Γιατί η Μέι έκανε στροφή 180 μοιρών και προκήρυξε εκλογές

Γιατί η Μέι έκανε στροφή 180 μοιρών και προκήρυξε εκλογές

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόφαση της Τερέζα Μέι να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές αποτελεί μια στροφή 180 μοιρών, καθώς η ίδια στο παρελθόν είχε επανειλημμένα απορρίψει το συγκεκριμένο ενδεχόμενο. Προηγουμένως η Μέι είχε υποστηρίξει ότι η Βρετανία έχει περισσότερο ανάγκη από σταθερότητα παρά από μια νέα διεξαγωγή εκλογών σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από το δημοψήφισμα του περασμένου Ιουνίου, στο οποίο οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Καθοριστικό ρόλο στην απόφαση αυτή της Βρετανίδας πρωθυπουργού φαίνεται να έπαιξε η διαφαινόμενη πολιτική αστάθεια στο βρετανικό κοινοβούλιο, ενόψει των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την συνέχεια της διαδικασίας του Brexit.

Η θετική πορεία της βρετανικής οικονομίας φαίνεται να αποτελεί μία από τις σημαντικότερες παραμέτρους που επηρέασαν την Μέι στην απόφασή της, καθώς η ίδια εκτιμά ότι θα την βοηθήσει να εξασφαλίσει ένα θετικό αποτέλεσμα στις εκλογές. Η ίδια χρησιμοποιεί συχνά την εικόνα που παρουσιάζει η οικονομία της χώρας ως μία ένδειξη της επιτυχίας που σημειώνει η κυβέρνησή της, καθώς όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζει «παρά τις προβλέψεις για άμεσο οικονομικό κίνδυνο, ύστερα από το δημοψήφισμα παρατηρούμε ότι η εμπιστοσύνη των καταναλωτών παραμένει υψηλή, η απασχόληση κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα και η ανάπτυξη έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία».

Η Μέι, η οποία αυτή τη στιγμή διαθέτει μια περιορισμένη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, είναι πιθανό με βάση την εικόνα των τελευταίων δημοσκοπήσεων στη Βρετανία να επιθυμεί να διευρύνει την κυριαρχία της προκειμένου να προχωρήσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στις μεταρρυθμίσεις που επιθυμεί καθώς και να ενισχύσει την θέση της στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της ICM οι Συντηρητικοί της Μέι σημειώνουν προβάδισμα 18 μονάδων έναντι των Εργατικών, ενώ άλλες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν την παράταξη της Μέι να βρίσκεται ακόμα και 20 μονάδες μπροστά.

Την ίδια ώρα οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν ταλανίζονται από εσωτερικές διαμάχες σχετικά με την στάση του κόμματος απέναντι στο Brexit αλλά και γύρω από το ζήτημα της ηγεσίας του κόμματος. «Ένα αρνητικό αποτέλεσμα για τους Εργατικούς στις επερχόμενες εκλογές θα μπορούσε, εκτός από την ισχυροποίηση της Μέι στην εξουσία, να οδηγήσει ακόμα και στην παραίτηση του Κόρμπιν», δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρίας δημοσκοπήσεων ComRes.

Σύμφωνα με εταιρείες στοιχημάτων στη Μεγάλη Βρετανία, μια νίκη των Συντηρητικών στις εκλογές του Ιουνίου συγκεντρώνει 80% πιθανότητες να πραγματοποιηθεί, σε αντίθεση με ποσοστό 2% για τους Εργατικούς.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, οι οποίοι τάχθηκαν εξ’ αρχής ενάντια στο Brexit και αυτή τη στιγμή διαθέτουν μονάχα 9 έδρες στο βρετανικό Κοινοβούλιο, αναμένεται να βγουν κερδισμένοι στις επερχόμενες εκλογές εισπράττοντας την υποστήριξη μέρους όσων Βρετανών ψήφισαν κατά του Brexit (48%)  στο περσινό δημοψήφισμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή