Βαρθολομαίος και Φραγκίσκος, μαζί στο Κάιρο

Βαρθολομαίος και Φραγκίσκος, μαζί στο Κάιρο

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Διαθρησκευτική συνάντηση στην Αίγυπτο προανήγγειλαν ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ανακοινώνοντας χθες ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα ακολουθήσει τον Πάπα Φραγκίσκο κατά την επίσκεψη του δεύτερου στο Κάιρο στα τέλη Απριλίου. Η πρόσκληση στον Πατριάρχη ήρθε από τον Αχμάντ Αλ Ταγέμπ, τον μεγάλο μουφτή του τζαμιού και του Πανεπιστημίου Αλ Αζχάρ, το οποίο αποτελεί βασικό εκπαιδευτικό κέντρο για τον σουνιτικό ισλαμικό κόσμο.

Μετά τους πασχαλινούς εορτασμούς της Κυριακής στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως στο Φανάρι, ο κ.κ. Βαρθολομαίος δήλωσε στους πιστούς ότι έλαβε γράμμα από τον Πάπα, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα να «συναντηθούν σύντομα», ενώ αποκάλυψε ότι δέχθηκε και πρόσκληση από το Πανεπιστήμιο Αλ Αζχάρ του Καΐρου. Ο κ.κ. Βαρθολομαίος δήλωσε ότι η στιγμή που οι δύο άνδρες θα συναντηθούν «δεν είναι μακριά και στις 28 Απριλίου μπορεί να είμαι με τον Πάπα».

Ετσι, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Πάπας Φραγκίσκος και ο ηγέτης της τοπικής Κοπτικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Πάπας και Πατριάρχης Θεόδωρος Β΄ θα συμμετάσχουν από κοινού στο διεθνές εκκλησιαστικό συμβούλιο που διοργανώνει το Αλ Αζχάρ. Η επίδειξη αυτή θρησκευτικής ομοψυχίας και διαθρησκευτικού διαλόγου έρχεται μόλις δύο εβδομάδες μετά την επίθεση σε τοπικές κοπτικές εκκλησίες που σκότωσε 45 πιστούς.

Ο Πάπας, εκτός από τη συνάντησή του με τον Αλ Ταγέμπ και τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, αναμένεται να λειτουργήσει, να συναντήσει επισκόπους και κληρικούς του Καΐρου και να συμμετάσχει σε εκδήλωση για τη θρησκεία και τον κλήρο. Η κοινή επίσκεψη στο Κάιρο αποτελεί σταθμό για τη σχέση ανάμεσα στους δύο ηγέτες της Χριστιανικής Εκκλησίας, η οποία έχει υπάρξει ανέκαθεν κοντινή.

Ο κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος είναι ένθερμος υποστηρικτής της οικουμενικότητας και της ενότητας εντός του χριστιανισμού, βρέθηκε στην πρώτη λειτουργία του Πάπα Φραγκίσκου τον Μάρτιο του 2013, ενώ οι δύο άνδρες επισκέφθηκαν την επόμενη χρονιά μαζί τους Αγίους Τόπους. Οι δύο άνδρες βρέθηκαν και στο Βατικανό μόλις μερικές ημέρες αργότερα, όταν ο Φραγκίσκος προσκάλεσε τον τότε πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρεζ και τον πρωθυπουργό της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς σε μια προσευχή για την ειρήνη.

Επίσης, τον Νοέμβριο του 2014 ο Φραγκίσκος ταξίδεψε στην Τουρκία, όπου και συμμετείχε σε προσευχή και λειτουργία στο Φανάρι. Το 2016, οι δύο άνδρες μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, αρχηγό της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, επισκέφθηκαν τη Λέσβο, με στόχο να υπογραμμίσουν τα προβλήματα και τις δυσμενείς συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες. Παρά το γεγονός ότι η παρούσα συνάντηση στο Κάιρο οργανώνεται από τον Αλ Ταγέμπ, για να παρουσιάσει ένα άλλο Ισλάμ, το οποίο απορρίπτει τη βία και την εχθρότητα, δεν αποκλείεται να υπάρξει ένταση ανάμεσα στους τρεις χριστιανούς θρησκευτικούς ηγέτες σχετικά με τον τρόπο προσέγγισης του Αλ Ταγέμπ.

Τόσο ο Φραγκίσκος όσο και ο Βαρθολομαίος έχουν εγκωμιάσει το Αλ Αζχάρ ως πυλώνα σκέψης και μόρφωσης, αντιλαμβανόμενοι τη στρατηγική σημασία μιας συμμαχίας με το πανεπιστήμιο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της θρησκευτικής βίας. Πολλοί χριστιανοί ηγέτες στην Αίγυπτο, όμως, έχουν αμφιβολίες για την προσήλωση του κέντρου στο να επιφέρει σημαντικές αλλαγές.

«Θεωρώ ότι η θρησκευτική ηγεσία δεν είναι σοβαρή», δήλωσε ο πατέρας Ραφίκ Γκράιχ, Ελληνας μελχίτης ιερέας και εκπρόσωπος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην Αίγυπτο. «Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη, δεν είναι σε καμία περίπτωση η άποψη της Εκκλησίας, όμως γνωρίζω αυτούς τους ανθρώπους πάρα πολύ καλά», δήλωσε. «Είναι όλα για κάνουν σόου, να δείξουν ότι είναι ανοικτοί, ότι δέχονται τον διάλογο, αλλά αυτό δεν ισχύει κατά βάθος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή