Γαλλικές εκλογές: Τι έδειξαν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Γαλλικές εκλογές: Τι έδειξαν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηγείται της κούρσας του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών της 23ης Απριλίου στη Γαλλία ο ανεξάρτητος υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν με 24,5%, σύμφωνα με δύο σημερινές δημοσκοπήσεις – της Ifop Fiducial και της Odoxa – που δόθηκαν στη δημοσιότητα την επομένη της τρομοκρατικής επίθεσης κατά αστυνομικών στο Παρίσι.

Δεύτερη ακολουθεί η επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, η οποία με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας της Odoxa για λογαριασμό του Le Point μετά τα συμβάντα της νύχτας της Πέμπτης, κέρδισε μία ποσοστιαία μονάδα, αγγίζοντας το 23%. Η Ifop Fiducial την τοποθετεί στο 22,5%.

Τρίτος ακολουθεί με ποσοστό που κυμαίνεται ανάμεσα στο 19 και 19,5%, ο υποψήφιος της γαλλικής Δεξιάς, Φρανσουά Φιγιόν. Τέταρτος στην προτίμηση των ψηφοφόρων είναι ο αριστερός υποψήφιος, Ζαν – Λουκ Μελανσόν, με 18,5 – 19%.

Στον β' γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Μαΐου, ο Μακρόν προβλέπεται ότι θα επικρατήσει άνετα επί της Λεπέν με ποσοστό τουλάχιστον 60% έναντι ενός 39% της αντιπάλου του.

«Ο Μακρόν έχει καλές πιθανότητες να έρθε πρώτος στον α' γύρο και κατ' επέκταση είναι μάλλον απίθανο να αποκλειστεί», σχολίασε ο Γκαελ Σλίμαν της Odoxa.

Ισοψηφία Μακρόν – Λεπέν σε δημοσκόπηση της BVA

Σε τρίτη δημοσκόπηση του BVA, η οποία διενεργήθηκε μεταξύ 20ης και 21ης Απριλίου, δηλαδή τη νύχτα της επίθεσης, Μακρόν και Λεπέν εμφανίζονται ισόψηφοι με 23%. Ο Ζαν – Λουκ Μελανσόν ακολουθεί στην τρίτη θέση με 19,5%, αφήνοντας τέταρτο τον Φιγιόν με 19%.

Ως προς την προβλεπόμενη συμμετοχή του εκλογικού σώματος στην αναμέτρηση της Κυριακής το BVA αναφέρει ότι θα κυμανθεί στο 76 με 80%.

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή