Ζητούν εκ νέου να ακυρωθεί το δημοψήφισμα στην Τουρκία

Ζητούν εκ νέου να ακυρωθεί το δημοψήφισμα στην Τουρκία

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποφασισμένη να κλιμακώσει με όλα τα διαθέσιμα μέσα, στα δικαστήρια και στους δρόμους, την εκστρατεία της για την ακύρωση του δημοψηφίσματος της περασμένης Κυριακής εμφανίζεται η τουρκική αντιπολίτευση, παρά την απόρριψη των ενστάσεών της από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο.

Οπως ανακοινώθηκε χθες το απόγευμα, το αρμόδιο θεσμικό όργανο απέρριψε με ψήφους 10 έναντι μιας τις προσφυγές του Κεμαλικού Κόμματος CHP και του φιλοκουρδικού HDP. Τα δύο κόμματα, που εκπροσωπούν τη δεύτερη και την τρίτη ισχυρότερη κοινοβουλευτική ομάδα, ύστερα από το κυβερνών ΑΚΡ, είχαν καταθέσει χωριστές προσφυγές, με τις οποίες ζητούσαν να ακυρωθεί το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου για τη συνταγματική αλλαγή, υποστηρίζοντας ότι οι συνθήκες διεξαγωγής της προεκλογικής εκστρατείας ήταν καταφανώς άνισες και ότι υπήρξε εκτεταμένη νοθεία.

Μετά την απόρριψη των ενστάσεων από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο, ο αντιπρόεδρος του CHP Μπουλέντ Τζετζάντ δήλωσε ότι η Τουρκία διέρχεται σοβαρή κρίση νομιμότητας. «Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα νόμιμα μέσα. Θα εξετάσουμε αύριο (σήμερα) αν προσφύγουμε στο Συνταγματικό Δικαστήριο ή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», προσέθεσε ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Νωρίτερα, αίσθηση είχε προκαλέσει δήλωση της εκπροσώπου Τύπου του CHP, Σελίν Σαγέκ Μποκέ, σύμφωνα με την οποία το κόμμα της εξέταζε το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από το Κοινοβούλιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ανωμαλίες στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Αργότερα το CHP, με διευκρινιστική ανακοίνωσή του, αποσαφήνισε ότι δεν τίθεται ζήτημα απόσυρσης από το Κοινοβούλιο.

Διαδηλώσεις

Ανησυχία στο κυβερνητικό στρατόπεδο προκαλούν και οι καθημερινές διαδηλώσεις ακτιβιστών της αντιπολίτευσης που ζητούν ακύρωση του δημοψηφίσματος σε αρκετά αστικά κέντρα. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, 38 πολίτες συνελήφθησαν στην Κωνσταντινούπολη από δυνάμεις της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, ύστερα από τις διαδηλώσεις της προηγούμενης νύχτας σε τέσσερις συνοικίες της μεγαλούπολης, οι οποίες εμποδίστηκαν να φτάσουν στην κεντρική πλατεία Ταξίμ. Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν και ο ηγέτης μιας μικρής οργάνωσης της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, του Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης, Μεσούτ Γκετσγέλ. Ανάλογες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην πρωτεύουσα Αγκυρα, στη Σμύρνη, παραδοσιακό προπύργιο των Κεμαλικών, στο Γκαζιαντέπ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία και στη Μερσίνη. Ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ κάλεσε τους οπαδούς της αντιπολίτευσης να περιοριστούν σε ένδικα μέσα αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος, προειδοποιώντας ότι η συνέχιση των διαδηλώσεων δεν θα γίνει ανεκτή από την κυβέρνηση. Μέχρι χθες το βράδυ, πάντως, οι διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές, με συμμετοχή εκατοντάδων ή λίγων χιλιάδων ανθρώπων, που φώναζαν αντικυβερνητικά συνθήματα και χτυπούσαν άδειες κατσαρόλες.

Σε άλλες δηλώσεις του, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ ανακοίνωσε ότι αμέσως μετά την επίσημη ανακοίνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος από την αρμόδια αρχή, ο Ταγίπ Ερντογάν θα επιστρέψει στο κόμμα που ίδρυσε, το ΑΚΡ, βάσει της δυνατότητας που του δίνει το αναθεωρημένο σύνταγμα. Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος δεν θα αναλάβει και τυπικά την ηγεσία του κόμματος πριν από το 2018, οπότε θα διεξαχθεί το επόμενο συνέδριό του. Εξάλλου, ο κ. Γιλντιρίμ άφησε να εννοηθεί ότι θα δρομολογηθούν αλλαγές στην ηγεσία του ΑΚΡ και στο υπουργικό συμβούλιο, βάσει των μηνυμάτων που έστειλε το εκλογικό σώμα με την ψήφο του, την περασμένη Κυριακή.

Τέλος, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου γνωστοποίησε χθες ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ τον Μάιο, ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, στην οποία θα πάρουν μέρος και οι δύο ηγέτες. Τη Δευτέρα, ο Αμερικανός πρόεδρος τηλεφώνησε στον Τούρκο ομόλογό του και τον συνεχάρη για την εκλογική του νίκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή