ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Παραιτήθηκαν ο υπουργός Άμυνας και ο επικεφαλής του στρατού

afganistan-paraitithikan-o-ypoyrgos-amynas-kai-o-epikefalis-toy-stratoy-2186633

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασχράφ Γάνι έκανε σήμερα δεκτές τις παραιτήσεις του υπουργού Άμυνας και του επικεφαλής του στρατού έπειτα από την πρόσφατη επίθεση των Ταλιμπάν σε στρατιωτική βάση που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 140 αφγανούς στρατιώτες, ανακοίνωσε η προεδρία.

«Ο υπουργός Άμυνας Αμπντουλάχ Χαμπίμπι και ο επικεφαλής του στρατού Καντάμ Σαχ Σαχίμ παραιτήθηκαν και η παραίτησή τους έχει άμεση ισχύ», ανακοίνωσε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter το προεδρικό μέγαρο.

Ο εκτελών χρέη εκπροσώπου του Γάνι, ο Σαχ Χουσέιν Μουρταζάουι, δήλωσε στο Reuters ότι οι παραιτήσεις συνδέονται με την επίθεση της Παρασκευής στην πόλη Μαζάρ-ι-Σαρίφ στο βόρειο Αφγανιστάν.

Τουλάχιστον 140 στρατιώτες σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν, ανακοίνωσε το Σάββατο αξιωματούχος στην πόλη αυτή, ενώ σύμφωνα με άλλους αξιωματούχους ο απολογισμός των θυμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος.

Αιφνιδιαστική επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Τζιμ Μάτις

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου Τζιμ Μάτις έφτασε σήμερα το μεσημέρι στην Καμπούλ για μια αιφνιδιαστική επίσκεψη λίγων ωρών, την πρώτη του μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, δήλωσε ένας αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Ο Μάτις έφτασε στο Αφγανιστάν, όπου έχει υπηρετήσει στο παρελθόν, λιγότερο από μία ώρα μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του Αφγανού υπουργού Άμυνας Αμπντουλάχ Χαμπίμπι και του επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού στρατηγού Κάνταμ Σαχ Σαχίμ.

Ο Μάτις αναμένεται να συναντηθεί με Αφγανούς αξιωματούχους, αλλά και να εποπτεύσει τα αμερικανικά στρατεύματα που βρίσκονται στη χώρα.