Η Β. Κορέα απειλεί ανοιχτά τις ΗΠΑ

Η Β. Κορέα απειλεί ανοιχτά τις ΗΠΑ

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ. Πυρηνικές δοκιμές θα συνεχίσει να πραγματοποιεί η Β. Κορέα, με τον υφυπουργό Εξωτερικών της χώρας, Χαν Σονγκ Ριόλ, να προειδοποιεί ότι κάθε στρατιωτική ενέργεια εις βάρος της θα σημάνει «ολοκληρωτικό πόλεμο».

Παρά την αποτυχία της πιο πρόσφατης πυραυλικής δοκιμής της Πιονγιάνγκ την Κυριακή, το απομονωμένο σταλινικό καθεστώς επιμένει ότι έχει κατασκευάσει βαλλιστικό πύραυλο, ικανό να πλήξει στόχους στις ηπειρωτικές ΗΠΑ.

«Θα συνεχίσουμε τις πυραυλικές δοκιμές σε τακτά χρονικά διαστήματα. Αν οι ΗΠΑ είναι τόσο ριψοκίνδυνες, που σκοπεύουν να αξιοποιήσουν τις ένοπλες δυνάμεις τους, αυτό θα σημάνει ολοκληρωτικό πόλεμο από την ημέρα εκείνη», είπε ο δεύτερος τη τάξει της βορειοκορεατικής διπλωματίας, κ. Χαν, μιλώντας τη Δευτέρα στο BBC.

Στο μεταξύ, την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ προσέφερε χθες στην ιαπωνική κυβέρνηση ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, που πραγματοποιεί δεκαήμερο επίσημο ταξίδι στην Ασία.

Από την Ιαπωνία, όπου έφθασε χθες από τη Ν. Κορέα, ο κ. Πενς είπε: «Συνειδητοποιούμε ότι ο ιαπωνικός λαός ζει σε δύσκολες εποχές, εξαιτίας των συνεχών προκλήσεων από την αντίπερα ακτή της Θάλασσας της Ιαπωνίας. Είμαστε μαζί σας 100%».

Τη Δευτέρα, από τη Ν. Κορέα, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στην Πιονγιάνγκ, από την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη μεταξύ της Β. και Ν. Κορέας στον 38ο παράλληλο, λέγοντας: «Η περίοδος της στρατηγικής υπομονής έχει περάσει. Παρότι όλες οι εναλλακτικές λύσεις είναι στο τραπέζι, η κυβέρνηση Τραμπ ελπίζει να συνεργαστεί με την Ιαπωνία, τη Ν. Κορέα και τους άλλους συμμάχους της στην περιοχή, έτσι ώστε να επιλύσει το πρόβλημα», επαναλαμβάνοντας την ευχή του προέδρου Τραμπ για άσκηση πίεσης από μέρους του Πεκίνου πάνω στην Πιονγιάνγκ για αναστολή του πυρηνικού της προγράμματος.

Εκκληση για ψυχραιμία στην κορεατική χερσόνησο απηύθυνε χθες ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Ουάνγκ Γι. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κ. Ουάνγκ είπε ότι αν και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι η στρατιωτική λύση παραμένει στο τραπέζι, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών συνεχίζει να ελπίζει ότι η Ουάσιγκτον θα προτιμούσε την αποκλιμάκωση της παρούσας κρίσης μέσω διαπραγματεύσεων. Την ίδια ευχή εξέφρασε χθες και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε, λέγοντας ότι το Τόκιο ελπίζει στη έναρξη ειρηνικού διαλόγου με την Πιονγιάνγκ, «την ίδια ώρα, όμως, ο διάλογος ως αυτοσκοπός δεν έχει καμία αξία», κατέληξε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός.

«Προσπάθεια πρόκλησης»

«Η κορεατική πυραυλική δοκιμή ήταν μία προσπάθεια πρόκλησης», είπε χθες ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τζέιμς Μάτις, την ώρα που κατευθυνόταν προς τη Μέση Ανατολή για επίσημη επίσκεψη. «Παρότι η δοκιμή της Πιονγιάνγκ δεν αφορούσε βαλλιστικό πύραυλο, όπως ισχυρίστηκαν, η κίνηση αυτή της Β. Κορέας δείχνει τους λόγους για τους οποίους συνεργαζόμαστε τόσο στενά με το Πεκίνο. Στόχος μας είναι να τεθεί η κατάσταση υπό έλεγχο και να επιτύχουμε την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου», είπε ο κ. Μάτις.

Η Ουάσιγκτον, οι σύμμαχοί της και η Κίνα εξετάζουν σειρά απαντήσεων στις πυραυλικές δοκιμές της Β. Κορέας. Η Κίνα, ο σημαντικότερος σύμμαχος της Πιονγιάνγκ, έχει αναστείλει τις εισαγωγές άνθρακα από τη Β. Κορέα από τα τέλη Ιανουαρίου, καταδικάζοντας την επιθετική στάση του καθεστώτος Κιμ και υποστηρίζοντας την επιβολή κυρώσεων από τον ΟΗΕ κατά της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή