Τουρκία: Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο εξετάζει σήμερα τις καταγγελίες για νοθεία

Τουρκία: Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο εξετάζει σήμερα τις καταγγελίες για νοθεία

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας (YSK) θα εξετάσει σήμερα τις καταγγελίες και τις προσφυγές για ακύρωση του δημοψηφίσματος της Κυριακής, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV επικαλούμενο τον επικεφαλής του Συμβουλίου.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), ξεκίνησε χθες μια μάχη για την ακύρωση του δημοψηφίσματος που προβλέπει τη σημαντική ενίσχυση των εξουσιών του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Παράλληλα ο Δικηγορικός Σύλλογος της Τουρκίας και διεθνείς παρατηρητές ανακοίνωσαν ότι παρατυπίες από την πλευρά των εκλογικών αρχών ενδέχεται να αλλοίωσαν το αποτέλεσμα.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Άγκυρα απέρριψε το αίτημα της Ε.Ε. για διεξαγωγή έρευνας σχετικά με πιθανές παρατυπίες στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, ζητώντας από τις Βρυξέλλες να σεβαστούν το αποτέλεσμα της κάλπης.

Το φιλοκουρδικό HDP κατέθεσε προσφυγή για ακύρωση του δημοψηφίσματος

Το φιλοκουρδικό αντιπολιτευόμενο κόμμα της Τουρκίας HDP κατέθεσε σήμερα προσφυγή στην τουρκική εκλογική επιτροπή για την ακύρωση του δημοψηφίσματος με το οποίο χορηγήθηκαν σαρωτικές νέες εξουσίες στον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι υπήρξαν εκτεταμένες ατασθαλίες.

Ο αντιπρόεδρος του HDP Μιτχάτ Σαντζάρ δήλωσε πως το γεγονός ότι η εκστρατεία ενόψει του δημοψηφίσματος διεξήχθη υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης ενώ οι ηγέτες του κόμματος τελούσαν υπό κράτηση, το ότι οι υποψήφιοί του ως παρατηρητές σε εκλογικά τμήματα απορρίφθηκαν και το ότι κρατικοί πόροι χρησιμοποιήθηκαν για την εκστρατεία υπέρ του «ναι», όλα αυτά υπονόμευσαν την ψηφοφορία.

Ο Σαντσάρ δήλωσε επίσης πως η απόφαση που έλαβε την τελευταία στιγμή η εκλογική επιτροπή να επιτρέψει να καταμετρηθούν ως έγκυρα ασφράγιστα ψηφοδέλτια δεν επέτρεψε να τηρηθούν τα κατάλληλα αρχεία, πράγμα που σημαίνει πως είναι τώρα αδύνατο να προσδιοριστεί πόσες άκυρες ή πλαστές ψήφοι μπορεί να έχουν καταμετρηθεί. Επίσης σε ορισμένους ψηφοφόρους δεν επετράπη να ψηφίσουν με μυστικότητα, πρόσθεσε.

«Το δημοψήφισμα αυτό θα παραμείνει για πάντα αμφιλεγόμενο», δήλωσε ο Σαντσάρ στους δημοσιογράφους. «Δεν μπορείς να οικοδομήσεις μια αλλαγή στο πολιτικό σύστημα πάνω σ'ένα τόσο αμφιλεγόμενο και άδικο δημοψήφισμα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή