Αντίστροφη μέτρηση για το δημοψήφισμα στην Τουρκία

Αντίστροφη μέτρηση για το δημοψήφισμα στην Τουρκία

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Οριακή πλειοψηφία στο «Nαι» δίνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις ενόψει του δημοψηφίσματος που πραγματοποιείται την Κυριακή στην Τουρκία και αναμένεται να ενισχύσει τις εξουσίες του προέδρου της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν. Η διαδικασία θα κρίνει τις μεγαλύτερες συνταγματικές αλλαγές από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας σχεδόν πριν από έναν αιώνα. Η εταιρεία δημοσκοπήσεων Κόντα παρουσίαζε χθες το στρατόπεδο του «ναι» στο 51,4%, διευκρινίζοντας όμως πως το στατιστικό λάθος κυμαίνεται στο συν/πλην 2,4%. Την ίδια στιγμή, η εταιρεία Γκεζίτσι έκανε λόγο για κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ «Nαι» και «Oχι», αφού χθες έδινε 51,3% στο «Nαι», ενώ πριν από μία βδομάδα ήταν στο 53,3%.

Το δημοψήφισμα, που θα οδηγήσει την Τουρκία στον αυταρχισμό και την παντοκρατορία του Ερντογάν αν εγκριθεί, έρχεται σε μια στιγμή που η χώρα δέχεται ήδη επικρίσεις για παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων. Ειδικότερα, επιτροπή του ΟΗΕ κατήγγειλε χθες ότι η Αγκυρα παραβιάζει το δικαίωμα στην εργασία και την εκπαίδευση μέσα από αδιάκριτες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και εκπαιδευτικών στο πλαίσιο της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης. Υπενθυμίζεται ότι 134.000 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν χάσει τη δουλειά τους μετά το πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου. Το ίδιο ισχύει και για δεκάδες δημοσιογράφους, που κινδυνεύουν μάλιστα με φυλάκιση στην πατρίδα τους. Η απειλή εξώθησε πολλούς εξ αυτών να εγκαταλείψουν τη χώρα και να αναλύουν πλέον από το εξωτερικό την πολιτική κατάσταση στην Τουρκία. Ο πιο διάσημος από αυτούς είναι ο Τσεμ Ντουντάρ, πρώην αρχισυντάκτης της «Τζουμχουριέτ», ο οποίος ζει πλέον στο Βερολίνο και από εκεί διευθύνει δίγλωσση ιστοσελίδα με τη βοήθεια της γερμανικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης για την ελευθερία των ΜΜΕ, Κορεκτίβ. Το όνομα του σάιτ είναι Οζγκουρούζ, που σημαίνει «Είμαστε ελεύθεροι». «Πέρασα τρεις μήνες στη φυλακή και δέχθηκα πυροβολισμούς μπροστά από δικαστήριο. Το μοναδικό μου λάθος ήταν ότι έγραψα τις ειδήσεις. Αποφάσισα, λοιπόν, να το κάνω από το εξωτερικό», εξήγησε στο Ασοσιέτεντ Πρες.

Παράλληλα, το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών συνέλαβε 412 άτομα κουρδικής καταγωγής, που θεωρούνται ύποπτα για αυτονομιστική δράση. Οι ύποπτοι συνελήφθησαν στο πλαίσιο αστυνομικών επιχειρήσεων σε 21 επαρχίες το βράδυ της Τετάρτης. Σε άρθρο της στους ΝΥΤ η Ελμίρα Μπαϊρασλί, καθηγήτρια στο Bard, αναρωτιέται μήπως είναι πολύ αργά για τη δημοκρατία στην Τουρκία, αφού οποιοδήποτε αποτέλεσμα θα αποτελέσει αρνητική εξέλιξη για τη χώρα. «Ενα προεδρικό σύστημα δεν θα εξασφαλίσει στον Ερντογάν απλώς περισσότερες εξουσίες να διορίζει δικαστές και υπουργούς και να ελέγχει προϋπολογισμούς, αλλά θα του επιτρέψει επίσης να κυβερνήσει για δύο ακόμη θητείες, μέχρι το 2029 και θα εδραιώσει τη στροφή της Τουρκίας προς τον αυταρχισμό. Ακόμη όμως κι αν μια επικράτηση του “όχι” είναι προτιμότερη, δεν αρκεί για να σώσει την Τουρκική Δημοκρατία από την καταστροφή του Ερντογάν», γράφει χαρακτηριστικά.

«Ο Τούρκος πρόεδρος είναι μαχητής και θα προσπαθήσει πολύ να επιτύχει όσα θέλει. Ενδεχόμενη ήττα του στις κάλπες θα τον στρέψει στον πόλεμο κατά των Κούρδων, προκειμένου να εμφανίσει εαυτόν ως υπερασπιστή του έθνους. Αυτή η κίνηση θα μπορούσε να αποσπάσει την κάλυψη των εθνικιστών, που κανονικά δεν τον στηρίζουν. Αν εξάλλου δεν καταφέρει να κερδίσει περισσότερες εξουσίες μέσω της συνταγματικής αλλαγής, θα το προσπαθήσει επεκτείνοντας την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ίσως και επ’ αόριστον», καταλήγει η αρθρογράφος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή