«Παζάρι» Τραμπ – Ερντογάν για Τουρκοϊρανό επιχειρηματία

«Παζάρι» Τραμπ – Ερντογάν για Τουρκοϊρανό επιχειρηματία

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μυστικό παζάρι με τον Ταγίπ Ερντογάν για την απελευθέρωση του αμφιλεγόμενου Τουρκοϊρανού επιχειρηματία Ρεζά Ζαράμπ έχει αποδυθεί ο Ντόναλντ Τραμπ, όπως αναφέρουν ρεπορτάζ του αμερικανικού Τύπου.

Ο 33χρονος Ζαράμπ έχει στενές σχέσεις με την οικογένεια Ερντογάν, καθώς μεταξύ άλλων προσέφερε ποσό 4,5 εκατομμυρίων δολαρίων σε φιλανθρωπικό οργανισμό που ίδρυσε η σύζυγος του Τούρκου προέδρου, Εμινέ.

Τον Δεκέμβριο του 2013 συνελήφθη από τις διωκτικές αρχές στην Κωνσταντινούπολη με κατηγορίες για δωροδοκία και λαθρεμπόριο, αλλά σύντομα απελευθερώθηκε. Η κυβέρνηση του τότε πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για πολιτική δίωξη που υπαγορεύτηκε από το δίκτυο Γκιουλέν. Στις 19 Μαρτίου του 2016, ο Ζαράμπ συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Μαϊάμι, στις ΗΠΑ, και φυλακίστηκε με κατηγορίες για παραβίαση του εμπάργκο εναντίον του Ιράν και για ξέπλυμα «βρώμικου χρήματος».

Οπως αναφέρουν οι New York Times, τον περασμένο Φεβρουάριο ο Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε στην Κωνσταντινούπολη με ομάδα Αμερικανών απεσταλμένων για την υπόθεση Ζαράμπ. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονταν ο πρώην δήμαρχος Νέας Υόρκης και εκ των βασικών υποστηρικτών του Τραμπ στην προεκλογική περίοδο, Ρούντολφ Τζουλιάνι, όπως και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης επί προεδρίας Τζορτζ Μπους του νεότερου, Μάικλ Μικέισι. Οι δύο άνδρες περιλαμβάνονται στην ομάδα των δικηγόρων που έχει αναλάβει την υπεράσπιση του Ζαράμπ στις ΗΠΑ.

Το ρεπορτάζ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση Τραμπ προσανατολίζεται στην απελευθέρωση του Ζαράμπ, κάτι που διακαώς επιθυμεί ο Ερντογάν, με αντάλλαγμα την προώθηση της συνεργασίας ΗΠΑ-Τουρκίας στη Συρία, εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το θέμα Ζαράμπ συζητήθηκε εκ νέου κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, στην Αγκυρα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή