Επιχείρηση ανάμειξης στις γαλλικές εκλογές από Ρωσία

Επιχείρηση ανάμειξης στις γαλλικές εκλογές από Ρωσία

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Να αναμειχθεί στις γαλλικές προεδρικές εκλογές της Κυριακής φέρεται να προσπαθεί η Ρωσία, με τις υποψίες να πέφτουν στη Μόσχα ύστερα από σειρά επιθέσεων χάκερ εναντίον των υπολογιστών της προεκλογικής εκστρατείας του φιλελεύθερου Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και άρθρα της ρωσικής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Russia Today, τα οποία εμφάνιζαν –ψευδώς– τις τελευταίες ημέρες τον κεντροδεξιό υποψήφιο Φρανσουά Φιγιόν να προηγείται στις δημοσκοπήσεις, παρότι όλα τα δημοσκοπικά στοιχεία τον εμφανίζουν στην τέταρτη θέση του πρώτου γύρου.

Η αμερικανική εμπειρία από τη ρωσική ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές εις βάρος της Δημοκρατικής υποψηφίας Χίλαρι Κλίντον κάνει τον επικεφαλής της Επιτροπής Αντικατασκοπείας της Γερουσίας των ΗΠΑ, τον Ρεπουμπλικανό Ρίτσαρντ Μπερ, να δηλώνει μιλώντας στην εφημερίδα New York Times: «Εκτιμώ ότι μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι οι Ρώσοι ασχολούνται ενεργά με τις γαλλικές εκλογές».

Σε μία προσπάθεια να αποκρούσει επικρίσεις που θέλουν την εταιρεία να ευνοεί άθελά της τη διάδοση ψευδών ειδήσεων, το Facebook ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την «ανάληψη δράσης εναντίον 30.000 ψεύτικων λογαριασμών στη Γαλλία».

Η επικεφαλής των γραφείων της ρωσικής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Sputnik στο Παρίσι Νατάλιγια Νοβίκοβα λέει: «Παρότι επιδιώκουμε να παρουσιάζουμε τη ρωσική εκδοχή της ειδησεογραφίας, στόχος μας είναι να προσφέρουμε μια διαφορετική οπτική γωνία στον Γάλλο αναγνώστη. Ο κ. Μακρόν και οι συνεργάτες του έχουν αρνηθεί επανειλημμένως τα αιτήματά μας για συνέντευξη. Το Sputnik προσπαθεί να παρουσιάσει κάθε άποψη. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές αλήθειες. Η παρουσίασή τους πρέπει να είναι πλουραλιστική».

Η ρωσική ιστοσελίδα, όμως, δεν χάνει ευκαιρία να προβάλλει αμφίβολης αξιοπιστίας ειδήσεις που ευνοούν τους φιλικά προσκείμενους στο Κρεμλίνο υποψηφίους των γαλλικών εκλογών. Τον Φεβρουάριο, ο κεντροδεξιός βουλευτής Νικολά Ντουίκ είχε πει μιλώντας στο Sputnik ότι ο Εμανουέλ Μακρόν είναι κρυφός ομοφυλόφιλος, ο οποίος απολαμβάνει τη στήριξη «του βαθύπλουτου ομοφυλοφιλικού λόμπι».

Στο μεταξύ, στα «αγαπημένα» θέματα των ψηφοφόρων του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, τη μαζική μετανάστευση, την εγκληματικότητα και την τρομοκρατία, επανήλθε τη Δευτέρα σε προεκλογική ομιλία της στο θέατρο Ζενίτ της γαλλικής πρωτεύουσας, η πρόεδρος του κόμματος Μαρίν Λεπέν.

Στη διάρκεια της ομιλίας της, η κ. Λεπέν εστίασε στα τρία παραπάνω θέματα, αποφεύγοντας περίτεχνα να αναφερθεί στην πρόθεσή της να προκηρύξει δημοψήφισμα με στόχο την έξοδο της Γαλλίας από το ευρώ.

«Οι εκλογές αυτές αποτελούν δημοψήφισμα υπέρ ή κατά της Γαλλίας. Πρόκειται για πολιτισμική επιλογή. Εχουμε αποστερηθεί τους νόμους μας, τη γη μας και τα δικαιώματά μας. Οι Γάλλοι έχουν συχνά λιγότερα δικαιώματα από τους παράνομους μετανάστες. Δώστε μας πίσω τη Γαλλία μας!» είπε μεταξύ άλλων η κ. Λεπέν.

Μέλη της φεμινιστικής οργάνωσης Femen, σήμα κατατεθέν των οποίων είναι οι διαμαρτυρίες γυμνόστηθων γυναικών, διέκοψαν δύο φορές την ομιλία της Μαρίν Λεπέν, προτού εκδιωχθούν από την ασφάλεια της υποψηφίας.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα ποσοστά της Μαρίν Λεπέν βρίσκονται σε υποχώρηση, με την ακροδεξιά υποψήφια να εξασφαλίζει στην αρχή της εβδομάδας ποσοστό 22-23% της πρόθεσης ψήφου, από 27% πριν από ένα μήνα.

Ανοδική πορεία

Την ίδια στιγμή, σταθερά ανοδική εμφανίζεται η πορεία των ποσοστών του φιλελεύθερου υποψήφιου Εμανουέλ Μακρόν, με 23-24%. Εντυπωσιακή άνοδο σημειώνει και ο αριστερός υποψήφιος Ζαν-Λικ Μελανσόν, που απειλεί να ξεπεράσει τον κεντροδεξιό Φρανσουά Φιγιόν, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση της κάλπης του πρώτου γύρου της Κυριακής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή