Διάσωση 9.000 προσφύγων μέσα σε 48 ώρες

Διάσωση 9.000 προσφύγων μέσα σε 48 ώρες

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΕΝΕΥΗ. Περίπου 9.000 μετανάστες και πρόσφυγες, προερχόμενοι κυρίως από αφρικανικά κράτη, διασώθηκαν στη Μεσόγειο κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, αφού προηγουμένως είχαν επιβιβαστεί σε επισφαλή σκάφη από τους Λίβυους διακινητές ανθρώπινων ψυχών προκειμένου να φτάσουν κάποια στιγμή στην Ιταλία, ανακοίνωσαν οι οργανώσεις του ΟΗΕ την Τρίτη.

Οι μετανάστες και πρόσφυγες, πολλοί από τους οποίους ήλθαν από τη Νιγηρία, τη Σενεγάλη και το Μπανγκλαντές, βρίσκονται ανάμεσα στους περίπου 20.000 που κρατούνται από τις εγκληματικές οργανώσεις σε κέντρα απροσδιόριστης φύσης στη Λιβύη, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης. Οταν αφεθούν ελεύθεροι πρέπει να πληρώσουν προκειμένου να επιβιβαστούν σε επικίνδυνα σκάφη, που συχνά είναι απλά κάποια φουσκωτά τα οποία δεν δύναται να διασχίσουν τη Μεσόγειο, με το όνειρο να αρχίσουν την καινούργια τους ζωή στην Ευρώπη.

«Είναι προφανές ότι ο καλύτερος ανοιξιάτικος καιρός ενθάρρυνε τους διακινητές ανθρώπων να μετακινήσουν τους ανθρώπους από τα κέντρα κράτησης», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, Λέοναρντ Ντόιλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη. «Οι διακινητές έβγαλαν τους ανθρώπους αυτούς στη θάλασσα με την ελπίδα αλλά και τη βεβαιότητα ότι θα διασωθούν».

Περισσότερα από 35 σκάφη, πολλά εκ των οποίων σκάφη μη κερδοσκοπικών οργανώσεων αλλά και σκάφη του Frontex και της ιταλικής και λιβυκής ακτοφυλακής όπως εξάλλου και δώδεκα εμπορικά σκάφη διέσωσαν τους επιβαίνοντες σε δεκάδες μικρά πλεούμενα, ανέφερε εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες Μπαμπάρ Μπαλόχ, τονίζοντας ότι έλαβε χώρα μία άνευ προηγουμένου επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

«Επαναλαμβάνουμε τις εκκλήσεις μας προς την Ευρώπη και τις κυβερνήσεις να διασώσουμε ζωές. Οι μη κερδοσκοπικές οργανώσεις συμβάλλουν σημαντικά σε αυτό», προσέθεσε ο Μπαμπάρ Μπαλόχ.

Τουλάχιστον 900 πρόσφυγες ή μετανάστες πέθαναν ή παραμένουν αγνοούμενοι προσπαθώντας να προσεγγίσουν διά θαλάσσης την Ευρώπη μέχρι στιγμής φέτος, ανάμεσα στους οποίους και 97 που χάθηκαν σε συμβάντα από την Μ. Πέμπτη μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα, περίοδο κατά την οποία περισυνελέγησαν 18 σοροί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή