Τουρκία: Οριακή επικράτηση του «Ναι» στο δημοψήφισμα – Το ζήτημα της θανατικής ποινής επαναφέρει ο Ερντογάν

Τουρκία: Οριακή επικράτηση του «Ναι» στο δημοψήφισμα – Το ζήτημα της θανατικής ποινής επαναφέρει ο Ερντογάν

5' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικά απάντησε στο ερώτημα του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση και την χορήγηση υπερεξουσιών στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η πλειοψηφία των Τούρκων, όπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Στο 98% της καταμέτρησης το «Ναι» προηγείτο με 51,3% και το «Όχι» ακολουθούσε με 48,7%.

Οι κάλπες έκλεισαν στις 17.00 και αμέσως ξεκίνησε η καταμέτρηση των ψήφων, η οποία πραγματοποιείται με μεγάλη ταχύτητα και έχει ήδη σχεδόν ολοκληρωθεί. Στην ανατολική Τουρκία, όπου τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν μία ώρα νωρίτερα το πρωί, έκλεισαν στις 16.00.

Σύμφωνα με το δίκτυο Cnn Τurk, η συμμετοχή στο σημερινό δημοψήφισμα εκτιμάται ότι θα φτάσει περίπου στο 90%. Το HaberTurk έκανε λόγο για συμμετοχή 86%.

Σε δηλώσεις του ο Ερντογάν ανέφερε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι ξεκάθαρο, προσθέτοντας ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ και τον αρχηγό του εθνικιστικού κόμματος για να τους συγχαρεί. Όπως είπε ο ίδιος, κατά τη συνομιλία του με τον Τούρκο πρωθυπουργό εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς το τουρκικό έθνος για την επίδειξη της βούλησής του στην κάλπη.

 

Στην Κωνσταντινούπολη, το «Όχι» πέρασε μπροστά με 51,3%. Στο 98% της ενσωμάτωσης στην Άγκυρα το «Όχι», επίσης προηγείται με 51,1%,

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Βεϊσι Καϊνάκ σχολίασε ότι αν και το «Ναι» δεν έλαβε όσες ψήφους ανέμενε. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ υπογράμμισε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος η καλύτερη απάντηση σε εκείνους που βρίσκονται πίσω από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, το αποτέλεσμα υπέρ του «Ναι» είναι η καλύτερη απάντηση στους Κούρδους αυτονομιστές και όλες τις ξένες δυνάμεις που είναι εχθρικά διακείμενες προς την Τουρκία. Μιλώντας από τα κεντρικά του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Άγκυρα, ενώπιον πλήθους υποστηρικτών, ο Γιλντιρίμ τόνισε ότι τώρα θαα προχωρήσει στις απαραίτητες προετοιμασίες για τη διεξαγωγή εκλογών το 2019.

Τουρκία: Οριακή επικράτηση του «Ναι» στο δημοψήφισμα – Το ζήτημα της θανατικής ποινής επαναφέρει ο Ερντογάν-1

Όλες οι ψήφοι είναι σημαντικές στο δημοψήφισμα, είπε απευθυνόμενος προς τους ψηφοφόρους ο Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι η στήριξη των πολιτών για την συνταγματική αναθεώρηση αυξήθηκε στη νοτιοανατολική Τουρκία. Σύμφωνα με τον Ερντογάν, οι ψηφοφόροι του εξωτερικού συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην επιτυχία του «Ναι» στο δημοψήφισμα. Ο Ερντογάν ανέφερε επίσης ότι όλα τα άρθρα της συνταγματικής αναθεώρησης θα τεθούν άμεσα σε ισχύ, ορισμένα ήδη από το Νοέμβριο του 2019.

«Όλοι πρέπει να σεβαστούν την απόφαση του έθνους μας, ειδικά οι σύμμαχοί μας», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Τούρκος πρόεδρος. Σύμφωνα με τον ίδιο τα ανεπίσημα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο αριθμός των ψήφων υπέρ του "Nαι" ανέρχεται σε 25 εκατομμύρια, ήτοι 1,3 εκατομμύρια περισσότεροι ψήφοι έναντι του "Όχι". Ο Ερντογάν μίλησε για μια ιστορική απόφαση που έλαβε ο τουρκικός λαός κι ότι η μεταρρύθμιση αυτή είναι η σημαντικότερη στην ιστορία της Τουρκίας. Παράλληλα, υπογράμμισε ενώπιον των υποστηρικτών του στην Κωνσταντινούπολη ότι θα επαναφέρει άμεσα το ζήτημα της θανατικής ποινής. «Εάν η αντιπολίτευση στηρίξει την επαναφορά της θανατικής ποινής εγώ τότε θα εγκρίνω αυτό το μέτρο», υπογράμμισε. «Εάν δεν το κάνει τότε θα οργανώσουμε ένα νέο δημοψήφισμα», κατέληξε.

Τουρκία: Οριακή επικράτηση του «Ναι» στο δημοψήφισμα – Το ζήτημα της θανατικής ποινής επαναφέρει ο Ερντογάν-2

CHP: Σοβαρό ζήτημα νομιμότητας

Το μεγαλύτερο αντιπολιτευτικό κόμμα CHP, από την πλευρά του υπογράμμισε ότι η απόφαση της εκλογικού συμβουλίου να αποδεχθεί ψήφους που δε φέρουν σφραγίδα θα προκαλέσει σοβαρό ζήτημα νομιμότητας και ζητά την ανακαταμέτρηση τουλάχιστον του 37% των ψήφων. Ο επικεφαλής της Εκλογικής Επιτροπής της Τουρκίας, ωστόσο κατά την επικύρωση του αποτελέσματος εμφανίστηκε να υπερασπίζεται την απόφαση του να εγκρίνει ψήφους, που δε φέρουν την επίσημη σφραγίδα.

«Η Ανώτερη Εφορευτική Επιτροπή απέτυχε καθώς επέτρεψε να διαπραχθεί απάτη στο δημοψήφισμα» δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος Μπουλέντ Τεζτζάν σε δημοσιογράφους από τα κεντρικά γραφεία του CHP στην Άγκυρα. Ο ίδιος κατήγγειλε ότι διαπράχθηκαν παράνομες ενέργειες υπέρ της τουρκικής κυβέρνησης.

Τουρκία: Οριακή επικράτηση του «Ναι» στο δημοψήφισμα – Το ζήτημα της θανατικής ποινής επαναφέρει ο Ερντογάν-3

Ο επικεφαλής του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP), Ντεβλέτ Μπαχτσελί τόνισε από την πλευρά του ότι το αποτέλεσμα είναι μία επιτυχία χωρίς αμφιβολία και κάλεσε όλους να σεβαστούν και να ακολουθήσουν αυτό που ορίζει η ετυμηγορία της κάλπης.

O εκπρόσωπος Tύπου του φιλοκουρδικού κόμματος HDP δήλωσε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία είναι μια σαφής ένδειξη ότι η τουρκική κοινωνία είναι διχασμένη, επισημαίνοντας πως το γεγονός ότι το δημοψήφισμα διεξήχθη ενώ οι ηγέτες του κόμματό του βρίσκονται στην φυλακή και η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης επισκιάζουν τη νομιμότητα της ψηφοφορίας. Άλλωστε, όπως τονίζεται από το κόμμα, τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος δεν είναι οριστικά έως την εξέταση των ενστάσεων που θα υποβληθούν ενώπιον της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται το φιλοκουρδικό κόμμα, το ποσοστό νοθείας κυμαίνεται σε 3-4%.

Τουρκία: Οριακή επικράτηση του «Ναι» στο δημοψήφισμα – Το ζήτημα της θανατικής ποινής επαναφέρει ο Ερντογάν-4

«Όχι» από τους Τούρκους που διαμένουν στην Ελλάδα

Εν τω μεταξύ, κατά της συνταγματικής μεταρρύθμισης ψήφισε η πλειοψηφία των απόδημων Τούρκων που διαμένει στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, με καταμετρημένο το 63,4% των ψήφων στη χώρα μας το «Ναι» λαμβάνει 20,8% (106 ψήφους), ενώ το «Όχι» 79,2% (403 ψήφους).

Τουρκία: Οριακή επικράτηση του «Ναι» στο δημοψήφισμα – Το ζήτημα της θανατικής ποινής επαναφέρει ο Ερντογάν-5

Περίπου 55 εκατομμύρια ψηφοφόροι είχαν δικαίωμα συμμετοχής σε αυτή τη διαδικασία. Οι Τούρκοι που ζουν στο εξωτερικό είχαν ήδη ψηφίσει τις προηγούμενες ημέρες στα κατά τόπους προξενεία ή εκλογικά τμήματα.

«Όχι» και στα Κατεχόμενα

Με μεγάλη διαφορά επικράτησε στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου το «Όχι» του «Ναι» για τις συνταγματικές αλλαγές στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, μετά την καταμέτρηση των ψήφων στην Τουρκία, ανακοινώθηκε ότι το αποτέλεσμα είναι 43,39% υπέρ του «Ναι» και 56,61% υπέρ του «Όχι».

Η ψηφοφορία είχε διεξαχθεί στα Κατεχόμενα από τις 5 έως τις 9 Απριλίου και σε αυτή είχαν πάρει μέρος Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι, κάτοχοι και τουρκικής υπηκοότητας.

Να παραμείνουμε ψύχραιμοι παρά το αποτέλεσμα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε ότι είναι καλό που η προεκλογική εκστρατεία για το τουρκικό δημοψήφισμα πλέον τελείωσε και προέτρεψε τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα.

«Φαίνεται πως το αποτέλεσμα θα είναι αμφίρροπο, όπως αναμενόταν. Όποιο κι αν είναι τελικά το αποτέλεσμα της ψήφου των Τούρκων πολιτών, θα ήταν καλό να παραμείνουμε ψύχραιμοι και να προχωρήσουμε με λογικό και συνετό τρόπο», επισήμανε ο Γκάμπριελ σε μια ανακοίνωση.

«Είναι καλό που η προεκλογική εκστρατεία, που διεξήχθη σε τόσο πικρό κλίμα, ακόμα κι εδώ στη Γερμανία, έχει πλέον τελειώσει», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Εμείς επιθυμούμε να επικρατήσει ομαλότητα στην Τουρκία, ώστε να ληφθούν οι αποφάσεις που πρέπει, για το Κυπριακό», δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ενδιαφέρει, όχι μόνο την Κύπρο, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε ο ίδιος.

Υπάρχει, είπε, «ένα επίπεδο ανησυχίας, αφού σε κάθε περίπτωση η Τουρκία από αύριο θα είναι μια διαφορετική χώρα». Σε δήλωση στο τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι είναι πρόωρο να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις.

Η Τουρκία πρέπει να επιδιώξει την ευρύτερη δυνατή εθνική συναίνεση στην εφαρμογή της αναθεώρησης του Συντάγματός της, με δεδομένο το πόσο μικρή ήταν η διαφορά του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, έκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της.

«Λαμβανομένης υπόψη της μικρής διαφοράς του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος επί της αναθεώρησης του Συντάγματος, καλούμε επίσης τις τουρκικές αρχές να επιδιώξουν την ευρύτερη δυνατή εθνική συναίνεση στην εφαρμογή της», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από λίγο στις Βρυξέλλες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή