Το Πεκίνο στήνει γέφυρες συνεργασίας

Το Πεκίνο στήνει γέφυρες συνεργασίας

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Την ελπίδα του ότι η Σύνοδος για τη Διεθνή Συνεργασία Belt and Road (Οικονομική Ζώνη του Δρόμου του Μεταξιού και Ναυτικός Δρόμος του Μεταξιού για τον 21ο αιώνα), που έχει προγραμματιστεί για τα μέσα Μαΐου στην κινεζική πρωτεύουσα, θα οδηγήσει σε σημαντικές διεθνείς εξελίξεις εξέφρασε την Τρίτη, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Σινχουά» (Νέα Κίνα), ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ουάνγκ Γι.

Το φιλόδοξο κινεζικό σχέδιο αναβίωσης του ιστορικού Δρόμου του Μεταξιού από την Κίνα μέχρι και τη Δυτική Ευρώπη, αλλά και την επέκτασή του, διά μέσου του Ινδικού Ωκεανού, και προς την Ανατολική Αφρική, αναμένεται να κοστίσει μεταξύ 4 και 8 δισ. δολ., καθώς αφορά την κατασκευή γιγάντιων έργων υποδομών (σύγχρονοι αυτοκινητοδρόμοι, αεροδρόμια και λιμάνια).

Τον Νοέμβριο του 2014, ο πρόεδρος Σι είχε ανακοινώσει τη δημιουργία επενδυτικού ταμείου για τη χρηματοδότηση των έργων υποδομής του νέου Δρόμου του Μεταξιού, με στόχο τη συγκέντρωση 40 δισ. δολ., που θα καλύψουν τις δαπάνες κατασκευής των έργων υποδομής και θα ενισχύσουν τις κατά τόπους επιχειρήσεις. Η πρώτη επένδυση του νέου Δρόμου του Μεταξιού στο εξωτερικό εγκαινιάστηκε τον Ιανουάριο του 2016 στο Πακιστάν, με την κατασκευή υδροηλεκτρικού φράγματος 50 χλμ. βόρεια του Ισλαμαμπάντ.

Η σύνοδος θα διεξαχθεί στις 14 και 15 Μαΐου στο Πεκίνο, ενώ ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, θα παραστεί στις εναρκτήριες εκδηλώσεις. Τουλάχιστον 28 αρχηγοί κρατών θα παρευρεθούν στη σύνοδο, που θα είναι η σημαντικότερη της πρωτοβουλίας Belt and Road από τα εγκαίνιά της από τον πρόεδρο Σι το 2013. Η σύνοδος κορυφής, υπό την προεδρία του Σι Τζινπίνγκ, θα συγκληθεί στις 15 Μαΐου, με τη συμμετοχή αρχηγών κρατών, αλλά και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, του προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ και της εκτελεστικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης θα οδηγήσει στην εκπόνηση κειμένου, το οποίο θα καθορίζει τους στόχους και τις αρχές της πρωτοβουλίας, διασαφηνίζοντας τους τομείς συνεργασίας. Κατά τη διάρκεια της συνόδου, η Κίνα αναμένεται να υπογράψει μνημόνια συνεργασίας με σχεδόν είκοσι χώρες του κόσμου και περισσότερους από 20 διεθνείς οργανισμούς, είπε ο κ. Ουάνγκ.

Η Κίνα σχεδιάζει να συνεργαστεί με τα κράτη που βρίσκονται κατά μήκος των νέων εμπορικών οδών για την ολοκλήρωση δεκάδων αναπτυξιακών έργων, με έμφαση στις υποδομές, την ενέργεια και τον φυσικό πλούτο, την παραγωγική ικανότητα, το εμπόριο και τις επενδύσεις, προσδίδοντας στα φιλόδοξα σχέδια σαφές χρονοδιάγραμμα.

Η σύνοδος θα πρέπει επίσης να προωθήσει την ολοκλήρωση των κοινών έργων, δημιουργώντας κέντρο επενδυτικής συνεργασίας. Τέλος, η Κίνα θα συνεργαστεί με όλους τους εταίρους του σχεδίου, με στόχο την επιλογή αξιόπιστου χρηματοδοτικού μηχανισμού, την ανταλλαγή επιστημονικής τεχνογνωσίας, την προστασία του περιβάλλοντος και την εκπαίδευση νέων στελεχών. Οι συμμετέχοντας στη σύνοδο θα κληθούν να υπογράψουν συμφωνίες υποστήριξης και χρηματοδότησης των κοινών έργων. Η Κίνα σχεδιάζει να εκμεταλλευθεί τη σύνοδο για να δημιουργήσει καινοτόμα, πιο αξιόπιστη και διαφανή πλατφόρμα διεθνών συνεργασιών, ένα στενότερα συνδεδεμένο δίκτυο εταίρων, ικανό να προωθήσει δικαιότερο, λογικότερο και πιο ισορροπημένο σύστημα διεθνούς διακυβέρνησης, όπως είπε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών.

1.200 σύνεδροι

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων Ουάνγκ Χσιαοτάο, οι συναντήσεις κορυφής της πρώτης ημέρας της συνόδου θα περιλαμβάνουν σύσκεψη της ολομέλειας και έξι συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης. Περισσότεροι από 1.200 σύνεδροι από 110 χώρες του κόσμου θα παραστούν στις εκδηλώσεις της συνόδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή