Απειλές Πενς, από το Τόκιο, κατά της Βόρειας Κορέας

Απειλές Πενς, από το Τόκιο, κατά της Βόρειας Κορέας

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απειλή ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα διστάσουν να εξαπολύσουν «συντριπτική» επίθεση εάν προκληθούν, εκτόξευσε εναντίον της Βόρειας Κορέας ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς από την Ιαπωνία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

«Οσοι επιχειρήσουν να δοκιμάσουν τη θέληση ή την ετοιμότητά μας οφείλουν να γνωρίζουν ότι θα αναχαιτίσουμε οποιαδήποτε επίθεση και ότι θα απαντήσουμε στη χρήση συμβατικών ή πυρηνικών όπλων με συντριπτικό και αποτελεσματικό τρόπο», δήλωσε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος. Επανέλαβε δε ότι «όλες οι εναλλακτικές λύσεις βρίσκονται πάνω στο τραπέζι», αναφορικά με το πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ.

Ο Μάικ Πενς έφτασε στο Τόκιο την Τρίτη, προερχόμενος από επίσκεψή του στη Νότια Κορέα. Μιλώντας ενώπιον 2.500 ναυτών και αξιωματικών, στο κατάστρωμα του πυρηνοκίνητου αμερικανικού αεροπλανοφόρου Ronald Reagan, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος διεμήνυσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιδιώκουν πάντα την ειρήνη, αλλά υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ η ασπίδα είναι προτεταμένη και το ξίφος παρά πόδα».

Οι δηλώσεις Πενς έγιναν στον απόηχο των περιπετειών ενός άλλου αμερικανικού αεροπλανοφόρου, οι οποίες προκάλεσαν διεθνώς σκωπτικά σχόλια για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση Τραμπ στέλνει τα μηνύματά της προς εχθρούς και φίλους. Ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος κόμπαζε, την περασμένη εβδομάδα, ότι στέλνει στην κορεατική χερσόνησο την αρμάδα του αεροπλανοφόρου Carl Vinson ως αυστηρή προειδοποίηση ενόψει πιθανής πυρηνικής δοκιμής της Πιονγιάνγκ, αργότερα έγινε γνωστό ότι το εν λόγω αεροπλανοφόρο, μαζί με τη νηοπομπή του, έπλεαν προς τον Ινδικό Ωκεανό με κατεύθυνση την Αυστραλία.

Η κεντρική διοίκηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων διευκρίνισε ότι η αρμάδα του Carl Vinson έπρεπε να συμμετάσχει σε προγραμματισμένα γυμνάσια στην Αυστραλία, προτού κατευθυνθεί προς τον Δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό.

Ανησυχία ΥΠΕΞ Κίνας

Σε άλλες δηλώσεις του από την Ιαπωνία, ο Μάικ Πενς ανέφερε ότι, αφού συζήτησε με τον πρόεδρο Τραμπ, είναι σε θέση να βεβαιώσει ότι μέχρι το 2020 το 60% των ναυτικών δυνάμεων της χώρας του θα βρίσκεται στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού. Επιπλέον, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος διεμήνυσε ότι η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και των πτήσεων εμπορικών αεροσκαφών στη Νότια Σινική Θάλασσα. Ενα μήνυμα που απευθυνόταν πρωτίστως προς το Πεκίνο, καθώς η Κίνα εμπλέκεται σε εδαφικές διαμάχες με αρκετά κράτη της Νοτιοανατολικής Ασίας. Πάντως, ο Μάικ Πενς αναγνώρισε τις προσπάθειες του Πεκίνου για την επίλυση του προβλήματος με τη Βόρεια Κορέα. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λου Κανγκ εξέφρασε τη σοβαρή ανησυχία της χώρας του «για τις πρόσφατες εξελίξεις αναφορικά με το πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή