Μοσούλη: Αυτοσχέδια γέφυρα για διαφυγή αμάχων έχτισε ο ιρακινός στρατός

Μοσούλη: Αυτοσχέδια γέφυρα για διαφυγή αμάχων έχτισε ο ιρακινός στρατός

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία νέα αυτοσχέδια γέφυρα δημιούργησε ο ιρακινός στρατός στον ποταμό Τίγρη, νότια της Μοσούλης, ανοίγοντας μία νέα δίοδο διαφυγής για τις οικογένειες που θέλουν να εγκαταλείψουν την πόλη, στην οποία συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες μεταξύ των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους και των κυβερνητικών δυνάμεων που επιχειρούν να ανακαταλάβουν την πόλη.

Την Παρασκευή, ο στρατός αποσυναρμολόγησε τις αυτοσχέδιες γέφυρες που ένωναν τις δύο πλευρές της ιρακινής συμπρωτεύουσας λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων, αναγκάζοντας τους κατοίκους που ήθελαν να εγκαταλείψουν την πόλη να κάνουν χρήση μικρών πλεούμενων και βαρκών.

Οι μόνιμες γέφυρες που ενώναν τις δύο πλευρές της Μοσούλης έχουν στο μεγαλύτερο μέρος τους καταστραφεί κατά τη διάρκεια της εξάμηνης στρατιωτικής εκστρατείας με στόχο την ανακατάληψη της πόλης από τους Σουνίτες εξτρεμιστές, οι οποίοι την κατέλαβαν το 2014.

Μεγάλες ουρές από ανθρώπους που επέβαιναν σε λεωφορεία, φορτηγά και ταξί σχηματίστηκαν στη νέα γέφυρα την Τρίτη, ενώ επίσης ξεκίνησαν ξανά οι αποστολές βοηθείας προς το στρατόπεδο Χαμάμ αλ-Αλίλ, νοτιοδυτικά της Μοσούλης, στο οποίο καταφθάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι που εγκαταλείπουν το αστικό πεδίο μάχης, όπου είχαν σταματήσει λόγω των πλημμυρών που είχε προκαλέσει η σφοδρή κακοκαιρία.

Σχεδόν 330.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Μοσούλη από την αρχή της εκστρατείας τον Οκτώβριο, ενώ περίπου 400.000 συνεχίζουν να βρίσκονται στη δυτική πλευρά της πόλης, όπου οι στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις του ιρακινού κράτους, έχοντας ανακαταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της, προσπαθούν να εκδιώξουν και τους τελευταίους μαχητές του ΙΚ που κρύβονται στις συνοικίες της.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή