Η τελική «μάχη» πριν από τις κάλπες στη Γαλλία

Η τελική «μάχη» πριν από τις κάλπες στη Γαλλία

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Την τελευταία τους τηλεοπτική αντιπαράθεση ολοκλήρωσαν χθες το βράδυ οι έντεκα υποψήφιοι των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, τρεις ημέρες πριν από το άνοιγμα της κάλπης. Την ίδια ώρα, λίγο πριν από το ντιμπέιτ, ο φιλελεύθερος Εμανουέλ Μακρόν δέχθηκε τηλεφωνική κλήση από τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Παρότι εκπρόσωπος του τέως προέδρου, αλλά και η εκστρατεία Μακρόν αρνήθηκαν ότι η επικοινωνία Ομπάμα σημαίνει στήριξη προς τον υποψήφιο του «Εμπρός!», η τηλεφωνική κλήση του Ομπάμα μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω την υποψηφιότητα του νεαρού πρώην υπουργού. Την επίσημη στήριξή του στον Μακρόν προσέφερε επίσης χθες ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Ντομινίκ ντε Βιλπέν.

Οι υποψήφιοι εμφανίσθηκαν στην εκπομπή «Προεδρικές Εκλογές 2017: 15 λεπτά για να πείσετε» του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου France 2, με συντονιστές τους δημοσιογράφους Νταβίντ Πουζαντάς και Λεά Σαλαμέ. Είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν για 15 λεπτά, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, χωρίς ωστόσο να μπορούν να αντιπαρατεθούν ευθέως ο ένας με τον άλλον. Οι «άκαμπτοι», όπως τους χαρακτήρισαν αναλυτές, κανόνες του ντιμπέιτ υπήρξαν προϊόν έντονων και παρατεταμένων διαπραγματεύσεων μεταξύ των συντελεστών της εκπομπής και των επιτελείων των υποψηφίων. Οι «μεγάλοι» υποψήφιοι πέτυχαν έτσι τη «στεγανοποίησή» τους από τους «μικρούς», που θα ήταν ικανοί –όπως φάνηκε και στις προηγούμενες τηλεοπτικές αντιπαραθέσεις– να φέρουν σε δύσκολη θέση τους πρώτους, χρησιμοποιώντας αξιομνημόνευτες ατάκες, τακτική την οποία ακολούθησαν με επιτυχία οι αριστεροί υποψήφιοι Φιλίπ Πουτού και Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Η σειρά εμφάνισης αποφασίστηκε με κλήρο. Πρώτος παρενέβη ο αριστερός υποψήφιος Ζαν-Λικ Μελανσόν, τον οποίο ακολούθησαν η αριστερή Ναταλί Αρτό, η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, ο ευρωσκεπτικιστής Φρανσουά Ασελινό, ο Σοσιαλιστής Μπενουά Αμόν, ο συντηρητικός πατριώτης Νικολά Ντιπόν-Ενιάν, ο τροτσκιστής Φιλίπ Πουτού, ο φιλελεύθερος Εμανουέλ Μακρόν, ο ακραίος συντηρητικός και ευρωσκεπτικιστής Ζακ Σεμινάντ, ο κεντρώος Ζαν Λασάλ και ο κεντροδεξιός Φρανσουά Φιγιόν.

Ο Μελανσόν εμφάνισε –κατόπιν αιτήματος των συντονιστών, που ζήτησαν από τον κάθε υποψήφιο να φέρει μαζί του ένα προσωπικό αντικείμενο– ξυπνητήρι, λέγοντας ότι με αυτό επιθυμεί να αφυπνίσει τους Γάλλους. Εκθέτοντας τις αδρές γραμμές του προεκλογικού του προγράμματος, ο Μελανσόν επανέλαβε την πρότασή του για επιβολή φορολογικής κλίμακας 90% σε όσους διαθέτουν μηνιαίο εισόδημα άνω των 34.000 ευρώ, τονίζοντας ότι αρνείται τον χαρακτηρισμό του ευρωσκεπτικιστή. «Ζητώ να διαπραγματευθώ με τη Γερμανία. Οι Γερμανοί δεν είναι εχθροί ούτε και αφέντες μας», είπε χαρακτηριστικά.

Η αριστερή Ναταλί Αρτό έφερε μαζί της την ιστορική φωτογραφία των Ολυμπιακών του Μεξικού το 1968, η οποία απεικονίζει τους Αμερικανούς δρομείς να υψώνουν τη γροθιά πριν από την απονομή των μεταλλίων τους. Η κ. Αρτό απέφυγε να ξεφύγει από τη συνηθισμένη ρητορική του ιδεολογικού της χώρου, κάνοντας λόγο για τις ευθύνες του καπιταλισμού στην έξαρση των πολέμων στον κόσμο.

Εικόνα ηρεμίας

Με απόλυτη νηφαλιότητα εξέθεσε το ακραίο πολιτικό της πρόγραμμα η Μαρίν Λεπέν, εστιάζοντας σε όλα τα κεντρικά σημεία της εκστρατείας της: ισλαμισμός, υποβαθμισμένα προάστια, μετανάστευση, τρομοκρατία και ηγεμονία των Βρυξελλών. Στόχος της ακροδεξιάς υποψήφιας ήταν να προβάλει εικόνα ηρεμίας και σοβαρότητας, προσελκύοντας όσο το δυνατόν περισσότερους αναποφάσιστους ψηφοφόρους.

Σε μια προσπάθεια να υπενθυμίσει τις ιδεολογικές της καταβολές στην εκλογική της πελατεία, η κ. Λεπέν ξεκίνησε την παρέμβασή της μιλώντας για τη «Γαλλία, το σπίτι μας» και την έκλεισε με το σύνθημα «η γη δεν λέει ψέματα», που προέρχονται από προπαγανδιστικά έντυπα του δωσιλογικού καθεστώτος του Βισί στην κατεχόμενη Γαλλία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή