Εκλογές στη Γαλλία: Κρίσιμη δοκιμασία για την ενότητα και το μέλλον της Ε.Ε.

Εκλογές στη Γαλλία: Κρίσιμη δοκιμασία για την ενότητα και το μέλλον της Ε.Ε.

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες εκπλήξεις ενδέχεται να επιφυλάσσει η ήδη γεμάτη ανατροπές και απροσδόκητες εξελίξεις προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία.

Η διάθεση ανατροπής αλλά και η αναποφασιστικότητα του εκλογικού σώματος σημαίνουν ότι η ταυτότητα των δύο υποψηφίων του δεύτερου γύρου παραμένει αντικείμενο εικασιών.

Με έντεκα υποψηφίους κάθε πολιτικής χροιάς, μεταξύ των οποίων καλούνται να επιλέξουν 47 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι, οι φετινές εκλογές στη Γαλλία αποτελούν κρίσιμη δοκιμασία για την Ευρωπαϊκή Ενωση, αντιμέτωπη με ισχυρό λαϊκίστικο κύμα, κεντρικό αίτημα του οποίου είναι η διάλυσή της. Οπως και ο Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, λαϊκιστές όπως η Μαρίν Λεπέν και ο Ζαν-Λικ Μελανσόν ελπίζουν να εκμεταλλευθούν την οργή των ψηφοφόρων. Η αποτυχία των δύο παραπάνω υποψηφίων να βρεθούν στον δεύτερο γύρο θα σηματοδοτούσε την κάμψη του τόσο απειλητικού για την ευρωπαϊκή ενότητα λαϊκίστικου κύματος.

Η μακρόσυρτη προεκλογική εκστρατεία της Γαλλίας διακρίθηκε για τις ανατροπές της. Την αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου στα μάτια των ψηφοφόρων έπληξε ανεπανόρθωτα το σκάνδαλο πλασματικών θέσεων εργασίας στο οποίο ενεπλάκη ο κεντροδεξιός υποψήφιος Φρανσουά Φιγιόν. Την ίδια ώρα, η εθνικιστική ρητορική της Μαρίν Λεπέν, με κεντρικό σύνθημα της εκστρατείας της «Πρώτα η Γαλλία!», αλλά και η πρόσφατη σημαντική ενίσχυση των ποσοστών δημοτικότητας του αριστερού υποψηφίου Ζαν-Λικ Μελανσόν, θέτουν σε αμφιβολία το ευρωπαϊκό μέλλον της Γαλλίας.

Τέλος στο δίπολο

Η κατάρρευση του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, με τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ να εξασφαλίζει τα χαμηλότερα ποσοστά δημοτικότητας στην ιστορία της 5ης Δημοκρατίας, και η απροσδόκητη επιτυχία της εκστρατείας του φιλελεύθερου Εμανουέλ Μακρόν έδωσαν τέλος στο παραδοσιακό ιδεολογικό δίπολο Δεξιάς – Αριστεράς στη γαλλική πολιτική σκηνή.

Η απειλή της ισλαμικής τρομοκρατίας, ύστερα από δύο χρόνια επιθέσεων με περισσότερους από 230 νεκρούς, σημαίνει ότι η εκλογική διαδικασία θα διεξαχθεί κάτω από πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας, με περισσότερους από 50.000 αστυνομικούς και στρατιώτες να έχουν αναπτυχθεί σε στρατηγικά σημεία της χώρας. Οι διεθνείς αγορές από την πλευρά τους εκτιμούν πως το σενάριο φρίκης για τον δεύτερο γύρο σημαίνει αναμέτρηση μεταξύ Λεπέν και Μελανσόν. Μία νίκη για κάποιον από τους παραπάνω δύο υποψηφίους, στον απόηχο της ψήφου των Βρετανών υπέρ του Brexit, θα σήμαινε τη θανατική καταδίκη της πολιτικής ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης.

Ο Μελανσόν έχει άλλωστε δηλώσει ότι «η Ευρώπη των ονείρων μας έχει πεθάνει», προτείνοντας «ανυπακοή στις ευρωπαϊκές συνθήκες μετά την εκλογή μας», διαπραγμάτευση για την εκπόνηση νέων ευρωπαϊκών κανόνων και πραγματοποίηση δημοψηφίσματος με το ερώτημα της παραμονής –ή μη– της Γαλλίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. «Θα αλλάξουμε την Ε.Ε. ή θα αποχωρήσουμε από αυτήν», αναφέρει ρητά το μανιφέστο του Μελανσόν.

Η «αυταρχική Ε.Ε.» αποτελεί και αυτή μόνιμη επωδό της προεκλογικής εκστρατείας της Μαρίν Λεπέν, προσφέροντας αφορμή για τις εθνικιστικές της κορώνες. Η ηγέτις του Εθνικού Μετώπου προτείνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή της Γαλλίας στην Ενωση, την υιοθέτηση του «νέου φράγκου» ως εθνικού νομίσματος σε αντικατάσταση του ευρώ και την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων για την ανάσχεση αυτού που ονομάζει «ανεξέλεγκτη μετανάστευση».

Οι Γάλλοι ψηφοφόροι, όμως, φαίνεται να εκτιμούν την πολιτική αντοχή του κεντροδεξιού Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος αν και έμοιαζε να έχει πληγεί θανάσιμα από τις αποκαλύψεις για πλασματικές θέσεις εργασίας προς όφελος της συζύγου και των τέκνων του, κατάφερε να διατηρήσει τα ποσοστά και τις ελπίδες του ζωντανά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή