Τρεις οι νεκροί σε διαδηλώσεις κατά του Μαδούρο

Τρεις οι νεκροί σε διαδηλώσεις κατά του Μαδούρο

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

KAΡΑΚΑΣ. Δύο φοιτητές και ένας αξιωματικός της εθνοφρουράς έπεσαν νεκροί από πυρά σε διαδήλωση εναντίον του προέδρου Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα. Τα βίαια επεισόδια κατά την προχθεσινή «μητέρα όλων των διαδηλώσεων» δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερη πολιτική αστάθεια σε μια χώρα η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης λόγω της καταστροφικής οικονομικής κρίσης.

Οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης υπό τον Ενρίκε Καπρίλες διαδήλωσαν στο Καράκας και σε άλλες πόλεις, καταδικάζοντας τον Μαδούρο για την υπονόμευση της δημοκρατίας και την οικονομική καταστροφή της χώρας. Στις πρόσφατες διαδηλώσεις, που αποτελούν και τις «μεγαλύτερες συνεχόμενες διαδηλώσεις από το 2014», οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης ήρθαν σε σύγκρουση με αυτούς του Μαδούρο. Ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας κατηγορεί τους διαδηλωτές ότι πίσω από την «ειρηνική πρόσοψη κρύβεται η θέληση για πραξικοπηματική ανατροπή του σοσιαλισμού». Από την άλλη πλευρά, η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει τον Μαδούρο «δικτάτορα που χρησιμοποιεί ένοπλους πολίτες για να τρομοκρατήσει τους πολιτικούς του αντιπάλους». Σε αυτό το πλαίσιο, οι πρόσφατοι θάνατοι ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους οκτώ μέσα σε ένα μήνα. Οι διαδηλωτές κατηγορούν παραστρατιωτικές οργανώσεις και δυνάμεις ασφαλείας για τους θανάτους, ενώ οι Αρχές έχουν προχωρήσει στην σύλληψη 400 διαδηλωτών. Οι συλλήψεις αυτές δεν έχουν αποθαρρύνει τους ηγέτες των διαδηλώσεων, οι οποίοι κάλεσαν τους πολίτες σε νέες πορείες αργά χθες το βράδυ.

Διαδηλώσεις

Σε απάντηση στις επιθέσεις, οι διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους κουνώντας σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα κατά της δικτατορίας και του Μαδούρο τόσο στο Καράκας όσο και σε άλλες πόλεις. Οι δυνάμεις ασφαλείας απάντησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων και προχωρώντας σε συλλήψεις. Οι πορείες ακολούθησαν τις βίαιες διαδηλώσεις που έγιναν σε απάντηση της απόφασης του ανωτάτου δικαστηρίου να καταργήσει το Κογκρέσο και να παρέχει σχεδόν απόλυτη εξουσία στον πρόεδρο. Παρά την ανατροπή της συγκεκριμένης απόφασης, η οργή ενάντια στο σοσιαλιστικό κόμμα και στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την οικονομική κρίση αυξάνεται, την ώρα που η χώρα μαστίζεται από έλλειψη βασικών αγαθών, φαρμάκων και τροφίμων. Η αντιπολίτευση απαιτεί πρόωρες εκλογές, οικονομικά μέτρα ανακούφισης του πληθυσμού, σεβασμό στο νομοθετικό έργο και απελευθέρωση φυλακισμένων πολιτικών.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η αμερικανική εταιρεία αυτοκινήτων General Motors ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη λειτουργία της στη χώρα μετά την κατάσχεση των περιουσιακών της στοιχείων από τις δημόσιες αρχές. «Το εργοστάσιο της GMV καταλήφθηκε αιφνιδιαστικά από τις δημόσιες αρχές, εμποδίζοντας την ομαλή λειτουργία του. Επιπλέον, άλλα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, όπως οχήματα, απομακρύνθηκαν παράνομα από τις εγκαταστάσεις της», είπε σε ηλεκτρονικό μήνυμά της η θυγατρική της GM, General Motors Venezolana (GMV). Η GM θα εξακολουθήσει να παρέχει υπηρεσίες και ανταλλακτικά στους υπάρχοντες πελάτες της μέσω των αντιπροσώπων της, δήλωσε. Η Ευρωπαϊκή Ενωση καταδίκασε εξάλλου χθες τις «πολύ λυπηρές» βιαιότητες που σημειώθηκαν κατά τις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης και οπαδών της κυβέρνησης στη Βενεζουέλα και απηύθυνε έκκληση για «αποκλιμάκωση» ώστε να«σταματήσει η επιδείνωση της κατάστασης». «Λυπούμαστε για τον θάνατο ενός άνδρα και μιας γυναίκας και μας ανησυχούν οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για πολλούς τραυματίες», επέμεινε εκπρόσωπος της Ε.Ε. σε μήνυμά της προς το γαλλικό πρακτορείο. Δεν αναφέρθηκε στον θάνατο ενός στρατιωτικού, ο οποίος ανακοινώθηκε από τις Αρχές που υποστήριξαν πως σκοτώθηκε από διαδηλωτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή