Κλιμακώνεται η ένταση στη Βενεζουέλα – τρεις νεκροί κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων (video)

Κλιμακώνεται η ένταση στη Βενεζουέλα – τρεις νεκροί κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων (video)

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, κατά τις χθεσινές συγκρούσης στο Καράκας, κατά τη διάρκεια της «μητέρας όλων των διαδηλώσεων» που διοργανώθηκε με αίτημα της διεξαγωγή εκλογών. 

Συγκεκριμένα, ένας 17χρονος διαδηλωτής στην πρωτεύουσα Καράκας πυροβολήθηκε στο κεφάλι, μία γυναίκα στο Σαν Κριστομπάλ σκοτώθηκε ενώ νεκρός είναι και ένας εθνοφρουρός στα βόρεια της πρωτεύουσας. 

Λίγες ώρες πριν οι αντίπαλοι και οι υποστηρικτές του Νικολάς Μαδούρο συναντηθούν στους δρόμους του Καράκας και ενώ κλιμακώνονται οι διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, ο πρόεδρος της χώρας επανέλαβε τις κατηγορίες περί πραξικοπήματος, καταφερόμενος εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και κυρίως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσαν το πράσινο φως και την έγκρισή τους για μια επονείδιστη πραξικοπηματική διαδικασία ενόψει μιας επέμβασης στη Βενεζουέλα», δήλωσε ο Μαδούρο προχθές. Η καταγγελία ακολούθησε τη δήλωση του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρκ Τόνερ, ο οποίος απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς τις αρχές του Καράκας καλώντας τες να σταματήσουν την καταστολή των διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης. Σε διάστημα τριών εβδομάδων, πέντε άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και δεκάδες έχουν τραυματισθεί κατά τη διάρκεια των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων.

Στο ίδιο πνεύμα, ο Νικολάς Μαδούρο δήλωσε προχθές ότι ο Χούλιο Μπόρχες, πρόεδρος του Κοινοβουλίου, στο οποίο τη συντριπτική πλειοψηφία κατέχει η αντιπολίτευση από το 2015, θα πρέπει να διωχθεί για «έκκληση για πραξικόπημα»: «Αυτό που έκανε σήμερα ο Μπόρχες συνιστά παραβίαση του συντάγματος και γι’ αυτό θα πρέπει να ασκηθεί δίωξη», επέμεινε ο πρόεδρος Μαδούρο. Στην πραγματικότητα, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις να παραμείνουν «πιστές» στο σύνταγμα επιτρέποντας στους διαδηλωτές να πορευθούν ειρηνικά.

Για τους αντιτσαβιστές που ετοίμαζαν για χθες «τη μητέρα όλων των διαδηλώσεων» ήταν η έκτη κινητοποίηση από τις αρχές του Απριλίου με αίτημα τη διενέργεια πρόωρων εκλογών και προς υπεράσπιση του Κοινοβουλίου.

Οι Αρχές είχαν προειδοποιήσει ότι δεν επρόκειτο να επιτρέψουν στους διαδηλωτές να φθάσουν μέχρι τη ζώνη όπου επρόκειτο να πραγματοποιηθεί η διαδήλωση των υποστηρικτών του Μαδούρο. Ο αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου Φρέντι Γκεβάρα κάλεσε τους διαδηλωτές «να πλημμυρίσουν τους δρόμους για να δηλώσουν στον Μαδούρο ότι δεν θα επιτρέψουμε μια δικτατορία».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή