Επόμενος συναγερμός: Ιταλία

Επόμενος συναγερμός: Ιταλία

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρώτος γύρος των γαλλικών προεδρικών εκλογών είναι καθησυχαστικός για τους πολίτες και τους αξιωματούχους της Ευρώπης, αλλά και για τις χρηματαγορές.

Κατ’ αρχάς, ο ανεξάρτητος αλλά κεντρώος υποψήφιος, ο Εμανουέλ Μακρόν, συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους και έχει το προβάδισμα για το δεύτερο γύρο. Δεύτερον, οι δημοσκοπήσεις ήταν σχετικά ακριβείς, αμβλύνοντας τις ανησυχίες περί ενός μεγάλου αριθμού σιωπηλών ψηφοφόρων της Λεπέν. Το βασικό μας σενάριο είναι ότι ο Μακρόν θα κερδίσει στο δεύτερο γύρο, πιθανότατα με μεγάλη διαφορά.

Η ενδεχόμενη νίκη του Μακρόν θα είναι θετική για την ευρωπαϊκή προοπτική και για τους επενδυτές, καθώς δημιουργεί νέα δυναμική για μεταρρυθμίσεις στη Γαλλία και προσδοκίες αναζωογόνησης του γαλλογερμανικού άξονα στην Ευρώπη.

Όλα αυτά, φυσικά, δεν μπορούν να θεωρηθούν δεδομένα. Ο Μακρόν πιθανότατα θα χρειαστεί να κυβερνήσει σε συνθήκες «συγκατοίκησης» – μάλλον δεν θα διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία μετά τις εκλογές του Ιουνίου και θα πρέπει να αναζητήσει συναινέσεις με την κεντροδεξιά και την κεντροαριστερά.

Και υπάρχει ακόμα ο ακραίος κίνδυνος [tail risk] της επικράτησης της Λεπέν στο β’ γύρο, που θα εκτόξευε τις ανησυχίες για τη Γαλλία, την Ευρώπη και τις χρηματαγορές. Η ευρωπαϊκή οικονομία ανακάμπτει και οι αγορές είναι αυξανόμενα αισιόδοξες για τις προοπτικές της, αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν.

Ειδικότερα, οι αγορές θα παρακολουθήσουν πολύ στενά τις οικονομικές, χρηματοπιστωτικές και πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία στους επόμενους 12 μήνες.

* Ο Εμπραχίμ Ραχμπαρί είναι διευθυντής διεθνών οικονομικών, Citigroup

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή