Γνώριμος των αρχών ο δράστης του Παρισιού

Γνώριμος των αρχών ο δράστης του Παρισιού

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Σεσημασμένος κακοποιός, που είχε εκτίσει ποινές φυλάκισης για απόπειρα ανθρωποκτονίας εναντίον αστυνομικού ήταν ο 39χρονος Καρίμ Σερφί, δράστης της δολοφονίας ενός αστυνομικού και του τραυματισμού ακόμη δύο, την ώρα του ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων για τη προεδρία το βράδυ της Πέμπτης, στη λεωφόρο Ηλυσίων Πεδίων της γαλλικής πρωτεύουσας. Ο Σερφί έπεσε νεκρός από τα πυρά άλλων αστυνομικών στο σημείο της επίθεσης.

Εκτός από τους δύο αστυνομικούς, τα πυρά του Σερφί τραυμάτισαν ελαφρά μια Γερμανίδα τουρίστρια που διερχόταν τη στιγμή εκείνη από το σημείο. Δίπλα στη σορό του Σερφί βρέθηκε χαρτί με προπαγανδιστικό κείμενο υπέρ του Ισλαμικού Κράτους. Στο αυτοκίνητο του δράστη η αστυνομία εντόπισε κυνηγετική καραμπίνα και πολλά μαχαίρια, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Αυτόπτης μάρτυρας της επίθεσης είπε, μιλώντας στο ειδησεογραφικό δίκτυο BFMTV, ότι είδε τον δράστη να αποβιβάζεται από αυτοκίνητο κρατώντας Καλάσνικοφ και να ανοίγει πυρ εναντίον μικρού λεωφορείου της αστυνομίας που βρισκόταν σταθμευμένο επί της λεωφόρου. Λίγες ώρες μετά το περιστατικό, το Ισλαμικό Κράτος με ανακοίνωσή του αναλάμβανε την ευθύνη της επίθεσης, αναφέροντας ότι δράστης της ήταν μαχητής με το ψευδώνυμο «Αμπού Γιουσίφ ο Βέλγος».

Ο Σερφί γεννήθηκε σε προάστιο του Παρισιού και ήταν γνωστός στις διωκτικές υπηρεσίες. Σε ηλικία 23 ετών, ο Σερφί κατηγορήθηκε για απόπειρες ανθρωποκτονίας αστυνομικών σε δύο διαφορετικά περιστατικά και καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 15 ετών. Μετά την αποφυλάκισή του, το 2013, καταδικάζεται σε δυόμισι χρόνια φυλάκισης για απόπειρα ένοπλης ληστείας. Τον Φεβρουάριο τίθεται υπό κράτηση για απειλές εναντίον της αστυνομίας, αλλά η εισαγγελία εκτιμά ότι η συμπεριφορά του δεν στοιχειοθετεί ποινικό αδίκημα.

Επίσκεψη Ολάντ

Τους τραυματίες της επίθεσης επισκέφθηκε χθες στο νοσοκομείο ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εσωτερικών. Την ίδια ώρα, τις προεκλογικές εκστρατείες τους ανέστειλαν οι υποψήφιοι για τη γαλλική προεδρία, σε μια προσπάθεια να επιτρέψουν στις Αρχές να συνεχίσουν απερίσπαστες την αστυνομική έρευνα.

Μία ημέρα μετά την επίθεση και δύο 24ωρα προτού ανοίξουν οι κάλπες των προεδρικών εκλογών, ο φιλελεύθερος υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τους Γάλλους να μην υποκύψουν στον φόβο και τον διχασμό. «Κάτω από τέτοιες συνθήκες, ο ρόλος του προέδρου –ως επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων– είναι η προστασία των Γάλλων. Είμαι έτοιμος», είπε ο Μακρόν.

Εκκληση άμεσης αποκατάστασης των συνοριακών ελέγχων μετά την επίθεση της Πέμπτης απηύθυνε η ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν, απαιτώντας από την κυβέρνηση αλλά και τη Δικαιοσύνη να «ρυθμίσουν το θέμα όλων των ατόμων, που, παρότι βρίσκονται στο γαλλικό έδαφος, έχουν υιοθετήσει την ιδεολογία του εχθρού».

Για προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης της επίθεσης στα Ηλύσια Πεδία κατηγόρησε χθες την κ. Λεπέν ο πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ, υπενθυμίζοντας ότι το Εθνικό Μέτωπο καταψήφισε στην Εθνοσυνέλευση τον αντιτρομοκρατικό νόμο, αλλά και την ενίσχυση των γαλλικών υπηρεσιών πληροφοριών. Στη διατήρηση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη Γαλλία δεσμεύθηκε χθες ο κεντροδεξιός υποψήφιος Φρανσουά Φιγιόν, που υποσχέθηκε να ενισχύσει τις αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Παρέμβαση Τραμπ μέσω Twitter

Στην προεδρική αναμέτρηση της Γαλλίας ενεπλάκη χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, γράφοντας στο Twitter ότι αναμένει η δολοφονία του αστυνομικού στη λεωφόρο των Ηλυσίων να έχει αντίκτυπο στην ψηφοφορία της Κυριακής.

«Αλλη μία τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι. Ο γαλλικός λαός δεν θα ανεχθεί πολλές ακόμη τέτοιες ενέργειες. Θα έχει μεγάλες επιπτώσεις στις προεδρικές εκλογές!», έγραψε ο Τραμπ, κάνοντας πολλούς να υποθέσουν ότι το μήνυμα αυτό αποτελεί έμμεση προτροπή στους Γάλλους ψηφοφόρους να στηρίξουν τη Μαρίν Λεπέν, τη μόνη υποψήφια που διατήρησε το θέμα της ισλαμιστικής τρομοκρατίας στο επίκεντρο της εκστρατείας της.

Μέχρι χθες το πρωί, ο Τραμπ είχε τηρήσει προσεκτική ουδετερότητα στο ζήτημα των γαλλικών εκλογών, παρά τις υποψίες ότι ο στενός σύμβουλός του, Στιβ Μπάνον, θαυμάζει την ακροδεξιά Λεπέν.

Σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, στο πλευρό του Ιταλού πρωθυπουργού Τζεντιλόνι, ο Τραμπ απέφυγε να τοποθετηθεί για τις γαλλικές εκλογές, αρκούμενος σε κοινοτοπίες περί της αξίας της ευρωπαϊκής ενότητας. Ο Αμερικανός πρόεδρος μοιάζει, άλλωστε, να έχει εγκαταλείψει τις ακραίες ευρωσκεπτικιστικές του θέσεις, υιοθετώντας τις τελευταίες εβδομάδες φιλική ρητορική προς την Ε.Ε. Σε πρόσφατη συνέντευξή του σε βρετανική εφημερίδα, ο Τραμπ χαρακτήρισε «εκπληκτική» την Ευρωπαϊκή Ενωση, συμπληρώνοντας ότι τη στηρίζει πλήρως.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή