Αμεση Ανάλυση: Ευχάριστη είδηση για την Ευρώπη η πιθανή επικράτηση Μακρόν

Αμεση Ανάλυση: Ευχάριστη είδηση για την Ευρώπη η πιθανή επικράτηση Μακρόν

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διαφαινόμενη-σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις-επικράτηση του Εμμανουέλ Μακρόν, του πλέον φιλοευρωπαίου υποψηφίου, στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών είναι μια από τις λίγες ευχάριστες ειδήσεις μετά από μια καταθλιπτική χρονιά για την Ευρώπη. Αν επιβεβαιωθούν αυτές οι προβλέψεις καθώς και η γαλλική παράδοση της υγειονομικής ζώνης εναντίον της Ακροδεξιάς, ο Μακρόν θα κερδίσει εύκολα και τον δεύτερο γύρο σε δυο εβδομάδες. Διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες η Γαλλία απέδειξε ότι δεν ακολουθεί τις διεθνείς τάσεις, όπως αυτές διαμορφώθηκαν από το Μπρέξιτ, το δημοψήφισμα στην Ιταλία, την εκλογή-σοκ του Τραμπ στις ΗΠΑ, αλλά και την ευρύτερη άνοδο του post truth λαϊκισμού και του αριστερού/ακροδεξιού ευρωσκεπτικισμού.

Η ΕΕ μπορεί να ξεφυσήσει ανακουφισμένη, η αποσύνθεση της αναβάλλεται-έστω για λίγο. Μετά τα εξίσου ενθαρρυντικά αποτελέσματα στην Ολλανδία και την δημοσκοπική κατάρρευση της ξένο-και ευρωφοβικής "Εναλλακτικής για τη Γερμάνια" στις εκλογές του Σεπτεμβρίου στην Γερμάνια, οι οιωνοί για το μέλλον της είναι σαφώς καλύτεροι από όταν ξεκίνησε αυτός ο εκλογικός μαραθώνιος στη γηραιά ήπειρο (Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία).

Δεν είναι ωστόσο η ώρα ούτε για θριαμβολογίες ούτε για επανάπαυση. Τα περιθώρια μιας προεδρίας Μακρόν είναι πεπερασμένα. Καθοριστική σημασία θα έχει η σύνθεση της επόμενης εθνοσυνέλευσης που θα προκύψει μετά τη νέα αναμέτρηση στη Γάλλια σε ένα μήνα. Το νεοπαγές κίνημα του νεαρού πρώην τραπεζίτη "En Marche!" δεν αναμένεται να έχει την απαραίτητη κοινοβουλευτική παρουσία για να του λύσει τα χέρια. Αν ο απερχόμενος Φρανσουά Ολάντ έχει να επιδείξει τόσο φτωχό κυβερνητικό έργο παρόλο που κυβέρνησε με μια φιλική βουλή, είναι λογικό να αναρωτιέται κανείς πόσα μπορεί να πετύχει ένας άπειρος πρόεδρος στο πλαίσιο μιας άβολης συγκατοίκησης με μια εχθρική εθνοσυνέλευση.

Το μεγάλο πρόβλημα για τη Γαλλία και κατ' επέκταση την ΕΕ παραμένει φυσικά η Μαρίν Λεπέν και το Εθνικό Μέτωπο. Στην προεκλογική εκστρατεία αποκαλύφθηκε ότι παρά την υποτιθέμενη ιδεολογική στροφή της και την αποπομπή του πατρός, ο αντισημιτισμός είναι βαθιά εγγεγραμμένος στο γενεαλογικό δέντρο των Λεπέν. Μπορεί να αποτράπηκε προς το παρόν η άνοδος της στην προεδρία, αλλά δεν αποκλείεται να καταφέρει να πάρει τη ρεβάνς σε ένα μήνα στις βουλευτικές εκλογές. Από την άλλη, η Λεπέν θα έχει άλλα πέντε χρόνια στη διάθεση της να παίξει το χαρτί του αντισυστημισμού για να καρπωθεί την διογκούμενη δυσαρέσκεια των Γάλλων πολιτών για τις επάρατες ελίτ. Το 2022 η ηγέτης του Εθνικού Μετώπου θα είναι μόλις 54 ετών κι η γαλλική κοινωνία ακόμη πιο εξοικειωμένη με την ιδέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή