Αλληλοκατηγορίες Δύσης και Ρωσίας για τα χημικά

Αλληλοκατηγορίες Δύσης και Ρωσίας για τα χημικά

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο καταλογισμός ευθυνών για τη χρήση χημικών όπλων στον συριακό εμφύλιο πόλεμο εξακολουθεί να αποτελεί σημείο αντιπαράθεσης της Δύσης με το Κρεμλίνο, μία ημέρα μετά την άσκηση βέτο, από πλευράς Ρωσίας, στο σχέδιο απόφασης που είχαν καταθέσει από κοινού ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ζήτησε ειδική, ανεξάρτητη έρευνα για το θέμα αυτό από τα Ηνωμένα Εθνη και τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (ΟΑΧΟ). Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας υποστήριξε ότι ειδικοί από τη Δύση, τη Ρωσία και περιφερειακές χώρες οφείλουν να πραγματοποιήσουν έρευνες τόσο στην κωμόπολη Χαν Σεϊχούν της επαρχίας Ιντλίμπ, όπου έλαβε χώρα η πολύνεκρη επίθεση της 4ης Απριλίου, όσο και στην αεροπορική βάση της επαρχίας Χομς που επλήγη από αμερικανικούς πυραύλους και από την οποία, σύμφωνα με τις καταγγελίες της Δύσης, ξεκίνησε η επίθεση με χημικά όπλα. Οπως ανέφερε ο κ. Λαβρόφ, οι Δυτικοί δεν έχουν ανταποκριθεί μέχρι στιγμής στο ρωσικό αίτημα, επικαλούμενοι λόγους ασφαλείας των επιθεωρητών, κάτι το οποίο ο ίδιος χαρακτήρισε «δικαιολογίες» για να υπεκφύγουν τη ρωσική πρόταση. Το γεγονός ότι το σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν περιείχε πρόβλεψη για ειδική έρευνα προς εντοπισμό των υπαιτίων ήταν ο λόγος που οδήγησε τη Ρωσία να ασκήσει βέτο, πάντα σύμφωνα με τον Σεργκέι Λαβρόφ.

Πάντως, ομάδα ειδικών του ΟΑΧΟ θα επισκεφθεί την Τουρκία για να συλλέξει δείγματα, στο πλαίσιο της έρευνας για την επίθεση στο Χαν Σεϊχούν, εξαιτίας της οποίας 87 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων πολλών παιδιών, έχασαν τη ζωή τους. Η αποστολή του ΟΑΧΟ θα καθορίσει τι είδους χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν, αλλά όχι και τους υπαιτίους της επίθεσης.

Στο μεταξύ, η βρετανική αντιπροσωπεία στον ΟΑΧΟ ανακοίνωσε χθες στη Χάγη ότι Βρετανοί επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα από το Χαν Σεϊχούν και διαπίστωσαν ότι περιείχαν την τοξική ουσία σαρίν, που χρησιμοποιείται σε χημικά όπλα. Το πόρισμα των Βρετανών επιστημόνων συμπίπτει με προηγούμενη ανάλυση Τούρκων συναδέλφων τους.

«Τοξικές ουσίες»

Την ίδια ώρα, στη Δαμασκό, η ηγεσία του συριακού στρατού ανακοίνωσε ότι τοξικές ουσίες απελευθερώθηκαν στην περιοχή του Ντέιρ αλ Ζορ την Τετάρτη, όταν αεροπλάνα τού υπό αμερικανική ηγεσία συνασπισμού βομβάρδισαν αποθήκη του Ισλαμικού Κράτους. Το περιστατικό αυτό, που δεν είχε μέχρι χθες το βράδυ διασταυρωθεί από ανεξάρτητες πηγές, θεωρήθηκε από την ηγεσία του κυβερνητικού στρατού της Συρίας ως απόδειξη ότι οι τζιχαντιστές διαθέτουν χημικά όπλα.

Τέλος, οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) ξεκίνησαν από χθες μια νέα φάση της εκστρατείας τους για την απελευθέρωση της Ράκας, άτυπης πρωτεύουσας του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Ο συνασπισμός κουρδικών και αραβικών δυνάμεων που μετέχουν στις SDF επιδιώκει να εξοστρακίσει τους τζιχαντιστές από τους τελευταίους θυλάκους που εξακολουθούν να ελέγχουν, στα περίχωρα της Ράκας, προτού ξεκινήσουν την τελική φάση της εκστρατείας τους για την απελευθέρωση του αστικού ιστού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή