Αναμέτρηση – θρίλερ στη Γαλλία

Αναμέτρηση – θρίλερ στη Γαλλία

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επεσε χθες τα μεσάνυχτα η αυλαία της πιο παράξενης και απρόβλεπτης προεδρικής αναμέτρησης στη Γαλλία, με την τρομοκρατική επίθεση της Πέμπτης να θέτει σε πρώτο πλάνο το πρόβλημα της ασφάλειας που είχε εξοστρακιστεί, μέχρι χθες, στο περιθώριο το προεκλογικού αγώνα. Και οι 11 υποψήφιοι που διεκδικούν την ψήφο των πολιτών τροποποίησαν το πρόγραμμα και το περιεχόμενο των δημοσίων παρεμβάσεών τους για την τελευταία ημέρα της εκστρατείας τους, ύστερα από το αιματηρό συμβάν στα Ηλύσια Πεδία.

Οι δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις, μέχρι την ώρα που έκλειναν αυτές οι σελίδες, επιβεβαίωναν τις τάσεις όλης της προηγούμενης εβδομάδας, συντηρώντας ατμόσφαιρα θρίλερ, καθώς επέτρεπαν και στους τέσσερις προπορευόμενους υποψηφίους να διατηρούν βάσιμες ελπίδες για τον δεύτερο και αποφασιστικό γύρο της 7ης Μαΐου. Στη δημοσκόπηση της εταιρείας Elabe ο κεντρώος υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν συγκεντρώνει το 24% στις προτιμήσεις ψήφου, έναντι 21,5% της επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, ενώ ο κεντροδεξιός Φρανσουά Φιγιόν εμφανίζεται με ποσοστό 20% και ο αριστερός Ζαν-Λικ Μελανσόν με 19,5%. Αλλη δημοσκόπηση, της εταιρείας Ipsos, δίνει 24% στον Μακρόν, 22% στη Λεπέν και από 19% στους Μελανσόν και Φιγιόν. Και οι δύο δημοσκοπήσεις πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 19-20 Απριλίου, προτού εκδηλωθεί η τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι.

Το βασικό ερώτημα που απασχολούσε χθες όλους τους πολιτικούς αναλυτές ήταν τι είδους και τι έκτασης επίδραση θα έχει στο εκλογικό αποτέλεσμα το απρόβλεπτο γεγονός της Πέμπτης. Τόσο η Μαρίν Λεπέν, τα ποσοστά της οποίας σημείωναν κάποια κάμψη την τελευταία εβδομάδα, όσο και ο Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος είχε αυξητικές τάσεις, ευελπιστούσαν να αποκομίσουν κέρδη, επενδύοντας στη σκληρή γραμμή τους σε θέματα τρομοκρατίας και ασφάλειας. Γεγονός είναι ότι η μέχρι στιγμής συσσωρευμένη πείρα δεν προδιαθέτει για θεαματικές ανατροπές. Ούτε οι πυροβολισμοί σε εβραϊκό σχολείο πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2012 ούτε το μακελειό στο Μπατακλάν πριν από τις περιφερειακές εκλογές του 2015 άλλαξαν ουσιωδώς τους ήδη διαμορφωμένους πολιτικούς συσχετισμούς.

Μετά την επίθεση στη λεωφόρο Ηλυσίων Πεδίων, οι αρχές ασφαλείας έλαβαν πρόσθετα μέτρα για την αποτροπή ανάλογων περιστατικών τις επόμενες ώρες και στη διάρκεια της ψηφοφορίας. Περίπου 50.000 αστυνομικοί και 7.000 άνδρες ειδικών δυνάμεων του στρατού θα βρίσκονται αύριο στο πόδι για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια στα 67.000 εκλογικά κέντρα της μητροπολιτικής Γαλλίας. Στις υπερπόντιες κτήσεις, η ψηφοφορία διεξάγεται σήμερα.

Τις φετινές γαλλικές εκλογές παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι Βρυξέλλες και οι κυβερνήσεις όλων των χωρών-μελών της Ε.Ε. Αξιωματούχος της Ενωσης εκτίμησε ότι, «σε περίπτωση νίκης της Μαρίν Λεπέν, η Ε.Ε. όπως τη γνωρίζουμε θα πάψει να υπάρχει». Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β των Βρυξελλών για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αλλοι αξιωματούχοι εκτιμούσαν ότι ακόμη κι αν εκλεγεί πρόεδρος ο κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν –ο οποίος έχει τις περισσότερες συμπάθειες στις Βρυξέλλες– ή ο κεντροδεξιός Φρανσουά Φιγιόν, θα δυσκολευθούν πολύ να εφαρμόσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις ώστε η Γαλλία να αντιμετωπίσει τα σοβαρά οικονομικά της προβλήματα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή