής λύσης. Επί προεδρίας Ομπάμα, Ρωσία και Κίνα ταυτίζονταν κατά κανόνα εναντίον της Δύσης σε ανάλογες ψηφοφορίες για την κατάσταση στη Συρία.

Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος Τύπου Ντιμίτρι Πεσκόφ απέφυγε να απαντήσει αν υπήρξε οποιαδήποτε πρόοδος στις αμερικανορωσικές σχέσεις κατά την προχθεσινή συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ρεξ Τίλερσον. Ο Ρώσος πρόεδρος δέχθηκε, τελικά, στο Κρεμλίνο τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, παρότι τον είχε αφήσει να περιμένει επί ώρες την απάντησή του και είχε μαζί του συζήτηση δύο ωρών, η οποία επεκτάθηκε σε όλο το φάσμα των διαφορών ανάμεσα στις δύο πυρηνικές δυνάμεις (Συρία, Ουκρανία κ.ά.). Ο κ. Πεσκόφ χαρακτήρισε τις συνομιλίες «αρκετά εποικοδομητικές», προσθέτοντας ότι οι δύο άνδρες συνέπεσαν στην ανάγκη να μείνουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσιγκτον. Γνωστοποίησε επίσης ότι ο Ρεξ Τίλερσον δεν έθεσε ζήτημα πρόσθετων κυρώσεων εναντίον της χώρας του.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή